Ahogy már korábban is írtunk róla, a vágódeszka kellemetlen szagától könnyen megszabadulhatsz. És hogy mi a tuti, szagtalan, mégis működő, ráadásul olcsó hozzávaló, ami alaposan letisztítja?
A szódabikarbóna.
Készíts pasztát egy rész vízből és három rész szódabikarbónából, dörzsöld a bűzlő eszközökre, majd öblítsd le! – szól az egyszerű ukáz. Az ígéret szerint a módszer műanyag és fatárgyakon is működik, és csak egy percet vesz igénybe, hogy a vágófelület kellemesen szagtalan legyen.
A TheKitchn oldalán most összegyűjtöttek még néhány tippet, amik segítenek, hogy igazán profi vágódeszka-tulajdonosok legyünk. Lássuk, mik ezek!
1. Legyen belőle plusz előkészítő felület!
(Ha minikonyhád van, ahol minden négyzetcentiméter számít, imádni fogod ezt a tippet!)
Legyen a vágódeszkád elég nagy ahhoz, hogy a kihúzott felső fiók tetején éppen megálljon, így ha biztonságosan odaillik, egy remek, ideiglenes előkészítő vagy tálalófelületet kapsz. Ha még ez is kevés lenne, vesd be a mosogatót is, ha épp nem az aprításra, de arra például tökéletes, hogy kitálalj néhány adag rágcsálnivalót, vagy más előkészített fogásokat, amikor éppen vendégek jönnek, vagy hogy azon álljon a gofrisütő, ha az apró konyhának minden egyéb felülete foglalt.
2. Stabilizáld munka közben!
Nem számít, mit vágsz, biztosan nem akarod, hogy a vágódeszkád csúszkáljon a pulton, miközben csinálod. Ha előzőleg nedves papírtörlőt teszel alá, remekül a helyén marad, de a vizes konyharuha sem rossz ötlet. Ha ezek helyett valami mást szeretnél, rendszeresíts az oldalán két szélesebb gumiszalagot, azok is remekül a helyén tartják majd a vágódeszkádat.
3. Tárold őket úgy, mint a könyveket!
A legtöbben automatikusan egymásba pakoljuk a vágódeszkákat, tepsiket és tálcákat, pedig a legjobban akkor járnánk, ha méret szerint egyszerűen élükre állítanánk őket, ahogy a könyveket egy polcon. Vásárolj 1-2 menő könyvtámaszt és válassz egy polcot ezeknek az eszközöknek – nemcsak a konyha néz majd ki jobban, de a szekrényeben is sokkal több hely marad.
4. Csúszkálnak, de néha pont ettől lesznek hasznosak
Egyes számú konyhai probléma: vettél egy gyengébb minőségű vágódeszkaszettet, amivel nem igazán tudsz mit kezdeni: instabil, vékony, csúszkál és hullámosodik – nem tökéletes, na.
Kettes számú kellemetlenség: egy rakás robotgép és más konyhai eszköz gyártója úgy alkotja meg a gépeket, hogy azok kis talpai csak komoly erőfeszítések árán (sem) szabadulnak meg a felülettől (konyhaszekrénytől, polcoktól), amikhez épp hozzátapadtak. Remek ez a tulajdonság dagasztás közben, de elég bosszantó akkor, amikor az ember csak néhány centiméterrel húzná magához közelebb egyik vagy másik eszközt. Mi a megoldás? Helyezz az ilyen, nehezen mozgatható gépek alá egy-egy ilyen vágódeszkát, és ha szükség van rá, annak a segítségével csúsztasd közelebb magadhoz azokat. Így a rosszabb minőségű deszkákat sem kell kidobnod, és a gépek tapadókorongjai miatt sem kell erőlködnöd a kelleténél többször.
„Megmondom, mire jók ezek a műanyag vágódeszkák: a KitchenAid keverőmet és az aprítómat is a pultom sarkában tartom. Amikor szükségem van rá, csak kihúzom, használom és hátracsúsztatom. Nem kell kiemelni egy alsó szekrényből vagy a polcról, és nem kell szenvedni a gumitalpakkal” – írja a cikk szerzője.
5. Maradékokkal is megtisztíthatod
Számos nagyszerű módja van a vágódeszkák tisztításának, de egyik sem veri a kamráinkban már meglévő tárgyakat. Az egyik a citrom, ami tökéletesen működik a maradék szeletekkel, sőt, leginkább azokkal!
Körülbelül havonta egyszer (természetesen attól függően, hogy milyen gyakran használod a deszkát), szórd meg deszkáját durva szemű sóval, és dörzsöld le egy maradék fél citrommal, kissé összenyomva azt, hogy munka közben a levéből is kapjon egy keveset a szennyeződés. Utána hagyd a deszkát körülbelül öt percig pihenni, majd kapargasd le róla a piszkot és forró vízzel öblítsd le a vágódeszkádat.