A legjobb vega fogások: profi séfek kedvenc húsmentes receptjeit mutatjuk

Olvasási idő kb. 5 perc

A vegetáriánus fogások után nehezebben üt be a kajakóma, általában sokkal egészségesebbek és a rengeteg zöldség miatt kevesebb kalóriát tartalmaznak. Naná, hogy igyekszünk minél több igazán finom, húsmentes receptet levadászni, ebben segítenek most a profi séfek, akik kedvenc vega fogásaikat osztották meg.

Ahogy arról korábban mi is írtunk, ha teljesen felhagynál a húsevéssel, az egy kevés tervezést igényelne, hogy minden szükséges vitaminhoz és ásványi anyaghoz hozzájuss. A vegetáriánus táplálkozás legtöbb formája azonban optimális energiafelvétel esetén a fehérjefogyasztás szempontjából általában megfelel az ajánlásoknak, így a fehérjék miatt egy jól kitalált étrend esetén nem kell aggódnod. Az ómega-3 miatt sem: állatkísérletek eredményei alapján feltételezhető, hogy a szervezet esszenciáliszsírsav-ellátottsága nem tér el jelentősen azon esetekben, ha az ómega-3 zsírsav felvételét csak növényi források biztosítják. Fontos azonban megtervezned, hogy mely növényekkel, esetleg kapszulákkal jut majd szervezetedbe elég vas, cink, jód, kalcium és B12-vitamin. 

És ha ezzel megvagy, érdemes azt is lecsekkolnod, melyik húsmentes fogásokra esküsznek a profi szakácsok.

Citrommal és ricottával ízesített spagetti – 11 perc alatt kész

Ez a szuper, könnyű tésztaétel néhány egyszerű összetevőből tökéletes és gyors ebéd vagy vacsora. A kissé tejszínes ricotta és az izgalmas citrom remek párost alkotnak – mondta az Insidernek Curtis Stone, aki két Los Angeles-i éttermet vezet. „Adhatunk hozzá pirított vagy sült zöldséget is, de én leggyakrabban ezek nélkül tálalom” – árulta el a séf. 

Elkészítéséhez először forraljunk fel egy nagy fazék sós vizet nagy lángon. Ezután adjuk hozzá a spagettit, és időnként kevergetve főzzük körülbelül 6 percig, vagy amíg a tészta már majdnem megpuhul. A spagetti akkor a legjobb, ha kissé al dente: túlfőzéssel elvész a tészta remek textúrája.

A recept nem bonyolult: egy nagy tálban keverjük össze a ricottát olajjal és némi borssal. Egy citrom héját reszeljük a ricottára, és keverjük össze, majd sóval ízesítsük. Ehhez adjuk hozzá a tésztát, alaposan keverjük össze, és ha szükséges, egy kevés félretett főzővizet is tegyünk bele. Ízlés szerint ízesítsük sóval, majd egy kevés extra citromhéjjal a tetején tálaljuk. 

Helló!
Helló!pixelfit / Getty Images Hungary

Extravagáns pirítós szarvasgombakrémmel

Suyoung Park, a New York-i Jungsik vezető séfje javasolta ezt a könnyű, de igazán elegáns ételt. A szarvasgombakrém elkészítéséhez (amit pirított brióson javasolt tálalni), 100 gramm tejföl, 13 gramm tejszín, 2 gramm tengeri só, 25 gramm szarvasgombapaszta, 5 gramm reszelt szarvasgomba, 1 gramm Yondu (növényi ételízesítő) szükséges, és még egy kevés friss fekete szarvasgomba a tetejére, amit helyettesíthetünk Grana Padano sajttal is.

A recept így szól: tedd a szarvasgombakrém összes hozzávalóját egy tálba, alaposan keverd össze. Ezután vékonyan szeletelj fel egy hagymát, és lassú tűzön süsd némi olívaolajjal, amíg a színe aranybarnára nem változik. Adj hozzá 1 teáskanál sherryecetet, egy csipet burgonyakeményítőt, és mindent turmixolj össze, hogy egy klassz hagymapürét kapj. A brióst pirítsd meg és kend meg előbb a szarvasgombás krémmel, majd egy kevés hagymapürét is kanalazz rá. 

Gombás penne – kevesebb mint 15 perc, és kész

Először forralj fel egy fazék sós vizet, és dobd bele a tésztát. Ezután olívaolajon piríts meg egy nagy adag szeletelt gombát (lehetőleg vargánya is legyen benne), és főzd nagy lángon öt-hat percig. Adj hozzá fokhagymát, tejszínt és kakukkfüvet, majd ebben a raguban fejezd be a tészta puhítását.

A végén ne felejtsd el sózni, és ha van otthon szarvasgombaolaj, abból is adj hozzá egy keveset. Durumtésztából klassz vegán fogást dobhatsz össze így. 

Egy vega fogás is lehet isteni!
Egy vega fogás is lehet isteni!Tara Moore / Getty Images Hungary

Saláta sobatésztából: gyors és különleges, amiben elférnek a kedvenc zöldségeid

Andrew Zimmerman, a chicagói Sepia séfje nagy rajongója ennek a salátának. Először főzzünk egy adag sobatésztát, majd öblítsük le és hűtsük néhány percig. Ezek után már csak annyit kell tennünk, hogy feldobjuk a kedvenc zöldségeinkkel. „Remek hozzá a sárgarépa, a vékonyra szeletelt vörös káposzta, mogyoróhagyma, de adhatunk hozzá nyers vagy blansírozott brokkolit is” – javasolja Zimmerman. 

A séf ezek után ad még a fogáshoz egy kis gochujangot (koreai paprikapasztát), némi cukrot és egy kis rizsborecetet, majd szezámolajjal és pirított szezámmaggal keveri el. 

Karfiolsteak egy déli klasszikus ihletésére

Matt Kirk séf a recept megosztása közben elárulta, hogy ezt az ételt nagyanyja csirkehússteakje ihlette. „Bárcsak minden nap ehetném ezt a verziót, de ez egyszerűen nem lehetséges. Pedig milyen nagyszerű, gyors és egyszerű húsalternatíva a sültkarfiol-steak kesudióval, fűszerezett zsemlemorzsával és mogyoróhagymás-gyömbéres ízesítéssel” – lelkesedett a séf. 

A kesudiós öntet készítéséhez először vegyünk egy csésze nyers, sózatlan kesudiót, és tegyük bele egy kis lábosba, vízzel letakarva. Forraljuk addig, amíg megpuhul, majd szűrjük le a folyadékot, és tegyük aprítógépbe. Tegyünk bele annyi friss vizet, hogy ellepje a kesudiót, és turmixoljuk össze, amíg sima nem lesz. Ezek után öntsük a keveréket a fazékba, ízesítsük sóval és fekete borssal. Kirk emellett zöld borsot és néhány szem szecsuáni borsot is ad a vegán mártáshoz.  

A hagymás ízesítőhöz fogjunk egy nagy adag mogyoróhagymát. Vágjuk apróra, majd adjunk hozzá körülbelül 1 evőkanál apróra vágott gyömbért, 1 teáskanál sherryecetet, 1 teáskanál szójaszószt, pár evőkanál olajat és ízlés szerint sót.

A karfiolsteakhez törj össze egy adag krutont, ami lehet ízesített is, majd vágd szeletekre a karfiolt és ízesítsd sóval, borssal és a kedvenc fűszereddel. Enyhén kend be a sütőrácsot vagy egy nagy serpenyő alját étolajjal, és süsd a karfiol oldalait körülbelül nyolc percig, amíg karamellizálódik. Locsold meg a mártással, a hagymás raguval, és szórd meg még egy kevés összetört krutonnal. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek