5 takarítási tipp, amit a francia nagymamáktól leshetsz el

A francia nagymamák sem egész nap a croissant-t gyurmázzák, vagy ha mégis, akkor is jut idő takarításra a nap végén. Akad néhány specialitásuk is, már mutatjuk is, mik azok. (Már az első tippnek nagy rajongói lettünk.)

A TheKitchn oldalán ezúttal francia nagymamák okosítanak minket arról, vajon hogyan is legyünk még ügyesebbek és hatékonyabbak a konyhánk takarítása során, ráadásul környezetbarát módon. Azt már tudjuk, hogy arra rettenetesen adnak, mi kerül a tányérjukra, de vajon tudnak-e olyan tippeket adni, amiket nem ismertünk? (Spoiler: persze hogy tudnak. )

1. Szervezd ki a munkát, amit nem szeretsz!

Ezek a nagymamák szeretnek élni, és vállalják, ha épp nincs kedvük takarítani. Ezt az egészet nem feltétlenül úgy dolgozzák fel, hogy összeszorított foggal mégis megcsinálják, amit muszáj, hanem azt mondják: jöhet a szakember!

Paris Pryor, a New York-i Francie étterem francia származású vezető sommelier-je elárulta: „A legtöbb idősnek van femme de menage-a, azaz házi segítsége. Nem biztos, hogy mindent átadnak nekik, de egy nagyobb feladat, nagytakarítás vagy nagymosás esetén ha tehetik, akkor igénybe veszik a segítségüket”.  

2. Tisztítsd meg a régi fémeket alufóliával és sóval!

Itt van egy másik tipp Pryor nagymamájától: a forró víz, alumíniumfólia és só keveréke felfrissíti a réz- és ezüstedényeket.

Pryor a szabályokat is tudja: „Önts forrásban lévő vizet egy tálba, és adj hozzá néhány teáskanál sót. Keverd meg, és helyezd az ezüst- vagy rézedényeket vízbe 2–10 percre. Ezek után vedd ki,  mosd át vízzel és mosogatószerrel alaposan, majd egy konyharuhával szárítsd meg. Varázslat!”.

Néha az unokát is le kell takarítani.
Néha az unokát is le kell takarítani.Ridofranz / Getty Images Hungary

3. Vágott hagymával tisztítsd meg az ablakokat!

Hogy mi? Ez tényleg működik? A nagymamák szerint igen, vagy legalábbis régen rajongtak a módszerért. Annyi mindenesetre biztos, hogy környezetbarát, és ha spórolnál a vegyszerekkel, akkor érdemes egy próbát tenned vele. 

Ez a tipp a normandiai születésű francia élelmiszerblogger, Helene Skantzikas francia nagymamájától származik.

Az igazán piszkos ablakokat – mondjuk egy hosszú tél után – dörzsöld meg egy fél hagymával, mielőtt lemosnád a kedvenc tisztítószereddel.

A hagyma a legkeményebb piszkot is alaposan lesúrolja – állítja a nagyik egyik szócsöve. 

4. A borfoltos abroszra dörzsölj sót !

Ha a vacsorán valaki túlságosan belelkesedett, és a nagy mesélés közben egy-két korty bor is kilöttyent, a nagymamák nem esnek kétségbe. Ha most épp arra gondolsz, hogyan lehet ilyenkor eltávolítani a borfoltot az abroszról, próbáld ki Skantzikas édesanyjának tippjét: óvatosan dörzsölj durva szemű sót a foltra a lehető leghamarabb. Ez finoman feloldja a szennyeződést, megakadályozva, hogy megkössön, majd amint lehet, mosd ki az abroszt. 

Ezek a francia nagymamák nagyon mókásak.
Ezek a francia nagymamák nagyon mókásak.Courtney Hale / Getty Images Hungary

5. Ápold a fapadlót méhviasszal és régi pulóverekkel!

A méhviasz természetes módon kondicionálja, fényesíti, simítja és védi a fapadlókat, és persze akár a bútorokat is. Egy régi, használt gyapjúpulóver, amit már nem viselünk, ideális társ erre a feladatra. A gyapjú gyengéd, de jó nedvszívó, ezért könnyen felszedi a foltokat és a piszokmaradványokat.

6. Tarts egy kisebb tál ecetet ott, ahol rossz szagok vannak!

„Egy kis tál ecet elnyeli a konyhában a kellemetlen szagokat. Miután megtanultam ezt a tippet Skantzikas édesanyjától, kipróbáltam a rettenetesen és határozottan penészes mosogatóm alatt. Pár nap múlva a szag egyszerűen eltűnt” – írja a módszer egyik tesztelője, aki azóta esküszik az ecetes megoldásra.  

7. A fehér ingeket citromlével frissítsd fel!

Három citrom levét hígítsd fel egy liter hideg vízzel, és meríts el benne minden elszíneződött vagy besárgult fehér ruhát. Áztasd, majd öblítsd és mosd ki őket alaposan a csillogó, élénk fehér szín elérése érdekében.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra