Már a neten kell belépőt venned ebbe a városba: nem átverés, új rendszer indul

GettyImages-1247549382
Olvasási idő kb. 3 perc

Szent Márk napjától, azaz április 25-től kísérleti jelleggel a Velencébe látogatóknak előzetesen regisztrálniuk kell, és napi belépőt is kötelesek fizetni.

Egyre több az olyan európai nagyváros, mely bár bevételei jó részét az idegenforgalomnak köszönheti, mégis tart annak káros hatásaitól. Velence város vezetése lagúnáinak túlterheltségétől tartva régóta szabályozni készül látogatóinak számát. 

Az egyik legkomolyabbnak tűnő törekvés 2023. január 16-ra időzítette a regisztrációhoz és jegyváltáshoz kötött belépést, de a terv akkor végül is nem valósult meg. Most viszont minden jel arra mutat, hogy már nem lehet majd megúszni a kötelezettségeket.

2024. április 25-től előzetesen online regisztrálnia kell még azoknak az olasz állampolgároknak is, akik Velencébe látogatást terveznek.

Az online időpontfoglalási és regisztrációs rendszer célja kontrollálni a városba szüntelenül áramló turisták tömegének napi mennyiségét.

Velencében a turisták száma indokolttá teszi a belépővel szigorítást
Velencében a turisták száma indokolttá teszi a belépővel szigorítástStefano Mazzola / Getty Images Hungary

Az eredetileg 10 eurósra tervezett, végül 5 euróban megállapított napidíj összegét az erre kialakított online felületeken, egy hét idegen nyelven olvasható weboldalon és egy letölthető mobilapplikáción keresztül lehet majd leróni. A belépődíj-fizetés kötelezettsége alól mentesülő 14 év felettiekkel szemben támasztott követelményekről pontos tájékoztatást kaphatnak az érdeklődők az interneten, ahol a regisztráció és az időpont-egyeztetés számukra is kötelező érvényű marad.

Előzetes időpont-egyeztetés után továbbra is gyönyörködhetünk majd Velencében
Előzetes időpont-egyeztetés után továbbra is gyönyörködhetünk majd Velencében Marco Bottigelli / Getty Images Hungary

Az egyelőre kísérleti jelleggel bevezetett új rendszer működésének kezdetét követően Velencébe érkező, előrelátó turisták a városba lépéskor, az ott felállított kapuk segítségével olvashatják majd le a belépésre jogosító QR-kódjukat.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek