Avokádóturmixként kezdte anno a tojáslikőr – a tuti recept mára összeállt

Klassz kis téli ital a tojáslikőr, és lássuk be: nem is egy nagy ördöngösség összedobni. Ezúttal annak jártunk utána, vajon kinek jutott eszébe édes-tojásos likőrt készíteni, és ha már vállalkozunk az elkészítésére, vajon melyik az a recept, aminek a végeredménye garantáltan finom lesz.

A tojáslikőr már évszázadok óta létezik, és annyit a legtöbben tudnak róla, hogy tojással, cukorral, tejszínnel, tejjel, néha fűszerekkel és valamilyen szeszes ital hozzáadásával készítik.

Még a legaprólékosabb gasztroszakértők is vitatják a pontos eredetét. A legtöbben egyetértenek abban, hogy a tojáslikőr egy kora középkori brit italból, a „posset”-ből származik, ami egy forró, tejes, sörszerű kortyolnivaló. A 13. században a szerzetesek tojással és fügével itták, így lett belőle végül tojáslikőr az első történet szerint. 

Egy idő után a gazdag, felsőbb osztálybeliek elkezdett sherryt és brandyt hozzáadni a possethez, ebből alakult ki végül sokak kedvenc itala. 

Mások szerint az egész sztori a mai Brazília területére nyúlik vissza, ahol az indiánok avokádóból, mézzel keverve készítettek maguknak édes, krémes likőrt. A gyümölcs pürésített húsát ízesítették mézzel, valamint illatos, egzotikus fűszerekkel, majd némi szesszel keverték krémszerűvé, így kortyolgatták. A 17. században a hollandok, miközben próbálták megszállni a területet, megismerték ezt a finomságot, de náluk az avokádó nem termett meg, így az ahhoz botanikailag nem éppen a legközelebb álló hozzávalóval, a tojással kezdték helyettesíteni. Mivel a fura alapanyagtól egészen finom lett, így nem bánták, hogy a tojás se nem zöld, de még csak nem is zöldség vagy gyümölcs, éppen elég krémesre lehetett keverni. 

Így tehát a tojássárgáját összekeverték cukorral, brandyvel és némi fűszerrel, ami éppen eléggé hasonlított az eredeti avokádós verzióhoz. Az igazi Verpoortens tojáslikőrnek pedig ma is Advocat a neve. (Eugen Verpoorten 1876-ban alapított likőrgyárában kísérletezett ki egy titkos receptet, amit ma sem sikerült megfejteni).

Akár a forró tejbe is önthetsz belőle egy kicsit
Akár a forró tejbe is önthetsz belőle egy kicsitkajakiki / Getty Images Hungary

Egy igazán finom tojáslikőrreceptet viszont tudunk, és megígérhetjük, hogy nem is kell az elkészítéséhez nagy szakértelem. Ahány ház, annyi tojáslikőrrecept, a mienk egy remek alapot ad ahhoz, hogy egyénileg fűszerezd kedvenc téli ízesítőiddel. 

A hozzávalói 2 dl tej, 2,5 dl tejszín, 2 csomag vaníliás cukor. Ezeket melegítsd össze kis lángon 15 dkg porcukorral, és adj hozzá 1 dl vodkát és még egy feles rumot vagy fehér rumot. Vedd le a tűzről, és nagyon óvatosan, hőkiegyenlítéssel add hozzá az egy kanál cukorral kikevert 5 tojássárgáját, és addig keverd, amíg besűrűsödik, annál egy perccel sem tovább, különben kicsapódik. Ha ezzel megvagy, ízesítheted téli fűszerekkel, majd töltsd steril üvegekbe.

Másnap a legfinomabb, és ne ijedj meg, ha furán néz ki – csak rázd fel alaposan, és töltsd kisebb (nagyobb) poharakba!

Oszd meg másokkal is!
Mustra