Kincset érő táplálék vagy ellenség a magyarok egyik kedvelt alapanyaga?

GettyImages-1211963249
Olvasási idő kb. 4 perc

Sokszor nem csupán a laktózérzékenyeknek vagy azoknak kell kerülniük a tej fogyasztását, akiknek a szervezete nem tolerálja a tejfehérjét. Vannak egyéb olyan esetek, betegségek, amikor a szükséges diétás ajánlásba nemcsak szénhidrát- és zsírtartalma miatt, hanem minőségét, illetve hatását tekintve sem fér bele a tejfogyasztás.

Erő, izom, tejet iszom. A tej élet, erő, egészség – és folytathatnánk azokat a propagandamondatokat, amelyek már a legkisebb gyermekeket is a tej és a tejtermékek fogyasztására buzdítja. Hogy miért? Mert a tej valóban egy gazdag vitamin- és ásványianyag-forrás, ám nem mindenkinek a szervezete érzi kincset érő tápláléknak.

De vajon tényleg jó nekünk a tej?

A kérdésre a válasz: attól függ. Tény, hogy a legtöbb embernek nem tesz jót a tehéntej és az abból készült tejtermékek fogyasztása. Hogy miért? Azért, mert a tejben lévő fehérjék, például a kazein irritálhatja a bélfalat, és immunválaszt vált ki, ami pedig gyulladáshoz vezethet. Ez az oka annak, hogy például inzulinrezisztencia és cukorbetegség esetén nem ajánlott a tehéntej fogyasztása – mondja dr. Paudel Klára belgyógyász.

Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén egyáltalán nem ajánlott tejet inni
Cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén egyáltalán nem ajánlott tejet inninicoletaionescu / Getty Images Hungary

Mindkét anyagcserezavarral járó betegség esetén nagyrészt egy krónikus alacsony szintű gyulladás áll fenn, ezért érdemes elhagyni azokat az ételeket, amelyek a gyulladást erősíthetik.

Pluszhormonra és antibiotikumra nincs szükségünk

De nem csupán az inzulinrezisztenciában vagy cukorbetegségben szenvedőknek kell meggondolniuk, hogy valóban szükséges-e a tej a kávéjukba, vagy kell-e az a meleg kakaó az esti elalvás előtt. A tehéntej ugyanis a fontos és hasznos vitaminok, valamint ásványi anyagok mellett hormonokat is tartalmaz, miután a tej alapvető funkciója nem más, mint hogy a borjút táplálja. Ahhoz pedig, hogy a fejlődő állat egészséges legyen, növekedési hormonokra van szükség, melyek megtalálhatók a tejben és a tejtermékekben is. 

A tejben számos hormon is megtalálható
A tejben számos hormon is megtalálhatóJose A. Bernat Bacete / Getty Images Hungary

Mindemellett a tehénnek egyéb más hormonokat, például ösztrogént és pajzsmirigyhormont is adnak azért, hogy megfelelő mennyiségű tejet adjon. A gyulladások leküzdése érdekében pedig antibiotikumokkal is kezelik a teheneket. 

Ezek a hormonok pedig a kezelési eljárások során sem tűnnek el a tejből, hanem bejutnak az emberi szervezetbe, és akár össze is zavarhatják a mi hormonjainkat, míg az antibiotikumok elpusztíthatják a bélbaktériumainkat.

A tejfogyasztás függőséget is okozhat

És akkor még arról nem is ejtettünk szót, hogy a lakosság mintegy 70 százalékánál nem termelődik elegendő laktáz enzim, ami a laktóz, vagyis a tejcukor lebontásához szükséges, így ők nem tudják rendesen megemészteni a tejet. De ha ennyi minden van a tej rovásán, akkor miért is szeretjük annyira?

A tejben van egy molekula, az úgynevezett kazomorfin, amely a morfinhoz hasonló boldogságérzést keltő anyag, ami függőséget tud kialakítani.

Ezért érezheti magát furcsán eleinte az, aki korábban sok tejterméket fogyasztott, majd hirtelen elhagyja azokat. De aggodalomra semmi ok, néhány nap alatt elmúlik a tejhiány okozta fizikai hatás.

A növényi ital nem csak nekünk lehet előnyös

Mit fogyasszunk akkor a tej helyett? Miből lesz meg a szükséges napi fehérje- és kalciumbevitel? A növényi eredetű ételek is bőségesen tartalmaznak fehérjét. Például a zabpehelynek 15 százaléka fehérje, a zöld leveles zöldségek pedig sokkal több kalciumot tartalmaznak, mint a tej. A tejbe is abból a zöld fűből kerül a kalcium, amit a tehén megevett. 

A tehéntejbe is a zöld fűből kerül a kalcium
A tehéntejbe is a zöld fűből kerül a kalciumSimonSkafar / Getty Images Hungary

Tehéntej helyett fogyaszthatunk például kókuszból, zabból, mandulából vagy rizsből készült növényi italokat, melyek nem csupán élettani szempontokból lehetnek előnyösek.

Általánosan elfogadott és megalapozott tény, hogy a növényi italok fogyasztása a környezetterhelés tekintetében is előnyösebb a tehéntejnél.

Sokáig az egyik fő ok a növényi italok preferálásában a laktózérzékenység volt, ám ez változni látszik: az állatjóléti és a környezetvédelmi szempontok is egyre inkább közrejátszanak a növényi tejhelyettesítők választásában. 

Ami a környezeti-éghajlati terhelést illeti, a tehéntej előállítása során fő szempont a vízigény, a földszükséglet és üvegházhatású gázok kibocsátása. Ezek a mérőszámok jelentősen magasabbak a növényi italokéhoz képest.

Bár a vízszükséglet tekintetében a legtöbb növényi ital előállítása során felhasznált víz mennyisége igen magas, de még így is a fele, mint amit a tehéntej előállítása igényel.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek