Nagyon durva dolog derült ki a cukros üdítőkről

GettyImages-174685413
Olvasási idő kb. 2 perc

Egy friss kutatás szerzői szerint a cukros üdítőitalok fogyasztása meglepő mértékben növeli a májrák kialakulásának kockázatát. Már napi egy doboz kóla vagy más üdítő is döntő lehet.

Százezer amerikai nő egészségügyi adatait nézték át

A Harvard orvosi karának munkatársai mintegy százezer, 50 és 79 év közötti amerikai nő táplálkozási szokásait és egészségi állapotát követték nyomon két évtizeden keresztül, akik önként szolgáltattak magukról adatokat a Women’s Health Initiative nevű országos egészségügyi program keretében. A nemrég publikált eredmények azt mutatták, azoknál az alanyoknál, akik mindennap legalább 3 deciliternyi, vagyis egydoboznyi kólát vagy egyéb cukros üdítőitalt ittak, 85 százalékkal nagyobb arányban diagnosztizáltak májrákot a kérdéses időszak alatt, mint azoknál, akik kevesebb mint heti egy alkalommal ittak ilyen mennyiségű üdítőt.

A szakemberek megállapították továbbá, hogy a napi rendszerességgel üdítőt fogyasztók 68 százalékkal nagyobb arányban halnak meg májbetegségek következtében, mint azok, akik három- vagy annál kevesebb doboznyi üdítőt isznak egy hónapban. A tanulmány szerzői ugyanakkor felhívják rá a figyelmet, hogy ezek a halálozások így is rendkívül alacsony számban jelentkeztek, a százezer megvizsgált nőből összesen 150 esetében. A kutatásból az is kiderült, hogy a mesterséges édesítőket tartalmazó italok − a cukros változatokkal szemben − semmilyen módon nem növelték a májrák kockázatát a vizsgált személyeknél.

A cukros üdítők gyakran rengeteg kalóriát tartalmaznak, és segítik az elhízást, ami önmagában komoly kockázati tényező a májrák és egyéb májbetegségek tekintetében − foglalja össze a Daily Mail. A masszív cukorbevitel a kettes típusú cukorbetegség kialakulását is elősegíti, ami az elsődleges oka a nem alkoholos zsírmáj kialakulásának.

Ezek az ételek okoznak leggyakrabban vastagbélrákot a kutatók szerintEzek az ételek okoznak leggyakrabban vastagbélrákot a kutatók szerint

Egyre magasabb számban diagnosztizálnak vastagbélrákot az 50 év alatti betegeknél. A kialakuláshoz nagyban hozzájárul két ételtípus fogyasztása.

Tovább olvasom

Megjelent az új Dívány-könyv!

Bálint Lilla, a Dívány szerzője új könyvében elmeséli, mi történt az irodalom és a művészvilág híres múzsáival a nagy szerelmek elmúlása után.

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek