Évekkel tovább élhetsz ezektől a vitaminoktól, de nem mindegy, hogyan szeded őket

Ki ne szeretne évekkel tovább élni, főleg, ha csak enni kell a sikerhez? A tudomány most utánajárt annak, hogy mely vitaminokat és főleg milyen formában érdemes fogyasztanod, ha te is egy kicsivel tovább élveznéd az életet.

Van egy jó és egy rossz hírünk a vitaminokkal és ásványi anyagokkal kapcsolatban: a jó hír az, hogy bizonyos vitaminok és ásványi anyagok bevitele csökkenti a korai halálozás kockázatát. Egy új tanulmány szerint viszont ez a kapcsolat csak akkor látható, ha ezek a tápanyagok élelmiszerből származnak, és nem táplálékkiegészítőkből.

Az erről szóló tanulmányt az Annals of Internal Medicine folyóiratban tették közzé. 

„Eredményeink alátámasztják azt a korábbi feltételezést, hogy vannak nagyon fontos egészségügyi összefüggések, amelyek megjelennek élelmiszerekből származó tápanyagok fogyasztásánál, ám sajnos nem láthatók étrend-kiegészítők szedése esetén” – emelte ki dr. Fang Fang Zhang, a tanulmány vezető szerzője, a Tufts Egyetem táplálkozástudományi szakembere. 

Sőt, bizonyos tápanyagok nagy dózisú étrend-kiegészítőként történő fogyasztása káros lehet. A tanulmány szerint a táplálékkiegészítőkből származó magas kalciumszint összefüggésbe hozható a rák okozta halálozás fokozott kockázatával.

A tanulmány több mint 27 000 olyan 20 éves és annál idősebb amerikai felnőtt adatait elemezte, akik 1999 és 2010 között részt vettek egy országos egészségügyi felmérésben. A felméréshez megkérdezték a résztvevőket arról, mit ettek az elmúlt 24 órában, és hogy szedtek-e étrend-kiegészítőket az elmúlt 30 napban. A résztvevők egészségügyi állapotát ezután átlagosan körülbelül hat évig követték nyomon. A vizsgált időszakban mintegy 3600 ember halt meg, és ebből 945-en szívbetegségben, 805-en pedig rákban hunytak el.

A tanulmány megállapította, hogy azoknál az embereknél, akik megfelelő mennyiségű K-vitamint vagy magnéziumot fogyasztanak, kisebb volt a bármilyen okból bekövetkező halálozás kockázata a vizsgálati időszak alatt, mint azoknál, akik nem kaptak megfelelő mennyiséget ezekből a tápanyagokból. Ezen túlmenően, azoknál az embereknél, akik megfelelő mennyiségű A -vitamint, K-vitamint, cinket vagy rezet fogyasztottak, alacsonyabb volt a szívbetegség miatti halálozás kockázata, mint azoknál, akik nem kaptak megfelelő mennyiséget ezekből a tápanyagokból.

Ám amikor a kutatók figyelembe vették ezeknek a tápanyagoknak a forrását, kiderült, hogy csak az élelmiszerekből származó tápanyagokat tudták összefüggésbe hozni a szívbetegségből vagy más okból eredő halálozás kisebb kockázatával. Magyarul: csak akkor működött az „élj tovább vitaminokkal” trükk, ha nem kapszulából, hanem gyümölcsökből, zöldségekből és más egészséges alapanyagokból származtak a tápanyagok. 

A tanulmány azt is megállapította, hogy a táplálékkiegészítőkből származó magas kalciumszint – legalább napi 1000 milligramm – fogyasztása összefüggésbe hozható a rák okozta halálozás magasabb kockázatával. Az is kiderült, hogy az élelmiszerből származó kalciumbevitel nem növeli a rák kockázatát.

A kutatók azt is megjegyezték, hogy nem mérték objektíven, hogy a résztvevők mit fogyasztanak, hanem saját beszámolóikra hagyatkoztak, amelyek nem biztos, hogy teljesen pontosak. 

Ha csak enni kell érte, mi bevállaljuk
Ha csak enni kell érte, mi bevállaljukHappycity21 / Getty Images Hungary

Az új tanulmány nem az első, amely összefüggésbe hozza az étrend-kiegészítők használatát a káros hatásokkal. 2011-ben egy nagy tanulmány megállapította, hogy az E-vitamin-kiegészítők használata együtt jár a prosztatarák megnövekedett kockázatával. Ugyanebben az évben egy külön tanulmány idősebb nők körében úgy találta, hogy a táplálékkiegészítők használata általánosságban is összefüggésbe hozható a halálozás megnövekedett kockázatával a 20 éves vizsgálati időszak alatt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra