5 apró okosság, amit minden vágódeszka-tulajdonosnak tudnia kellene

Aligha van olyan konyhával rendelkező, akinél ne lenne otthon egy kisebb retró, fából készült, örökölt darab, vagy egy profi, színes műanyag szett, amin minden alapanyag külön felületen szeletelhető. Már soroljuk is, mit érdemes tudnod a vágódeszkákról.

Ahogy már korábban is írtunk róla, a vágódeszka kellemetlen szagától könnyen megszabadulhatsz. És hogy mi a tuti, szagtalan, mégis működő, ráadásul olcsó hozzávaló, ami alaposan letisztítja?

A szódabikarbóna.

Készíts pasztát egy rész vízből és három rész szódabikarbónából, dörzsöld a bűzlő eszközökre, majd öblítsd le! – szól az egyszerű ukáz. Az ígéret szerint a módszer műanyag és fatárgyakon is működik, és csak egy percet vesz igénybe, hogy a vágófelület kellemesen szagtalan legyen.

 

A TheKitchn oldalán most összegyűjtöttek még néhány tippet, amik segítenek, hogy igazán profi vágódeszka-tulajdonosok legyünk. Lássuk, mik ezek!

1. Legyen belőle plusz előkészítő felület!

(Ha minikonyhád van, ahol minden négyzetcentiméter számít, imádni fogod ezt a tippet!)

Legyen a vágódeszkád elég nagy ahhoz, hogy a kihúzott felső fiók tetején éppen megálljon, így ha biztonságosan odaillik, egy remek, ideiglenes előkészítő vagy tálalófelületet kapsz. Ha még ez is kevés lenne, vesd be a mosogatót is, ha épp nem az aprításra, de arra például tökéletes, hogy kitálalj néhány adag rágcsálnivalót, vagy más előkészített fogásokat, amikor éppen vendégek jönnek, vagy hogy azon álljon a gofrisütő, ha az apró konyhának minden egyéb felülete foglalt. 

2. Stabilizáld munka közben!

Nem számít, mit vágsz, biztosan nem akarod, hogy a vágódeszkád csúszkáljon a pulton, miközben csinálod. Ha előzőleg nedves papírtörlőt teszel alá, remekül a helyén marad, de a vizes konyharuha sem rossz ötlet. Ha ezek helyett valami mást szeretnél, rendszeresíts az oldalán két szélesebb gumiszalagot, azok is remekül a helyén tartják majd a vágódeszkádat. 

A jó vágódeszka sokáig kiszolgál.
A jó vágódeszka sokáig kiszolgál.Yagi Studio / Getty Images Hungary

3. Tárold őket úgy, mint a könyveket!

A legtöbben automatikusan egymásba pakoljuk a vágódeszkákat, tepsiket és tálcákat, pedig a legjobban akkor járnánk, ha méret szerint egyszerűen élükre állítanánk őket, ahogy a könyveket egy polcon. Vásárolj 1-2 menő könyvtámaszt és válassz egy polcot ezeknek az eszközöknek – nemcsak a konyha néz majd ki jobban, de a szekrényeben is sokkal több hely marad.

Otthon azért nem mindig néz ki ennyire tökéletesen.
Otthon azért nem mindig néz ki ennyire tökéletesen.Yagi Studio / Getty Images Hungary

4. Csúszkálnak, de néha pont ettől lesznek hasznosak

Egyes számú konyhai probléma: vettél egy gyengébb minőségű vágódeszkaszettet, amivel nem igazán tudsz mit kezdeni: instabil, vékony, csúszkál és hullámosodik – nem tökéletes, na. 

Kettes számú kellemetlenség: egy rakás robotgép és más konyhai eszköz gyártója úgy alkotja meg a gépeket, hogy azok kis talpai csak komoly erőfeszítések árán (sem) szabadulnak meg a felülettől (konyhaszekrénytől, polcoktól), amikhez épp hozzátapadtak. Remek ez a tulajdonság dagasztás közben, de elég bosszantó akkor, amikor az ember csak néhány centiméterrel húzná magához közelebb egyik vagy másik eszközt. Mi a megoldás? Helyezz az ilyen, nehezen mozgatható gépek alá egy-egy ilyen vágódeszkát, és ha szükség van rá, annak a segítségével csúsztasd közelebb magadhoz azokat. Így a rosszabb minőségű deszkákat sem kell kidobnod, és a gépek tapadókorongjai miatt sem kell erőlködnöd a kelleténél többször. 

„Megmondom, mire jók ezek a műanyag vágódeszkák: a KitchenAid keverőmet és az aprítómat is a pultom sarkában tartom. Amikor szükségem van rá, csak kihúzom, használom és hátracsúsztatom. Nem kell kiemelni egy alsó szekrényből vagy a polcról, és nem kell szenvedni a gumitalpakkal” – írja a cikk szerzője. 

5. Maradékokkal is megtisztíthatod

Számos nagyszerű módja van a vágódeszkák tisztításának, de egyik sem veri a kamráinkban már meglévő tárgyakat. Az egyik a citrom, ami tökéletesen működik a maradék szeletekkel, sőt, leginkább azokkal!

Körülbelül havonta egyszer (természetesen attól függően, hogy milyen gyakran használod a deszkát), szórd meg deszkáját durva szemű sóval, és dörzsöld le egy maradék fél citrommal, kissé összenyomva azt, hogy munka közben a levéből is kapjon egy keveset a szennyeződés. Utána hagyd a deszkát körülbelül öt percig pihenni, majd kapargasd le róla a piszkot és forró vízzel öblítsd le a vágódeszkádat. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra