Ahogy arról korábban mi is írtunk, ha teljesen felhagynál a húsevéssel, az egy kevés tervezést igényelne, hogy minden szükséges vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájuss. A vegetáriánus táplálkozás legtöbb formája azonban optimális energiafelvétel esetén a fehérjefogyasztás szempontjából általában megfelel az ajánlásoknak, így a fehérjék miatt egy jól kitalált étrend esetén nem kell aggódnod. Az ómega-3 miatt sem: állatkísérletek eredményei alapján feltételezhető, hogy a szervezet esszenciáliszsírsav-ellátottsága nem tér el jelentősen azon esetekben, ha az ómega-3 zsírsav felvételét csak növényi források biztosítják. Fontos azonban megtervezned, hogy mely növényekkel, esetleg kapszulákkal jut majd szervezetedbe elég vas, cink, jód, kalcium és B12-vitamin.
És ha ezzel megvagy, érdemes azt is lecsekkolnod, melyik húsmentes fogásokra esküsznek a profi szakácsok.
Citrommal és ricottával ízesített spagetti – 11 perc alatt kész
Ez a szuper, könnyű tésztaétel néhány egyszerű összetevőből tökéletes és gyors ebéd vagy vacsora. A kissé tejszínes ricotta és az izgalmas citrom remek párost alkotnak – mondta az Insidernek Curtis Stone, aki két Los Angeles-i éttermet vezet. „Adhatunk hozzá pirított vagy sült zöldséget is, de én leggyakrabban ezek nélkül tálalom” – árulta el a séf.
Elkészítéséhez először forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet nagy lángon. Ezután adjuk hozzá a spagettit, és időnként kevergetve főzzük körülbelül 6 percig, vagy amíg a tészta már majdnem megpuhul. A spagetti akkor a legjobb, ha kissé al dente: túlfőzéssel elvész a tészta remek textúrája.
A recept nem bonyolult: egy nagy tálban keverjük össze a ricottát olajjal és némi borssal. Egy citrom héját reszeljük a ricottára, és keverjük össze, majd sóval ízesítsük. Ehhez adjuk hozzá a tésztát, alaposan keverjük össze, és ha szükséges, egy kevés félretett főzővizet is tegyünk bele. Ízlés szerint ízesítsük sóval, majd egy kevés extra citromhéjjal a tetején tálaljuk.
Extravagáns pirítós szarvasgombakrémmel
Suyoung Park, a New York-i Jungsik vezető séfje javasolta ezt a könnyű, de igazán elegáns ételt. A szarvasgombakrém elkészítéséhez (amit pirított brióson javasolt tálalni), 100 gramm tejföl, 13 gramm tejszín, 2 gramm tengeri só, 25 gramm szarvasgombapaszta, 5 gramm reszelt szarvasgomba, 1 gramm Yondu (növényi ételízesítő) szükséges, és még egy kevés friss fekete szarvasgomba a tetejére, amit helyettesíthetünk Grana Padano sajttal is.
A recept így szól: tedd a szarvasgombakrém összes hozzávalóját egy tálba, alaposan keverd össze. Ezután vékonyan szeletelj fel egy hagymát, és lassú tűzön süsd némi olívaolajjal, amíg a színe aranybarnára nem változik. Adj hozzá 1 teáskanál sherryecetet, egy csipet burgonyakeményítőt, és mindent turmixolj össze, hogy egy klassz hagymapürét kapj. A brióst pirítsd meg és kend meg előbb a szarvasgombás krémmel, majd egy kevés hagymapürét is kanalazz rá.
Gombás penne – kevesebb mint 15 perc, és kész
Először forralj fel egy fazék sós vizet, és dobd bele a tésztát. Ezután olívaolajon piríts meg egy nagy adag szeletelt gombát (lehetőleg vargánya is legyen benne), és főzd nagy lángon öt-hat percig. Adj hozzá fokhagymát, tejszínt és kakukkfüvet, majd ebben a raguban fejezd be a tészta puhítását.
A végén ne felejtsd el sózni, és ha van otthon szarvasgombaolaj, abból is adj hozzá egy keveset. Durumtésztából klassz vegán fogást dobhatsz össze így.
Saláta sobatésztából: gyors és különleges, amiben elférnek a kedvenc zöldségeid
Andrew Zimmerman, a chicagói Sepia séfje nagy rajongója ennek a salátának. Először főzzünk egy adag sobatésztát, majd öblítsük le és hűtsük néhány percig. Ezek után már csak annyit kell tennünk, hogy feldobjuk a kedvenc zöldségeinkkel. „Remek hozzá a sárgarépa, a vékonyra szeletelt vörös káposzta, mogyoróhagyma, de adhatunk hozzá nyers vagy blansírozott brokkolit is” – javasolja Zimmerman.
A séf ezek után ad még a fogáshoz egy kis gochujangot (koreai paprikapasztát), némi cukrot és egy kis rizsborecetet, majd szezámolajjal és pirított szezámmaggal keveri el.
Karfiolsteak egy déli klasszikus ihletésére
Matt Kirk séf a recept megosztása közben elárulta, hogy ezt az ételt nagyanyja csirkehússteakje ihlette. „Bárcsak minden nap ehetném ezt a verziót, de ez egyszerűen nem lehetséges. Pedig milyen nagyszerű, gyors és egyszerű húsalternatíva a sültkarfiol-steak kesudióval, fűszerezett zsemlemorzsával és mogyoróhagymás-gyömbéres ízesítéssel” – lelkesedett a séf.
A kesudiós öntet készítéséhez először vegyünk egy csésze nyers, sózatlan kesudiót, és tegyük bele egy kis lábosba, vízzel letakarva. Forraljuk addig, amíg megpuhul, majd szűrjük le a folyadékot, és tegyük aprítógépbe. Tegyünk bele annyi friss vizet, hogy ellepje a kesudiót, és turmixoljuk össze, amíg sima nem lesz. Ezek után öntsük a keveréket a fazékba, ízesítsük sóval és fekete borssal. Kirk emellett zöld borsot és néhány szem szecsuáni borsot is ad a vegán mártáshoz.
A hagymás ízesítőhöz fogjunk egy nagy adag mogyoróhagymát. Vágjuk apróra, majd adjunk hozzá körülbelül 1 evőkanál apróra vágott gyömbért, 1 teáskanál sherryecetet, 1 teáskanál szójaszószt, pár evőkanál olajat és ízlés szerint sót.
A karfiolsteakhez törj össze egy adag krutont, ami lehet ízesített is, majd vágd szeletekre a karfiolt és ízesítsd sóval, borssal és a kedvenc fűszereddel. Enyhén kend be a sütőrácsot vagy egy nagy serpenyő alját étolajjal, és süsd a karfiol oldalait körülbelül nyolc percig, amíg karamellizálódik. Locsold meg a mártással, a hagymás raguval, és szórd meg még egy kevés összetört krutonnal.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés