Két nő beutazta a Föld összes országát: ez a meglepő véleményük a világról

GettyImages-1363872220

A két világutazó akkor ismerte meg egymást, amikor már mindketten több mint 100 országot bejártak.

A világutazó szó sok mindent jelenthet: az ausztrál Rachel Davey és a szlovák Martina Sebova esetében bizony szó szerint kell érteni a kifejezést. A két nő bejárt a világ 195 országából több mint 100-at, majd 2008-ban Európában összeismerkedtek. Ausztráliában utazgattak éppen, amikor megállapodtak abban, hogy közösen teljesítik a maradék 88 ország meglátogatását: erre volt még szükség ahhoz, hogy elmondhassák magukról: valóban jártak a világ minden egyes államában.

Így lett a két nőből világutazó

A két nő tíz éven át készült arra, hogy elérje célját: pénzt gyűjtöttek az utazásra, amelynek során a tervek szerint 5-7 napot töltöttek el minden egyes meglátogatott országban.

„Ha nulláról kellett volna indulnunk, úgy nekiállva a világ összes országa meglátogatásának, hogy legfeljebb tíz szerepel a már meglátogatottak listáján, egyáltalán nem biztos, hogy sikerrel jártunk volna. Sőt, az is lehet, hogy bele sem vágtam volna” – mondja Martina, aki szerint az, hogy már bőven túl voltak félúton, amikor megkezdték a közös utazgatást, hatalmas segítséget jelentett számukra.

Volt azonban egy dolog, amiben döntést kellett hozniuk.

Rachel és Martina a közös utazás kezdetét megelőzően már tíz éven át egy párt alkottak, de tudták, hogy egyes országokban nem nézik jó szemmel az azonos nemű párok kapcsolatát, épp ezért nem akarták magukat veszélybe sodorni.

Mintegy hetven olyan ország van ugyanis a Földön, amely kriminalizálja az azonos neműek párkapcsolatát: épp ezért úgy döntöttek, nem árulják el, hogy egy párt alkotnak, barátokként utazgattak. Ez nem azt jelenti, hogy alakoskodniuk kellett utazásaik során: mindössze annyit takart, hogy nem beszéltek arról, mit éreznek egymás iránt a valóságban.

Közbeszólt a pandémia

Amikor 2018-ban megkezdték közös vállalkozásukat, arra egészen biztosan nem számítottak, hogy 2020-ban milyen akadályba ütköznek majd a koronavírus miatt. Az első ország, amelyet meglátogattak, Észak-Korea volt, majd eljutottak Afganisztánba, Szaúd-Arábiába és Pakisztánba is.

Amikor a pandémia beköszöntött, már csak tíz ország volt a listájukon, ám ekkor be kellett húzniuk a kéziféket.

Londonból Ausztráliába, Rachel szülőhazájába repültek, és egészen 2022 augusztusáig nem is hagyhatták el az országot. Vásároltak egy lakóautót, azzal járták Ausztráliát, és vártak a pillanatra, amikor ismételten repülőgépre ülhetnek, hogy az utolsó néhány ország pecsétje is útleveleikbe kerülhessen.

Szamoát, legutolsó úti céljukat, 2022. november 19-én érték el: ezután ugyan hazatértek Ausztráliába, de egyáltalán nem az a tervük, hogy mostantól itt maradnak. Örömmel mutatják meg továbbra is a nőknek azt, hogy belőlük is lehet utazó, és azt is, hogy a világ biztonságosabb hely, mint amilyennek hinnénk.

A nagy titok: az emberek jók!

Ez a legfontosabb üzenetük, ha arról kérdezik őket, milyen is a világ egy igazi világutazó szemével. A Föld ugyanis néha furcsa, néha unalmas, de az utazót szinte kivétel nélkül mindenhol örömmel fogadják.

A világutazó páros tagjai azt mondják: az emberek jók
A világutazó páros tagjai azt mondják: az emberek jókThomas Barwick / Getty Images Hungary

„Megerősödött a meggyőződésünk abban, hogy az emberek általában jók” – mondja Martina. „Segítenek és szívesen látnak.

A médiából azt gondolhatjuk, hogy mindenki kirabol, megöl vagy hazudik neked.

De mi úgy látjuk, hogy az emberek mindent megtesznek azért, hogy segítsenek: a legtöbbször még a taxisofőrök is megpróbáltak segíteni nekünk. Az emberek jók.”

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek