Sokak számára nehezen érthető, hogy miért idegenkednek sokan a túró ruditól, hiszen a csokoládé és a túró kettőse egyszerűen tökéletes párosítás. Mármint szerintünk, akik kóstoltuk már, és tisztában vagyunk azzal, hogy édes túróra számítsunk, ez viszont nem mindenki számára ennyire egyértelmű.
Ugyanígy nem érti sok külföldi azt sem, miért fogyasztunk annyi mákos ételt – tény, ezeknél nem annyira az íz az, amitől elrettennek, inkább csak azzal nincsenek tisztában, hogy a bejglinek vagy egy mákos tésztának semmilyen bódító hatása nincsen, egyszerűen tényleg az ízéért esszük ezeket az ételeket. Vannak ugyanakkor olyan jellegzetes magyar ennivalók, amelyeket egy külföldi soha nem lesz hajlandó megkóstolni: ezeket gyűjtöttük össze.
Szalonnasütögetés? A zsír mióta étel?
Ha egy kellemes nyáresti sütögetésre hívnád egy külföldi ismerősödet, egészen biztosan mély megrökönyödéssel töltené el a tudat, hogy zsírt húzol a nyársvasra. A szalonna különböző formáiban sok ételünk összetevője, egy jó pörköltet, kiváltképp, ha bográcsban készíted, okvetlenül szalonnán indítasz el, de sokak kedvence a túrós csusza is szalonnával megszórva.
Ettől még érthető, hogy sokak számára bizarr sült zsírt fogyasztani, nem véletlen, hogy azért mi sem nap mint nap tesszük.
Zsíros kenyér, az érthetetlen hungarikum
A zsír és a kenyér együtt nagyon finom, ugyanakkor szintén nem az egészségről szól, ezáltal sokakat taszít, és a dolgon az sem segít, ha nyers hagymát fogyasztunk hozzá.
A zsíros kenyér mindenkiben nosztalgikus emlékeket idéz, hiszen biztos volt olyan tábor, ahol ezt majszoltuk, de otthon is sokan fogyasztják időről időre ezt az egyszerű, nem is olyan drága, de tényleg meglepően finom ételt.
A külföldieket kiakasztja a dolog, nem szívesen kóstolnak bele, ne lepődj meg, ha ezen te sem tudsz változtatni…
A disznósajt már a magyarokat is megosztja
„A disznósajt vagy disznófősajt, azaz a „disznó főbül való” sajt előfőzött sertés fejhúsból, tokaszalonnából, bőrből, szívből, nyelvből, veséből, a zsírszalonnáról lehúzott bőrből, kocsonyásító alapanyagokkal és fűszerekkel készült hússajt, melyet legtöbbször megtisztított sertésgyomorba töltenek, sajtolnak és általában füstölnek is.”
A fenti leírás már a magyarok egy része számára is túl van azon, amit nemhogy örömmel fogyasztana, de tolerálna, így érthető, hogy sokan nem hajlandók megkóstolni sem ezt a tradicionális magyar hústerméket. Ennek ellenére nem tűnik el a hentesek pultjaiból és az üzletek polcairól sem a disznósajt, bármennyire is úgy tűnik, hogy fura belsőségek kerülnek benne egészen érthetetlen „csomagolásba”.
Kocsonya: csak bátraknak való étel
Bár az egyértelmű, hogy a kocsonya az ízületek egyik legnagyobb barátja, a hidegen tálalt, remegős állagú, ismét csak meglehetősen furcsa húsdarabokkal megspékelt különlegesség megkóstolásához kell egyfajta határozottság. Akiből ez hiányzik, az csak annyit lát, hogy ez sem nem leves, sem nem más, de riasztóan fest.
Sült vér, a magyar horror netovábbja
A különböző kolbászokkal nem nagyon lóg ki a világban elérhető különlegességek közül a hazai gasztronómia, bár a hurka, annak is különösen a véres válfaja valószínűleg jó néhány ember számára furcsább attól, mint hogy örömmel megegye, de van azért valamink, amivel bárkinek el tudjuk venni a kedvét egy disznóvágás sztenderd menüjétől, ez pedig nem más, mint a hagymás sült vér.
Ez az étel a kocsonyához hasonlóan szintén megosztja már a magyarokat is, nagyon magyarázni sem érdemes, miért, ennek ellenére mégis minden disznóvágáson elkészítik.
Kakasherepörkölt: bele se gondoljunk...
Ez semmiképp nem maradhat ki egy ilyen felsorolásból, a horror netovábbja a legtöbb ember számára: a kakasherepörkölt az a fajta ínyencség, amely lehet, hogy nagyon finom, de ha egy kicsit is belegondolsz abba, hogy mit eszel, elfog a viszolygás.
Vannak persze olyanok, akiket nem tud ilyesmi eltántorítani egy ételtől, de a kakasherepörkölt és a vele bizonyos értelemben rokon pacalpörkölt sem mindenkinek való.
Ha szívesen olvasnál arról, hogyan zajlott egy disznóvágás az átkosban, ezt a cikkünket ajánljuk!
Megjelent az új Dívány-könyv!
Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés