Százezer amerikai nő egészségügyi adatait nézték át
A Harvard orvosi karának munkatársai mintegy százezer, 50 és 79 év közötti amerikai nő táplálkozási szokásait és egészségi állapotát követték nyomon két évtizeden keresztül, akik önként szolgáltattak magukról adatokat a Women’s Health Initiative nevű országos egészségügyi program keretében. A nemrég publikált eredmények azt mutatták, azoknál az alanyoknál, akik mindennap legalább 3 deciliternyi, vagyis egydoboznyi kólát vagy egyéb cukros üdítőitalt ittak, 85 százalékkal nagyobb arányban diagnosztizáltak májrákot a kérdéses időszak alatt, mint azoknál, akik kevesebb mint heti egy alkalommal ittak ilyen mennyiségű üdítőt.
A szakemberek megállapították továbbá, hogy a napi rendszerességgel üdítőt fogyasztók 68 százalékkal nagyobb arányban halnak meg májbetegségek következtében, mint azok, akik három- vagy annál kevesebb doboznyi üdítőt isznak egy hónapban. A tanulmány szerzői ugyanakkor felhívják rá a figyelmet, hogy ezek a halálozások így is rendkívül alacsony számban jelentkeztek, a százezer megvizsgált nőből összesen 150 esetében. A kutatásból az is kiderült, hogy a mesterséges édesítőket tartalmazó italok − a cukros változatokkal szemben − semmilyen módon nem növelték a májrák kockázatát a vizsgált személyeknél.
A cukros üdítők gyakran rengeteg kalóriát tartalmaznak, és segítik az elhízást, ami önmagában komoly kockázati tényező a májrák és egyéb májbetegségek tekintetében − foglalja össze a Daily Mail. A masszív cukorbevitel a kettes típusú cukorbetegség kialakulását is elősegíti, ami az elsődleges oka a nem alkoholos zsírmáj kialakulásának.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés