Űrből jött anyagból épült Budapest egyik legkülönlegesebb háza: megmutatjuk, hol találod

Frankel Leo utca kallopeter 19
Olvasási idő kb. 4 perc

Ha van különleges utca Budapesten, annak is a budai részén, akkor a Frankel Leó út biztosan az. Amellett, hogy megannyi szemet gyönyörködtető épületnek ad otthont, ott található a főváros egyik legizgalmasabb háza is, amelynek igencsak sok köze van az űrhöz.

A hétköznapokban, amikor épp csak elrohanunk mellette, észre sem vesszük, hogy mily különleges a Frankel Leó utca 64-66. szám alatti épület. A mályvaszínű ház ránézésre pontosan olyan, mint amilyenből Budapesten épp eleget látunk, mégis van egy igazán furcsa tulajdonsága: meteorkőből épült.

Ház az űrből: Európában is egyedülálló

A nemcsak budapesti és magyarországi, hanem európai viszonylatban is egyedülálló ház, ha úgy vesszük, maga a szabadalom. Kis Jenő okleveles mérnök volt az első ugyanis, aki 1906-ban a vasúti biztosítóberendezéseket és villamosokat gyártó Siemens-Halske cég budapesti székhelye számára felépült háznál

először alkalmazta a meteorkőből készült hőszigetelő falazási technológiát.

Hatásos még a penész ellen is

A ma mályvaszínben pompázó, egykor különleges pártázattal és kőerkélyekkel elkészült ház felépítését az építési hatóság csak saját felelősségre engedte, hiszen az 1900-as évek elején a főfalak és a födém is csak szilárd építőanyagokból készülhettek.

A Frankel Leó úti ház 1906-ban épült
A Frankel Leó úti ház 1906-ban épültKálló Péter - We Love Budapest

A meteorkő mellett viszont több érv is szólt, többek között a remek hőszigetelő tulajdonsága. Emellett ellenálló volt a penésszel, a legtöbb salétromsavval, sós és szerves oldószerrel szemben, de ugyanígy a folyadékok és a gázok sem tudták kikezdeni. Ráadásul – ahogyan a We Love Budapest is írja – Kis Jenő egy 1908-as hirdetése szerint az aerolitból készült falak szellőztethetők, gyorsan száradnak, így a házban található lakások nyáron jól hűthetők, télen pedig jól fűthetők.

Az meg már csak hab a tortán, hogy az anyag feleannyiba került, mint a tégla.

A budai épületre gyakran mondják, hogy egy űrből jött ház
A budai épületre gyakran mondják, hogy egy űrből jött házKálló Péter - We Love Budapest

Sok mindent kibírt már az épület

Az Aerolith udvarként ismertté vált épület volt tehát az első, amely ebből az anyagból épült. Noha sokan nem bíztak abban, hogy sokáig bírja majd a megpróbáltatásokat, a ház kiállta a próbát. Olyannyira, hogy viszonylag épen átvészelte a második világháborút és az 1956-os forradalmat is. Időtállósága ellenére az új eljárás nem terjedt el széles körben – a meteorköves építkezéssel ezután csak elvétve készült néhány épület.

Az épület kiállta az idő próbáját, még a második világháborút is átvészelte
Az épület kiállta az idő próbáját, még a második világháborút is átvészelteKálló Péter - We Love Budapest

A legrégebbi, a legkeskenyebb és a legnagyobb 

Természetesen e Frankel Leó úti házon kívül is akad bőven különleges látnivaló Budapesten. Ilyen például a főváros legrégebbi, ma is használatban lévő épülete, a Vörös Sün a Várnegyedben. Valahol ennek a Hess András tér 3. alatt álló háznak a közelében nyomtatták ki az első nyomtatott könyvünket, a Chronica Hungarorumot 1473 pünkösdjén. Aztán innen egy karnyújtásnyira, a Várkert rakparton áll Buda legkeskenyebb háza, a Mandl-ház, amely

Dunára néző homlokzatának szélessége csupán 6,2 méter, a Döbrentei utca felőli oldala viszont már csak 5 és fél méter, miközben 22 méteres magasságba nyúlik.

A legek között mindenképp fontos megemlítenünk az óbudai Faluházat is, amelyben többen laknak, mint egy kisvárosban. Az Állami Építőipari Vállalat jóvoltából 1970-ben épült panelsor az elkészülése óta Budapest és egyben Magyarország legnagyobb lakóháza is. 

Ha szeretnél még több építészeti érdekességről olvasni, a figyelmedbe ajánljuk a titokzatos, ablaktalan épületekről szóló cikkünket is.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek