Dr. Almási Kitti: „Ez az érzés erőt és célt ad”

almasi kitti

Az elmúlt években először a Covid, majd a háború és a gazdasági válság forgatta fel igencsak az életünket és a világot is. A kihívásokkal mindenki másként birkózik meg. Hogyan élik meg mások ezt a nehézségekkel teli időszakot? Honnan merítenek erőt, hogyan őrzik meg a lelki békéjüket és a testi egészségüket? Dr. Almási Kitti megosztotta a Dívánnyal, mely dolgokat teszi meg önmagáért.

Ha a körülményekre nem tud hatással lenni, akkor Almási Kitti leginkább olyan dolgokban leli örömét, melyek rajta múlnak, amiket saját magáért megtehet. Pszichológusként önmaga is szakember segítségével mélyíti az önismeretét. Ha csendre vágyik, elvonul egy kicsit a kutyáival, erőt pedig legtöbbször a szeretteiből és a sportból merít.

Ez az érzés erőt és célt ad

„A legfontosabb, ami nekem a legtöbbet adja, az a másokhoz való kapcsolódás, ezen belül is elsősorban a szeretteimmel való együttlét. Közülük is a kislányaimat emelném ki. Úgy gondolom, egy embernek, aki szülő, az adja a legnagyobb erőt, hogy a gyermekéhez kapcsolódik, szeretne ott lenni a számára.

A szeretteinkhez való kötődés erőt adhat a nehéz körülmények ellenére
A szeretteinkhez való kötődés erőt adhat a nehéz körülmények ellenérekool99 / Getty Images Hungary

Ez a kötelék mindenkit arra ösztönöz, hogy van dolga, össze kell szednie magát, mert számítanak rá. Egy biztos, ez az érzés nem az elgyengülés és az önsajnálat felé visz, hanem mindig erőt és célt ad. A családom mellett fontosak a barátaim, vagy akár a pszichológusom is, hiszen én is rendszeresen eljárok egy kollégámhoz, ami sokat segít” – meséli Almási Kitti.

A sport rejtett erőket mozgat meg bennünk

„Ami egyértelműen az erőtartalékok megélése felé visz, az pedig a sport. Régóta tudjuk, hogy miközben sportolunk, sokkal intenzívebben megéljük, hogy erősek vagyunk, hogy szembe tudunk nézni egy kihívással, meg tudunk ugrani valamit, ami nehéznek tűnik, hiszen sportolás közben az erőtartalékainkat mozgósítjuk.”

Az erdő hangjától letisztulnak a gondolatok

„Ha szeretnék lecsendesedni, a zajoktól elvonulni, akkor pedig elmegyek az erdőbe sétálni. Amióta vannak kutyáink, azóta ez egy rendszeres program lett. Az elmúlt két-három évben fedeztem fel, hogy mennyire sokat ad egyedül elmenni a kutyákkal, csendben lenni, és csak az erdő hangjait hallgatni, hogy letisztuljanak a gondolataim, megnyugodjak és feltöltődjem” – vallja a pszichológus.

Feltölt, ha átléphetünk egy másik világba

„Fontosak számomra azok a tevékenységek is, amelyek úgy töltenek fel, hogy általuk átléphetek egy másik történetbe, vagy akár egy más életérzésbe. Ez megtörténhet úgy is, ha könyvet olvasok, ha egy jó zenét meghallgatok vagy egy filmet, egy filmsorozatot megnézek, de hasonló élményt adhat egy utazás is, ráadásul nem is kell ahhoz messzire menni, hogy betekinthessek egy másik ország kultúrájába.

Ha kimozdulunk abból a mozgástérből, amiben már otthonosak vagyunk, az mindig rugalmasságra késztet.

Elmerülni egy regényben vagy egy filmben, vagy vezetés közben olyan zenét hallgatni, ami hat az érzelmeinkre, áthelyez bennünket egy másik koordináta-rendszerbe.” 

Nagyon jó szorongáscsökkentő megvizsgálni a lehetőségeket

„Talán a hivatásomból kifolyólag is fontosnak tartom megemlíteni a gondolkodásmód szerepét. Az én esetemben ez úgy történik, hogy ránézek egy helyzetre, és egy kicsit felülvizsgálom azt, amit arról gondolok.

Például, ha van egy nehéz, esetleg fenyegető élethelyzet, vagy egy nagy kihívás, egy kudarc, akkor felülvizsgálom a félelmeimet, azok realitását, és azt, hogy azok milyen következményekkel járnának, majd próbálok felkészülni a legnehezebbre is.

Ilyenkor megnézem, hogy mit tennék bizonyos helyzetekben, ha azok megtörténnének. Nagyon jó szorongáscsökkentő, ha megvizsgálom a lehetőségeimet, amelyekkel élni tudok, amiket igénybe tudok venni azért, hogy jobban legyek, illetve, ha megnézem azokat a gondolkodási technikákat, amelyek abban segíthetnek, hogy egy intenzív félelemmel, szorongással járó helyzetet átalakítsak olyanná, amikor a megoldásmódokra tudok fókuszálni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra