Már nagyanyáink is itt szórakoztak: így mulattunk régen a Vidám Parkban

fortepan 206692

Noha már több mint tíz éve annak, hogy végleg bezárta kapuit a budapesti Vidám Park, a városligeti élményeinkről szóló emlékek aligha kopnak.

Idén május 22-én lesz 74 éve, hogy a Vidám Park a Városligetben kitárta kapuját a nagyközönség előtt. Igaz, a nagyérdemű már korábban is belekóstolhatott a felhőtlen szórakozás világába, hiszen elődje, az Angolpark 1910-ben nyitott meg, előtte pedig a Vurstli adott ízelítőt abból, hogyan is tudja igazán jól érezni magát együtt kicsi és nagy. A világ egyik legrégebbi faszerkezetű hullámvasútja is ekkoriban, egészen pontosan 1922-ben épült, amely nemcsak az Angolpark, hanem a későbbi Vidám Park legnagyobb szenzációjának is számított.

A budapesti Vidám Park első három évtizede

A Vidám Park megnyitása utáni években a már meglévő, örökölt játékok mellé fokozatosan újak települtek, és akármennyi szórakoztató eszköz is volt, egytől egyig mind a kornak megfelelő látványt nyújtott.

Az ötvenes években a park már igazi Kánaán volt a családok számára.

Noha erre valószínűleg csak kevesen emlékeznek, 1959-ben volt már többek között kisvasút, csónak körhinta, hajóhinta, repülős hinta, kuglipálya, karikadobáló, erdei útvesztő, dodzsem, no és csónak lesiklópálya, és persze az elmaradhatatlan, végül az 1960-as évek végén lebontott óriáskerék a kis vidámpark szélén. Utóbbi persze nem azt jelentette, hogy már soha nem is volt messziről is jól látható hatalmas „kereke” a parknak, 1974-ben ugyanis kapott egy sokkal nagyobbat:

egy szovjet gyártmányú, lassabban forgó panorámakereket. 

A budapesti Vidám Park 1950. május 22-én nyílt meg a Városligetben
A budapesti Vidám Park 1950. május 22-én nyílt meg a VárosligetbenSamodai József Zuglói Helytörténeti Műhely / FORTEPAN

Űrrakéta és újjáépített elvarázsolt kastély

Az 1980-as évekre már igazi, modernek számító parkká szélesedett a városligeti komplexum. 1981-ben például felállították az űrrakétát, sőt, az 1979-ben leégett elvarázsolt kastély helyett 1987-ben nyílt egy új.

A rendszerváltás utáni időkre pedig már a legtöbben emlékszünk: természetesen a régi játékok mellett ekkor már a break dance meg a T-rex lett menő, ám ekkor történt valami, ami egészen más helyzetbe hozta a Vidám Parkot. Az internet térhódításával, a bevásárlóközpontok megnyitásával és az egyre bővülő szórakoztató lehetőségek tárházának bővülésével egyre kevesebb figyelmet kapott a városligeti park, amely végül lassanként egyre több nehézséggel találta szemben magát. Innen már ismerjük a történetet: a Fővárosi Közgyűlés 2012. november 28-án meghozott döntése alapján 2013. szeptember 30-án este 7 órakor a Vidám Park végleg bezárta kapuit. 

De még mielőtt az emlékeinkben is újra elbúcsúztatnánk gyermekkorunk ikonikus helyszínét, néhány képsorral idézzük fel az ott töltött felhőtlen pillanatokat! És a nagyanyáinkét is, ugyanis ahogyan azt majd a galériánkban látni fogod, számukra is csupa vidámságot hoztak a Városligetben töltött délutánok.

A képre kattintva nyílik a galéria.

Ha szívesen nézegetnél még képeket a múltból, a régi Budapest lencsevégre kapott pillanatait is a figyelmedbe ajánljuk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek