A tojáslikőr már évszázadok óta létezik, és annyit a legtöbben tudnak róla, hogy tojással, cukorral, tejszínnel, tejjel, néha fűszerekkel és valamilyen szeszes ital hozzáadásával készítik.
Még a legaprólékosabb gasztroszakértők is vitatják a pontos eredetét. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a tojáslikőr egy kora középkori brit italból, a „posset”-ből származik, ami egy forró, tejes, sörszerű kortyolnivaló. A 13. században a szerzetesek tojással és fügével itták, így lett belőle végül tojáslikőr az első történet szerint.
Egy idő után a gazdag, felsőbb osztálybeliek elkezdett sherryt és brandyt hozzáadni a possethez, ebből alakult ki végül sokak kedvenc itala.
Mások szerint az egész sztori a mai Brazília területére nyúlik vissza, ahol az indiánok avokádóból, mézzel keverve készítettek maguknak édes, krémes likőrt. A gyümölcs pürésített húsát ízesítették mézzel, valamint illatos, egzotikus fűszerekkel, majd némi szesszel keverték krémszerűvé, így kortyolgatták. A 17. században a hollandok, miközben próbálták megszállni a területet, megismerték ezt a finomságot, de náluk az avokádó nem termett meg, így az ahhoz botanikailag nem éppen a legközelebb álló hozzávalóval, a tojással kezdték helyettesíteni. Mivel a fura alapanyagtól egészen finom lett, így nem bánták, hogy a tojás se nem zöld, de még csak nem is zöldség vagy gyümölcs, éppen elég krémesre lehetett keverni.
Így tehát a tojássárgáját összekeverték cukorral, brandyvel és némi fűszerrel, ami éppen eléggé hasonlított az eredeti avokádós verzióhoz. Az igazi Verpoortens tojáslikőrnek pedig ma is Advocat a neve. (Eugen Verpoorten 1876-ban alapított likőrgyárában kísérletezett ki egy titkos receptet, amit ma sem sikerült megfejteni).
Egy igazán finom tojáslikőrreceptet viszont tudunk, és megígérhetjük, hogy nem is kell az elkészítéséhez nagy szakértelem. Ahány ház, annyi tojáslikőrrecept, a mienk egy remek alapot ad ahhoz, hogy egyénileg fűszerezd kedvenc téli ízesítőiddel.
A hozzávalói 2 dl tej, 2,5 dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor. Ezeket melegítsd össze kis lángon 15 dkg porcukorral, és adj hozzá 1 dl vodkát és még egy feles rumot vagy fehér rumot. Vedd le a tűzről, és nagyon óvatosan, hőkiegyenlítéssel add hozzá az egy kanál cukorral kikevert 5 tojássárgáját, és addig keverd, amíg besűrűsödik, annál egy perccel sem tovább, különben kicsapódik. Ha ezzel megvagy, ízesítheted téli fűszerekkel, majd töltsd steril üvegekbe.
Másnap a legfinomabb, és ne ijedj meg, ha furán néz ki – csak rázd fel alaposan, és töltsd kisebb (nagyobb) poharakba!