Tej, tojás, vaj: ezzel pótolhatod, ha nincsenek otthon

GettyImages-89772862

Veled is előfordult már, hogy épp nekiálltál a sütés-főzésnek, amikor kiderült, hogy még sincs otthon a recept egyik összetevője? Tej, tojás, vaj – mutatjuk, mit használhatsz helyettük!

Van, akit valamilyen ételérzékenység kényszerít arra, hogy ezeket az alapanyagokat mellőzze, míg másokat választott diétájuk tart tőlük távol: nekik ujjgyakorlatot jelent megmondani, melyiket mivel lehet kiváltani. Sokan vagyunk ugyanakkor, akiknek fejtörést okoz a feladat, amely most néha anyagi kérdés is lehet – ebben segítünk most!

Ezt tedd az ételbe tojás helyett

Nem mindegy, hogy édes süteményt készítenél, vagy semlegesebb ízvilágot kell elérned. Ha sütikészítés közben derült ki, hogy még sincs otthon elegendő tojás, a következőkkel helyettesítheted azt:

  • banán
  • almapüré
  • mogyoróvaj

Banánból egy fél felel meg egy tojásnak, míg almapüréből 4 kanálnyival tegyél minden tojásnak megfelelően a tésztába.

Ha nem édes ételt kellene összetartania a tojásnak, akkor három kanál vizet keverj össze egy kanál chiamaggal vagy lenmaggal, és hagyd, hogy egy kicsit megdagadjon. Ez is egy tojásnak felel meg.

A tej, a vaj és a tojás pótlása gyakran okoz gondot
A tej, a vaj és a tojás pótlása gyakran okoz gondotnito100 / Getty Images Hungary

Így pótold a tejet

A legkézenfekvőbb megoldás nem más, mint a víz: egyszerűen ugyanannyi vizet önts az ételbe, mint amennyi tejet kellene bele tenned. Ha fontos a krémes állag, akkor joghurttal pótold, ha pedig azt szeretnéd elérni, hogy a fehérjetartalom is meglegyen, akkor a növényi tejek közül szójatejet használj. Ha a fehérjemennyiség nem gond, akkor bármilyen növényi tej megfelelhet a célnak, ha az van a háztartásodban.

A vaj sem megoldhatatlan feladat

Velem ez fordul elő a leggyakrabban: olykor nemhogy vaj, de még egy kocka sütőmargarin sincs otthon.

Ilyen esetben olajjal nagyszerűen ki lehet váltani a vajat, de arra vigyázni kell, hogy milyen ízvilágot hozunk ezzel a receptbe.

Az olívaolaj aromája meglehetősen karakteres, ezért nem biztos, hogy a legjobb választás, míg az étolaj szépen belesimul a receptbe. Kiváltható még avokádóval is a vaj – bár ez ritkábban található kamránkban, mint a vaja maga –, ebben az esetben viszont kissé zöldes lehet a tészta, ezért érdemes ezt a trükköt az olyan recepteknél bevetni, amelyek kakaóport is tartalmaznak: ez majd elfedi a furcsa színt. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra