Megvacsorázott, majd összeesett – Egy itthon is népszerű étel okozta a majdnem végzetes tüneteket

GettyImages-1406824338

Doralice Carneiro Sobreira Goes szilveszter napján vásárolta a finomságot egy helyi termelői piacon. A brazil asszony, miután jóízűen evett belőle, másnap borzasztó állapotba került.

Doralice gyakran járt azon a piacon, és szinte mindig vásárolt attól a termelőtől, akinek a pestója majdnem elvette az életét. Miután a kosarába tette az üveget, hazasétált, és betette a kamrába. Két héttel később aztán eszébe jutott, hogy enne a kézműves pestóból. A tárolással kapcsolatban nem kapott tanácsot, és hiába forgatta az üveget, nem talált lejárati dátumot. Sem a szaga, sem az állaga nem árulta el, hogy a pestóba került vírus súlyos ételmérgezést okozhat. 

Már mozogni sem tudott

A következő nap Doralice Goes 11 órát aludt egyhuzamban, és amikor felébredt, nagyon rosszul érezte magát. Egyre nehezebben lélegzett, és úgy érezte, hogy nyelve bizsereg. Nagy nehezen beszállt az autójába, hogy elhajtson a körülbelül 20 kilométerre található sürgősségi osztályra, de az úton egyre rosszabb lett az állapota.

A piros pestót két héttel később ette meg
A piros pestót két héttel később ette megWestend61 / Getty Images Hungary

Még annyi ereje volt, hogy kiszálljon a kocsiból, ám ekkor már teljesen összeomlott. Már mozogni sem tudott.

Kezelés nélkül végzetes lehet a vírus

Azonnal CT-vizsgálatra vitték, ám ekkor már folyamatosan hányt, és csupán két lábujját tudta mozgatni. Hamarosan megszületett a diagnózis: Goest botulizmus támadta meg. A botulizimus, vagy ahogyan itthon gyakran hívják, a kolbászmérgezés kiváltója a Clostridium botulinom nevű baktérium, illetve az általa termelt toxin.

Egy átlagos ételmérgezéshez képest az jelenti a legnagyobb veszélyt, hogy a botulotoxin idegméreg, amely akár végzetes izombénulást is okozhat.

A 47 éves asszony piros pestót fogyasztott, és nagy valószínűséggel a paradicsom lehetett a felelős a fertőzésért. A tünetek nagyjából 12 órával a mérgezés után jelentkeznek. Előfordulhat nyelési nehézség, izomgyengeség, kettős vagy homályos látás, légzési nehézség, hányás, hasmenés és a beszéd szétesése. Ha a betegséget nem kezelik, az bénuláshoz és halálhoz vezethet. 

A nem megfelelően elkészített paradicsomról kerülhetett a vírus az ételbe
A nem megfelelően elkészített paradicsomról kerülhetett a vírus az ételbeKathrin Ziegler / Getty Images Hungary

Egy évet töltött kórházban 

A brazil asszony gyógyszereket kapott, és ennek köszönhetően már tudta mozgatni az ujjait, és rövid mondatokban beszélni. Később hosszas fizikoterápia várt rá, hogy megerősítse az izmait. A rossz minőségű pesto egy évet vett el az életéből: ennyi ideig kellett a kórházban maradnia.

A mai napig járókerettel jár, de újra tud beszélni. Ma már azt mondja, ez az élete része, az ő története, amelyből sokat tanult. Például nagyon óvatos, hogy hol vásárol ételt. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra