Gombás-tökös pite fűszeres tésztakéreggel

Egy remek őszi fogás következik, ami előételként, könnyű vacsoraként, vagy akár egy szelet grillezett karaj mellett is kiválóan megállja a helyét.

Hozzávalók

A tésztához

  • 2 bögre liszt
  • 20 deka vaj
  • 1 tk.
  • 1 nagy ek. barna cukor
  • ízlés szerint oregánó, rozmaring, bazsalikom, fokhagymapor
  • 1 kevés hideg víz
  • 1 darab tojás a tetejére

A töltelékhez

  • 2 bögre erdeigomba-keverék
  • 20 deka sütőtök felkockázva, megpárolva
  • 1 deci tejszín
  • 1 deci alaplé
  • 1 tk. barna cukor
  • 1 ek. liszt
  • ízlés szerint só, bors, oregánó
  • 1 ek. vaj
  • 1 fej vöröshagyma felkockázva
Recept idők

Elkészítés:

A tészta hozzávalót gyúrd homogén, sűrű tésztává, majd felezd el, nyújtsd ki és tedd a fagyasztóba. 

A töltelékhez dobd a forró vajra a hagymát, majd 5 perc után a többi zöldséget is. Ezek után öntsd fel az alaplével, majd puhuljon még 5 percet és sűrítsd be a liszttel elkevert tejszínnel, végül fűszerezd. 

A tészta egyik felét tedd egy piteformába, süsd öt percen át, majd arra mehet a töltelék és a tetszőlegesen megformázott tészta a tetejére. Ha egyben teszed rá, kissé szurkáld meg. Kend le tojással és 35 perc alatt süsd készre. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek