Nagyon durva dolog derült ki a cukros üdítőkről

GettyImages-174685413

Egy friss kutatás szerzői szerint a cukros üdítőitalok fogyasztása meglepő mértékben növeli a májrák kialakulásának kockázatát. Már napi egy doboz kóla vagy más üdítő is döntő lehet.

Százezer amerikai nő egészségügyi adatait nézték át

A Harvard orvosi karának munkatársai mintegy százezer, 50 és 79 év közötti amerikai nő táplálkozási szokásait és egészségi állapotát követték nyomon két évtizeden keresztül, akik önként szolgáltattak magukról adatokat a Women’s Health Initiative nevű országos egészségügyi program keretében. A nemrég publikált eredmények azt mutatták, azoknál az alanyoknál, akik mindennap legalább 3 deciliternyi, vagyis egydoboznyi kólát vagy egyéb cukros üdítőitalt ittak, 85 százalékkal nagyobb arányban diagnosztizáltak májrákot a kérdéses időszak alatt, mint azoknál, akik kevesebb mint heti egy alkalommal ittak ilyen mennyiségű üdítőt.

A szakemberek megállapították továbbá, hogy a napi rendszerességgel üdítőt fogyasztók 68 százalékkal nagyobb arányban halnak meg májbetegségek következtében, mint azok, akik három- vagy annál kevesebb doboznyi üdítőt isznak egy hónapban. A tanulmány szerzői ugyanakkor felhívják rá a figyelmet, hogy ezek a halálozások így is rendkívül alacsony számban jelentkeztek, a százezer megvizsgált nőből összesen 150 esetében. A kutatásból az is kiderült, hogy a mesterséges édesítőket tartalmazó italok − a cukros változatokkal szemben − semmilyen módon nem növelték a májrák kockázatát a vizsgált személyeknél.

A cukros üdítők gyakran rengeteg kalóriát tartalmaznak, és segítik az elhízást, ami önmagában komoly kockázati tényező a májrák és egyéb májbetegségek tekintetében − foglalja össze a Daily Mail. A masszív cukorbevitel a kettes típusú cukorbetegség kialakulását is elősegíti, ami az elsődleges oka a nem alkoholos zsírmáj kialakulásának.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra