Újabb kedvenc nyaralóhelynek lett elege a turistákból

GettyImages-1596311994
Olvasási idő kb. 5 perc

Bizonyára a Budapest belvárosában, a Balaton partján és néhány gyönyörű vidéki városunkban élők is tudnának mesélni a turisták okozta zaj, szemét és álmatlan éjszakák nehézségeiről, pedig hol van a hazai idegenforgalom egyes ikonikus európai turistadesztinációkéhoz képest? Közülük egyre többnél telik be a pohár, és tiltják ki a rendetlen látogatókat.

A méltán híres és milliók által látogatott Velence immár pénzt szed, és előzetes regisztrációval regulálja a hozzájuk látogató turisták mennyiségét. Még akkor is, ha ez sokak felé elrettentő erejű.

A cél éppen a forgalom visszaszorítása a város állagának, valamint a lakosság fizikai és mentális állapotának megóvása érdekében.

Akár azon az áron is, ha ezzel jelentős bevételkiesés jár. És még így is, most újabb imádott turista-úticél készül bedobni a törülközőt és kitiltani utcáiról a rajongó nyaralókat.

Fordult a kocka

Érdekes kihívás az idegenforgalmi marketinggel foglalkozó szakemberek számára nem azon dolgozni, hogyan csábítsanak városukba egyre több látogatót, hanem azon ügyködni minden bevethető eszközzel, hogyan tartsák őket távol a célvárostól.

Egyre több nyaralóhely és turista-úticél unja meg a tömegturizmus hátrányait
Egyre több nyaralóhely és turista-úticél unja meg a tömegturizmus hátrányaitSOPA Images / Getty Images Hungary

Pedig ebben a kényelmetlen fapapucsban jár Amszterdam is, melynek lakossága régóta dédelget a tömegével érkező turisták számának csökkentéséről szóló édes álmokat. Leginkább az ittas vagy módosult tudatállapotban kínosan viselkedő, kicsapongó fiatalemberek szórakozási szokásai szúrják az egyébként türelmes és igen megengedő hollandok szemét. Ezért a városvezetés egy merész húzással 2023 márciusában szokatlan reklámkampányban a 18 és 35 év közti brit urakat a várostól való távolmaradásra próbálták rábírni. A piros lámpás negyed kirakatszámait már korábban csökkentették, s a nyitvatartási idő jelentős korlátozását is régóta fontolgatják, ahogy az egész „szórakoztató” negyed kitelepítését is a belvárosból.

A makacsul kíváncsi turistákkal nem könnyű elbánni

Úgy tűnik, az eddigi intézkedések leperegtek az UNESCO-világörökségbe tartozó csatornákra, 17. századi építészetre, Észak-Velencéjére, színes tulipánokra vagy más örömforrásra vágyó turistákról, akik mindennek ellenére özönlenek Amszterdamba, A város nyugalmának visszaszerzésére irányuló úton ezért a hollandok most újabb határozott lépést tettek. Idén áprilisban szállodaépítési tilalmat léptettek életbe. A jelenleg folyamatban lévő építkezéseket ugyan befejezhetik, de új hotel létesítésére csak akkor adnak a továbbiakban engedélyt, ha egy korábbi végleg bezárja kapuit. A törekvés célja, hogy 20 millió alá szorítsák a város éves vendégéjszakáinak számát.

Csak úgy hömpölyög a tömeg a vörös lámpás negyedben éjszakánként
Csak úgy hömpölyög a tömeg a vörös lámpás negyedben éjszakánkéntprimeimages / Getty Images Hungary

Ez nem lesz egyszerű, mert a 2019-es, járvány előtti, több mint 25 milliós rekordot tavaly meghaladta a turistaéjszakák száma. Ráadásul, ez csak a hotelekben megszálló turistákat összegzi: ebbe nem értendő bele sem az airbnb-vendégek, sem az utazó hajókon éjszakázó, illetve a nappal a városban megforduló vagy átutazó látogatók számottevő mennyisége sem. Ezért a város vizein kikötő hajók számát is megnyeste a városvezetés, amely izgatottan várja, hogy beérjen az intézkedéssorozat gyümölcse.

Máshol is szorul a hurok

Még a legtürelmesebbeknél is túlcsordulhat a pohár. Az emberbarát olaszok és a híresen toleráns hollandok után most a bulizós mentalitásuk miatt is kedvelt spanyolok húzzák majd le hamarabb a redőnyöket, és hoznak új szabályokat. Ráadásul, éppen az egyik „party fever” központnak számító Baleári-szigetek közterületein szigorítanak. Ibiza és Mallorca utcáin, a bárok teraszainak kivételével tilos mostantól az alkoholfogyasztás. A baleári vezetés szándékainak nyomatékosítására 500-tól 1500 euróig terjedő bírságot is kilátásba helyeztek a megszokásból mégis tiltott helyen kortyolgató turisták jobb belátásra bírására.

Ibiza nem csak nyugalmas nyaralóhely, régóta híres bulijairól is
Ibiza nem csak nyugalmas nyaralóhely, régóta híres bulijairól isViewApart / Getty Images Hungary

2020-ban 22 cikkelyes dekrétumban már elkezdtek a szigetlakók nyugalmára irányuló intézkedéseket bevezetni annak ellenére, hogy a GDP több mint 45%-át az idegenforgalom adja a térségben. Az akkor „mértéktelen” és „túlzásba vitt” turizmusnak titulált jelenséget azonban a mostani, új szabályokkal finomították, így a törekvéscsomag immár a „felelős turizmust” hirdeti, melyben egyes városrészek kiemelt védelme és a szigetek vizein történő hajózási szabályok szigorítása is benne foglaltatnak.

Ezen a tömegen is szeretnének mérsékelni, még ha a bevételeik jelentős részét ők is hozzák
Ezen a tömegen is szeretnének mérsékelni, még ha a bevételeik jelentős részét ők is hozzákEuropa Press News / Getty Images Hungary

Több nyaralóhely is bedobja a törülközőt

A dominó azonban nem áll meg. A Baleári-szigetek nem az egyetlen spanyol nyaralóhely, ahol mindenkinek elege van. Ugyancsak idén áprilisban a Kanári-szigeteken tüntetésbe torkollóan adtak hangot elégedetlenségüknek a szigetlakók a 11,5 millió éves nyaralószám egy évtized alatt 16 millióra emelkedése és annak káros környezeti, valamint kényelmetlen, életminőség-rontó hatásai miatt.

Ha érdekelnek a Velencébe utazás körülményei és a turisták visszaszorítására tett olasz kísérletek, ezt a korábbi cikkünket is ajánljuk figyelmedbe.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek