Az Insider oldalán okoskodtak a szakik, akikről kiderült: ők is imádják a gyorsan összedobható finomságokat, és nem szeretik kidobni a hűtőben árválkodó alapanyagokat.
A frittata sokoldalú és bolondbiztos étel
Kathleen O’Brien-Price séf azt vallja: a frittatákat könnyű elkészíteni reggelire, ebédre vagy vacsorára, így azokkal kezdőként sem tévedhetünk nagyot. Csak keverj össze néhány tojást, tedd egy kissé olajos serpenyőbe, majd egy rövid időre dobd a serpenyőt a sütőbe – javasolja a szakember.
Eheted melegen vagy hidegen, és jól elvan a hűtőszekrényben is
– mondja O'Brien-Price, aki szerint a sült csirkétől a maradék zöldségekig és gombáig minden jól illik ebbe az egyszerű tojásos fogásba, aminél csak arra kell figyelni, hogy ne süssük túl.
A Huevos rancheros tele van fehérjével
Palak Patel séf a lapnak elmondta: a huevos rancheros a mexikói farmerek tojásos, gazdag reggelijeként terjedt el, aminek mára millió változata van. A kolbászos, paradicsomos, paprikás, babos ragun sütött tojást eredetileg tortillalapon tálalták, de ezt ma már sok helyütt a burgonya helyettesíti. Egyes területeken avokádót, rizst és salsát is kínálnak mellé.
Patel elmondta, az ő változata jellemzően tojásból, feketebabból, salsából és tortillacsipszből áll, ami mellé egy kevés guacamolét kínál.
A shakshukában rengeteg finom íz találkozik
A shakshuka klasszikus közel-keleti és észak-afrikai reggeli lecsóféle, amelyben a sült tojás, a fűszeres, zöldséges ragu és a ropogós kenyér találkozik. „Végy egy finom, fűszeres paradicsomszószt, ami a tojások alá kerül, és egy szelet pirítós is fontos mellé, ami a tojással és a paradicsommal kimártogatva egyszerűen tökéletes” – magyarázza a receptet Patel.
A szuflé egyszerre könnyű és gazdag
A tojás felverésével és megsütésével készített szuflé gazdag, mégis könnyű étel, ami sütéskor gyönyörűen megemelkedik. A séfek szerint a titok abban rejlik, hogy a tojásfehérjét megfelelő sűrűségűre fel kell verni. Csakúgy, mint sok más tojásos étel, ez is lehet édes és sós is.
A carbonara szósz tökéletesen ötvözi a tojást és a parmezánt
A carbonara tojásalapú szósz, ami tejszínnel, parmezán sajttal, pancettával és fokhagymával készül. „Lehet, hogy ebben a fogásban nem a tojás áll a középpontban, de mennyei, amikor a tojás és a parmezán krémes szósszá összeállva bevonja a tésztát” – emlékeztet O’Brien-Price. Ezt a mártást leggyakrabban spagettivel párosítják, de használhatsz hozzá fettuccint, rigatonit, linguinit vagy akár bucatinit is.
A tojás olyan remek desszertek alapja is, mint a pavlova
Jack Peterson séf kedvence a pavlova, gyümölcsökkel és tejszínhabbal a tetején. „Nem kifejezetten szeretem az édességeket, de ez a gazdag, mégis könnyű, habcsókos torta valóban tökéletes” – magyarázza a séf, aki azt is hozzáfűzte: kedvencét általában friss gyümölcsökkel, leginkább kivivel dobja fel.
És hogy mire vigyázzunk tojásos ételek készítésekor?
Összességében azt mondják: a sütőben hosszasan készülő bármilyen tojásalapú fogás, például a tojáscasserole nem működik valami jól, ahogy semmi ebből az alapanyagból, amit túlsütünk. A hosszas hőhatástól a tojás kiszárad, így akár gumiszerű is lehet a végeredmény. A skót tojás pedig, amiben darált hús veszi körül a lágytojásokat, rizikós műfaj, mert ha nem vagyunk gyakorlottak, akkor könnyen túlsül, vagy ellenkezőleg: nyers maradhat minkét alapanyag.
O’Brien-Price szerint a rántottát rontjuk el a leggyakrabban. A legnépszerűbb tojásos fogás titka az, hogy lassan készítsük a tojásokat alacsony lángon, időnként megkeverve, és azonnal vegyük le a tűzről, ha már kész. Így lesz puha, kellemes állagú rántotta a végeredmény.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés