Eddig ismeretlen, halálos állatfajra bukkantak egy tóban

oie 21222144dOuSS2fs

Apró, de annál félelmetesebb szörnyre bukkantak kutatók egy saras kistóban Hongkongban – a különös teremtmény a világ leghalálosabb állatának egy korábban ismeretlen fajához tartozik.

Hihetetlen felfedezésnek számít

A hongkongi tudósok a városállam északnyugati részén, Jűnlóng kerületben található Majphó természetvédelmi terület tavait vizsgálták, amikor az egyik kisebb, saras-mocsaras tóból alig három centiméter hosszú, áttetsző testtel és három csáppal rendelkező lényeket halásztak ki. A bizarr teremtmények legkülönösebb tulajdonsága, hogy 24 szemmel bírnak, melyek 6 × 6-os alakzatban helyezkednek el a „fejükön”.

A furcsa szörnyek – mint azt a tudósok hamar megállapították – a medúzák, azon belül a Cubozoák, vagyis kockamedúzák osztályába tartoznak, melyek a világ leghalálosabb állataiként ismertek, rendkívül ügyes és veszélyes ragadozók. A csápjaikon található csalánsejtekből kiáradó halálos méreggel a zsákmányukként szolgáló kisebb tengeri élőlényeket is sikerrel ejtik el, és a rájuk vadászó ragadozók ellen is sikeresen védik magukat; gyakran tudatosan vadásznak áldozatok után, testfelépítésüknek köszönhetően meglepően gyorsan mozognak, 24 szemük pedig kiváló látást biztosít számukra a mélyben.

Korábban sosem látott fajhoz tartozik

A Hongkongi Baptista Egyetem kutatócsapata alapos vizsgálatnak vetette alá a különös állatokat, és összehasonlították azokat az eddig ismert, szám szerint 51 kockamedúzafaj egyedeivel: az eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a „vendégekhez” fogható lénnyel még nem találkoztak korábban, az apró medúzák egy teljesen új fajhoz tartoznak. Talán ennél is jelentősebb tény, hogy ez az első 24 szemmel bíró medúzafaj, melyet Hongkongban valaha találtak. A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a tóban talált medúzák közeli rokonságban állnak a Jamaica szigetén, Floridában, Szingapúrban, Indiában és Ausztráliában talált kockamedúzafajokkal.

A kutatók az új medúzafajnak a hihetetlen felfedezés helyszíne, az említett Majphó természetvédelmi terület iránti tiszteletből a Tripedalia maipoensis nevet adták. Annak ellenére, hogy hivatalosan a világ leghalálosabb állatainak számítanak, a kockamedúzáknak valójában csak néhány fajuk képes emberekre is halálos csípést okozni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek