Budapest a szocializmusban: ilyen volt anno a főváros – Galéria

fortepan 16759

Budapest híres terei, útjai és épületei egészen másként festettek a szocializmus kezdeti éveiben, mint ma: az ötvenes évekbe kirándulhatsz segítségükkel.

Persze akad egy-két olyan hely is összeállításunkban, amely mit sem változott az azóta eltelt közel háromnegyed évszázad alatt, de azért a Nyugati tér láttán te is meg fogod állapítani: egészen más volt egykor, mint ma.

A világháború után nagyon sokat változott Budapest: természetesen volt helyreállítani-való bőven, de nem ez volt az egyetlen dolog, ami befolyásolta arculatát. Ebben az évtizedben ismerkedett meg az ország a szocialista berendezkedéssel, a vörös csillagok lassan a városkép szerves részévé váltak. 

Ha kíváncsi vagy ezekre a sok évtizedes fotókra, kattints képünkre, és nyílik a galéria!

Összesen 32 ezer otthon vált lakhatatlanná a második világháborúban: a megsemmisített épületek helyén sokszor maradtak a foghíjtelkek.

De közben alul- és felüljárók épültek, a város folyamatosan fejlődött, és egyre népesebbé is vált.

Olyan jeleneteknek is helyszínt adtak ezek az utcák, amelyek ma már egészen bizarr hatást keltenek – ilyen például a galériánkban is szereplő felvonulás pillanatképe szocialista jelmondatokkal és ideológialag megfelelő képekkel. Érdekes időutazás a fotókat végigpörgetni.

Ha tetszett ez a galéria, nézd meg azt is, milyen volt a panelek élete a szocializmusban!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek