4 hiba, amit semmiképpen se kövess el vészhelyzet esetén

GettyImages-1359053648

Bármikor, bármelyikünkkel megtörténhet, hogy rosszul leszünk, vagy épp valaki más igényli a segítségünket azonnal. Szakember mondja el, mik a tennivalók, és mi az a 4 hiba, amit semmiképp se kövess el vészhelyzetben.

Vészhelyzet esetén nagyon könnyen pánikba esünk, s innentől kezdve nem viselkedünk ésszerűen. Ez pedig akár a határt is jelentheti élet és halál között. Dr. John Torres, a Colorado Springs-i Premier Urgent Care sürgősségi orvosa és az NBC News vezető egészségügyi munkatársa felfedte a négy leggyakoribb hibát, amelyet vészhelyzetben elkövetünk – s amiket értelemszerűen inkább el kéne kerülnünk. 

#1 Ne mászkálj zsebre tett kézzel

Az első tipp inkább a megelőzésről szól, de így is legalább olyan fontos. Az egyik leggyakoribb oka a sürgősségi osztály felkeresésének az esés. Gyerek és felnőtt egyaránt súlyosan megsérülhet tőle, nem is beszélve az idősekről. Azokon az alapvetéseken túl, hogy mindig nézzünk alaposan körül, esős, havas téli időben járjunk el fokozott óvatossággal, egy dologra sokan nem gondolnak: a zsebükben tartják a kezüket. Ez nyilván jó módja a hideg végtagok felmelegítésének, ám ha így esünk el, nem lesz mit magunk elé tennünk, és a fejünk fog megsérülni.

Ne mászkálj zsebre tett kézzel, mert egy eséskor nagyon megsérülhetsz: ez is egy tennivaló vészhelyzet esetére
Ne mászkálj zsebre tett kézzel, mert egy eséskor nagyon megsérülhetsz: ez is egy tennivaló vészhelyzet esetéreJustin Paget / Getty Images Hungary

#2 Ne a családot hívd először

Ha bajba kerültünk, rosszul lettünk, hajlamosak vagyunk a párunkat, szüleinket vagy barátainkat felhívni egy kis megnyugtatás reményében. Ám ők jellemzően nem orvosok, így valódi segítséget nem tudnak nyújtani. Vészhelyzet esetén az idő a legnagyobb ellenségünk. Ne vesztegessük hát el, ha valaki rosszul lett mellettünk, vagy velünk van valami baj, a mentőket hívjuk legelőször. A család csak ezután következhet.

#3 Ne cipeld kórházba a sérültet

A filmekben sokat látjuk, ahogy a főhős a karjaiban viszi be a kórházba az összeégett, vérző, törött végtagú sérültet, aki mágikus módon túléli ezt a procedúrát. A való életben azonban hiába tűnhet gyorsabb megoldásnak bevinni a kórházba valakit kocsival, mint megvárni a mentőket, valójában többet segít, ha nyugton maradunk. Az adott sérüléstől függően kifejezetten veszélyes lehet egy beteg szállítása, a mentősök pedig képzett szakemberek, akik tudják, mikor kit és hogyan szabad például egyáltalán megmozdítani, nemhogy emelgetni. Ha pedig mi érezzük rosszul magunkat, a lehető legrosszabb ötlet volán mögé ülni vagy felszállni a villamosra, ott ugyanis senki nem fog tudni segíteni rajtunk. A kiérkező mentők viszont igen, és még balesetet sem okoznak közben. 

#4 Ne hagyd otthon a fontos eszközöket

Nem szeretünk cipekedni, s nem is kell úgy élni az életünket, hogy mindig a legrosszabbra számítunk. Ennek ellenére azért nem árt néhány dolgot magunknál tartanunk. A mobiltelefonok töltője jellemzően otthon marad, pedig ha kórházba kerülünk, szinte garantáltan szükségünk lenne rá. A rendszeresen szedett gyógyszerek, asztmapipák, Epipenek mindig legyenek nálunk, legalább egyadagnyi mennyiségben. A telefonunkba mentsük el a vészhelyzet esetén értesítendő családtagunk nevét, segít, ha a neve elé beírjuk, hogy ICE (ez az in case of emergency rövidítése, de itthon is sokan ismerik). Az irataink mindig legyenek a táskában vagy a zsebünkben, sőt ha krónikus betegséggel – például diabétesszel – küzdünk, ezt jelezhetjük különféle, tartós anyagból készült figyelmeztető karkötőkkel is, így ápolásunkkor hamarabb segíthetnek helyrejönni

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra