A chilei hekk és a kínai lángospor nem tűnik el a Balatonról: így is gasztromennyország a tó vidéke

4527
Olvasási idő kb. 4 perc

A Balatonért gasztronómiai szempontból egészen biztosan nem kell aggódnunk: lehet, hogy a posztszocialista éra kevéssé értékes ételei ott maradtak a magyar tenger mellett, de a legmagasabb szintű gasztronómia végleg megvetette a lábát legnagyobb tavunk partján.

A harminc-ötven éve működő lángosozók és halsütők ma is ugyanúgy hozzátartoznak a Balatonhoz, mint akkor, amikor megjelentek a tó mellett, de ez egyáltalán nem azt jelenti, hogy baj lenne a tóparti gasztronómiával. Ellenkezőleg: az kiválóan érzi magát, igazán változatos és nem csak a nyári időszakban kínál nagyszerű ízélményeket. A Magyar Konyha magazin Balaton 2024 Gasztrokalauza 300 bizonyítékot szolgáltat erre.

Bejárták a Balatont a legjobb ételekért

Nem étteremkalauz, hanem kulináris kalandokra tett ajánlat – így jellemezte a strandtáska-kompatibilis méretű könyvecskét annak bemutatóján Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője. Az egyedi kiadványt most tizenkettedjére állította össze a magazin csapata fáradságos munkával: még májusban kezdték el a helyek tesztelését, amikor a csak nyárra nyitó egységek el sem kezdték működésüket, így többször vissza is kellett térniük egy-egy területre.

Cukrászdákat, fagylaltozókat, pékségeket, éttermeket és termelőket látogattak meg annak érdekében, hogy jó szívvel ajánlhassák azt a 300 helyet, ahol garantáltan jó élményekkel gazdagodhatunk nyáron, de akár télen is.

A Balaton teljes gasztrotérképét felrajzolja a kiadvány
A Balaton teljes gasztrotérképét felrajzolja a kiadványKőrösi Tamás - We Love Balaton

„Itt a minősítést az adja, hogy egy hely bekerül-e vagy sem, esetleg kikerül a Gasztrokalauzból. Amikor 2013-ban megjelentettük az elsőt, alig tudtunk 170 helyet felsorolni, pedig eredetileg 200-at szerettünk volna. Aztán átléptük a 300-at is, a pandémia előtt 400 helyet soroltunk fel, de azóta megszigorodtunk” – avatta be a kalauz sajtóbemutatóján egybegyűlteket a kiskönyv elkészítésének kulisszatitkaiba. Mint kiderült, az idei kiadás 50 új szereplővel lepheti meg a tó szerelmeseit.

A budapesti árszintre kell felkészülni

Az idei munkát egy nem kevesebb, mint ezer címből álló listával kezdték meg. Amint azt a Magyar Konyha főszerkesztője megosztotta, a legjobb balatoni séfekkel és termelőkkel kialakított jó viszony segíti őket, „súgnak” nekik a helyiek arról, hova érdemes elmenni, kóstolni, élményeket gyűjteni. Ezekkel az információkkal megalapozva indul aztán a tesztelés, így áll össze az egyedi kiadvány, melyet idén a magazin június-júliusi dupla száma mellé csomagoltak.

A Gasztrokalauz megmutatja, hogy 16 Michelin-ajánlásra is alkalmasnak és érdemesnek tartott hely található a Balatonnál, ez is alátámasztja, hogy van egyfajta elmozdulás a fine dining felé.

Aki az egyszerűbb, akár komfortételekre vágyna, ezeket is megtalálja, ám a hagyományőrző fonyódi halászlevet sajnos továbbra sem kínálják sehol. Arra ugyanakkor fel kel készülni, hogy az árak budapesti szinten mozognak.

A gasztrotrendekre is rálátást nyújt a kalauz

A kiadvány több mint egy évtizedes történelme révén a készítők egyedülálló rálátással rendelkeznek arra, hogyan alakult a tó környékének gasztronómiája a közelmúltban.

„Egy kis megtorpanás van a gasztrovilágban, nem nyílt sok hely, de az állócsillagok megvannak, a fejlődés kicsit leállt. Hogy ennek a személyzethiány vagy az infláció az oka, esetleg az, hogy sokan mennek Horvátországba, jó kérdés” – vélekedett Vinkó József. Van ugyanakkor egy olyan terület, ahol egyértelmű a fejlődés, ez pedig a cukrászdáké: nagyon sok új egység nyílt, fagylaltozók tömkelegével bővült a kínálat.

Sok az új és jó fagyizó
Sok az új és jó fagyizóI love takeing photos and i thin / Getty Images Hungary

„A Balaton különféle stílusok, műfajok keveredése, mindent kínálnak, hogy senkinek ne legyen csalódás a nyaralás. Ha valaki útmutatás nélkül indulva megy be egy helyre, van esélye annak, hogy becsapják – mi arra vállalunk garanciát, hogy ezeknél a helyeknél nem járhat így.

A Magyar Konyha stábja a nagy munkára sem pihen rá, már dolgoznak a következő extra kiadványukon, amely a 4 éve megjelentetett Top 100 termelő frissített kiadása lesz, szeptemberben vehető majd kézbe.

Ha szívesen olvasnál még a régi idők Balatonjáról, ajánljuk ezt a cikkünket is!

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek