Zséda: „Nekem is vannak problémáim, de nem hagyom, hogy rátelepedjenek az életemre”

BP-1228
Olvasási idő kb. 5 perc

Az elmúlt években először a Covid, majd a háború és a gazdasági válság forgatta fel igencsak az életünket és a világot is. A kihívásokkal mindenki másként birkózik meg. Hogyan élik meg mások ezt a nehézségekkel teli időszakot? Honnan merítenek erőt, hogyan őrzik meg a lelki békéjüket és a testi egészségüket? Zsédenyi Adrienn megosztotta a Dívánnyal, mely dolgokat teszi meg önmagáért.

Zsédenyi Adrienn soha nem esik kétségbe, ha hirtelen jött helyzetekhez kell alkalmazkodnia. Énekesnőként a spontaneitás, rugalmasság egyébként is sokszor nélkülözhetetlen számára. Ha mégis úgy érzi, kapaszkodóra van szüksége, a zenéből mindig tud erőt meríteni, de sokat segít neki a lelki egyensúly megtalálásában az is, hogy megtanult elvárások nélkül élni és dolgozni.

„Az alkotás mindig átlendít a holtponton”

„Szükségem van arra, hogy egy feladatban kihívás legyen, de ahhoz, hogy ne veszítsem el a motivációmat, legtöbbször az kell, hogy folyamatosan meg tudjak újulni. Az alkotás mindig átlendített a holtponton. Ha visszatekintek, azt látom, hogy eddig szinte minden nehéz élethelyzeten átsegített a művészet, ami egyszerre gyógyítja és inspirálja a lelkemet.

A nehéz helyzetekben már többször adott erőt a zene Zsédának is
A nehéz helyzetekben már többször adott erőt a zene Zsédának isBodnár Patrícia / Index

A nehéz időszakokban mutatkozik meg igazán, micsoda ereje van például a zenének.

Gondoljunk csak a Bing Crosby tolmácsolásában ismertté vált White Christmas című dalra, amely a második világháború idején – és nem csak karácsonykor – adott reményt az embereknek. Sokan vannak, akik a zenéből merítenek erőt, ha kritikus életszakaszba, élethelyzetbe kerülnek. 

Ha van egy tervem, akkor hittel és szeretettel minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy azt megvalósítsam, és értékelhető eredménye legyen.

Igaz ez a munkám, a zene vagy a magánéletem esetében. Képes vagyok a végletekig küzdeni az álmaimért, ez szintén hozzásegített ahhoz, hogy jól boldoguljak akár a vártalan helyzetekben is. Nem esem soha kétségbe, ha hirtelen jött, megváltozott helyzetekhez kell alkalmazkodnom. A szakmámban a spontaneitásra, rugalmasságra egyébként is sokszor szükség van.”

„Fontos, hogy megismerjem mások véleményét”

„Sok mindenből tudok motivációt meríteni. Legyen az egy jó könyv, egy izgalmas vagy egy megindító film, egy felemelő beszélgetés vagy egy körülöttem történő esemény. Mindig nyitott szemmel járok, és befogadom, amit a környezetemtől kapok. Szeretem megérteni, mi mozgatja a világot, az emberek gondolkodását. Ezekből az impulzusokból tudom formálni a mondanivalómat, a saját üzenetemet, amit szeretnék átadni a hozzám közel állóknak és a közönségnek. 

Mindig arra törekszem, hogy ne csak a saját buborékomban éljek, hanem hogy megismerjem a másik oldalt, mások véleményét is. A fiamnak is ezt tanítom.”

„Kialakítottam egy női hálót magam körül”

„Ha rosszkedvem van, csak kimegyek az utcára: egy kedves szó vagy kacsintás kizökkent és feltölt. Szeretem, ha rám köszönnek az utcán, a bevásárlóközpontban, szeretem, ha odajönnek hozzám. A pandémia alatt odafigyeltem arra, hogy erősítsem a »női hálót« magam körül. Nem sajnálom az időt, hogy összeismertessek egymással olyan embereket, akikről tudom, hogy hasznos számukra egymás megismerése. Biztos vagyok benne, és tapasztalom is, hogy visszakapom ezeket a baráti, szívélyes gesztusokat.

Szeretek közösségben lenni, csapatban dolgozni. Különösen igaz ez a munkában is. Fontos, hogy az alkotótársaimmal ne csak ismerjük, hanem érezzük is egymást. Szeretem a kezemben tartani a dolgokat, de attól sem riadok meg, és az sem zökkent ki, ha el kell engednem a gyeplőt, mert megtanultam elvárások nélkül is élni és dolgozni. 

Már jó ideje elérkeztem arra a pontra, amikor nem számít, hogy mások mit gondolnak rólam, mit várnak el tőlem.”

„Szeretem tudni, mi zajlik körülöttem”

„A magánéletben és művészként is igyekszem tudatos, alkalmazkodó ember is lenni, és ezt csak úgy érhetem el, ha tisztában vagyok vele, mi zajlik körülöttem. Szeretek tájékozott lenni, ezért figyelem a híreket, érdeklődéssel hallgatom az elemzőműsorokat, nagy kedvenceim az ilyen jellegű podcastek is. Nem dugom homokba a fejem, éppen ezért nem hiszem, hogy az a jó megoldás, ha így teszünk, és szó nélkül elmegyünk a sorsokat érintő társadalmi jelenségek mellett. Éppen ezért adtam hangot olyan égető problémákkal kapcsolatban, mint a környezetvédelem, a nők elleni családon belüli erőszak vagy a mellrák elleni küzdelem. Jó érzéssel tölt el, hogy egy jó szóval, egy jó kezdeményezéssel mennyi mindenkit elérhetünk, megmozgathatunk.”

„Szembenézek a félelmeimmel”

„Ha félek valamitől, akkor annak nem fordítok hátat, sokkal inkább jellemző rám, hogy szembenézek vele. Összeszedem minden bátorságom, és azt mondom magamnak, nézzük, mi sülhet ki belőle. A legtöbb esetben felemelő érzés úgy megélni, elérni a sikert – legyen szó munkáról vagy magánéletről –, hogy felvállaltam érte azt, amiről korábban azt hittem, számomra lehetetlen. Nekem is vannak problémáim, de nem hagyom, hogy rátelepedjenek az életemre, szembenézek velük, megoldom őket, és nagy energiával tölt fel, ha legyőztem a nehézségeket.” 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek