Séfek mondták el, mik a legjobb és legrosszabb tojásos receptek

Olvasási idő kb. 4 perc

A húsvét közeledtével legtöbbünknél az indokoltál nagyobb adag tojás halmozódik fel a spájzban, úgyhogy nem is lehetne aktuálisabb az az összeállítás, amiben profi szakácsok mondták el, szerintük mit érdemes készítened tojásból, és mi az, amit jobb, ha kihagysz.

Az Insider oldalán okoskodtak a szakik, akikről kiderült: ők is imádják a gyorsan összedobható finomságokat, és nem szeretik kidobni a hűtőben árválkodó alapanyagokat. 

A frittata sokoldalú és bolondbiztos étel

Kathleen O’Brien-Price séf azt vallja: a frittatákat könnyű elkészíteni reggelire, ebédre vagy vacsorára, így azokkal kezdőként sem tévedhetünk nagyot. Csak keverj össze néhány tojást, tedd egy kissé olajos serpenyőbe, majd egy rövid időre dobd a serpenyőt a sütőbe – javasolja a szakember.

Eheted melegen vagy hidegen, és jól elvan a hűtőszekrényben is

– mondja O'Brien-Price, aki szerint a sült csirkétől a maradék zöldségekig és gombáig minden jól illik ebbe az egyszerű tojásos fogásba, aminél csak arra kell figyelni, hogy ne süssük túl. 

A Huevos rancheros tele van fehérjével

Palak Patel séf a lapnak elmondta: a huevos rancheros a mexikói farmerek tojásos, gazdag reggelijeként terjedt el, aminek mára millió változata van. A kolbászos, paradicsomos, paprikás, babos ragun sütött tojást eredetileg tortillalapon tálalták, de ezt ma már sok helyütt a burgonya helyettesíti. Egyes területeken avokádót, rizst és salsát is kínálnak mellé.

Patel elmondta, az ő változata jellemzően tojásból, feketebabból, salsából és tortillacsipszből áll, ami mellé egy kevés guacamolét kínál. 

Ez egy jól ismert kombó.
Ez egy jól ismert kombó.Barcin / Getty Images Hungary

A shakshukában rengeteg finom íz találkozik

A shakshuka klasszikus közel-keleti és észak-afrikai reggeli lecsóféle, amelyben a sült tojás, a fűszeres, zöldséges ragu és a ropogós kenyér találkozik. „Végy egy finom, fűszeres paradicsomszószt, ami a tojások alá kerül, és egy szelet pirítós is fontos mellé, ami a tojással és a paradicsommal kimártogatva egyszerűen tökéletes” – magyarázza a receptet Patel. 

A szuflé egyszerre könnyű és gazdag

A tojás felverésével és megsütésével készített szuflé gazdag, mégis könnyű étel, ami sütéskor gyönyörűen megemelkedik. A séfek szerint a titok abban rejlik, hogy a tojásfehérjét megfelelő sűrűségűre fel kell verni. Csakúgy, mint sok más tojásos étel, ez is lehet édes és sós is.

Ebből vajon mi készül?
Ebből vajon mi készül?fcafotodigital / Getty Images Hungary

A carbonara szósz tökéletesen ötvözi a tojást és a parmezánt

A carbonara tojásalapú szósz, ami tejszínnel, parmezán sajttal, pancettával és fokhagymával készül. „Lehet, hogy ebben a fogásban nem a tojás áll a középpontban, de mennyei, amikor a tojás és a parmezán krémes szósszá összeállva bevonja a tésztát” – emlékeztet O’Brien-Price. Ezt a mártást leggyakrabban spagettivel párosítják, de használhatsz hozzá fettuccint, rigatonit, linguinit vagy akár bucatinit is.

A tojás olyan remek desszertek alapja is, mint a pavlova

Jack Peterson séf kedvence a pavlova, gyümölcsökkel és tejszínhabbal a tetején. „Nem kifejezetten szeretem az édességeket, de ez a gazdag, mégis könnyű, habcsókos torta valóban tökéletes” – magyarázza a séf, aki azt is hozzáfűzte: kedvencét általában friss gyümölcsökkel, leginkább kivivel dobja fel. 

És hogy mire vigyázzunk tojásos ételek készítésekor?

Összességében azt mondják: a sütőben hosszasan készülő bármilyen tojásalapú fogás, például a tojáscasserole nem működik valami jól, ahogy semmi ebből az alapanyagból, amit túlsütünk. A hosszas hőhatástól a tojás kiszárad, így akár gumiszerű is lehet a végeredmény. A skót tojás pedig, amiben darált hús veszi körül a lágytojásokat, rizikós műfaj, mert ha nem vagyunk gyakorlottak, akkor könnyen túlsül, vagy ellenkezőleg: nyers maradhat minkét alapanyag. 

O’Brien-Price szerint a rántottát rontjuk el a leggyakrabban. A legnépszerűbb tojásos fogás titka az, hogy lassan készítsük a tojásokat alacsony lángon, időnként megkeverve, és azonnal vegyük le a tűzről, ha már kész. Így lesz puha, kellemes állagú rántotta a végeredmény. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek