Székeket akart venni, a Stonehenge-et vásárolta meg az aukción az angol ügyvéd

GettyImages-157980727

A Salisbury-fennsíkon álló Stonehenge Anglia egyik leghíresebb pogány kori emlékének számít, melyet turisták hada keres fel világszerte, az 1900-as évek elején azonban még korántsem tartották ekkora becsben. A híres kőépítmény elhanyagoltan, romos állapotban hevert, mígnem egy ügyvéd, Cecil Chubb meg nem vásárolta – pedig eredetileg csak néhány széket akart venni az ebédlőbe.

Tulajdonosai évszázadokon át teljesen elhanyagolták a Stonehenge-et

A nyugat-európai megalitikus kultúrák kiemelkedő építészeti teljesítményének számító Stonehenge az angliai Wiltshire-ben, Salisburytől nagyjából 13 kilométerre északra található – a Kr. e. 2500 körül befejezett kőkör építőiről, miként egykori szerepéről máig nem áll rendelkezésünkre pontos információ. A Stonehenge nem csupán Anglia népszerű tudományos látványossága, 1986 óta az UNESCO világörökségi listáján is szerepel, vagyis nemzetközi kötelesség megőrizni az utókor számára. Nem mindig volt azonban így, a kőkör a neki otthont adó földterülettel együtt VIII. Henrik óta, vagyis a 16. századtól magántulajdonban volt, gazdáit pedig egyáltalán nem érdekelte az építmény sorsa; a 19. század végére a Stonehenge romokban hevert, és kifejezetten csúnya látványt nyújtott a fennsík közepén.

Az elhanyagoltság dacára a középkortól kezdve érdeklődő tömegek keresték fel a Stonehenge-et, ugyanakkor megjelentek az ereklyevadászok is, akik szívesen faragtak le és vittek haza darabokat a legendás kőtömbökből. 1900-ban már olyan siralmas állapotban volt az építmény, hogy az egyik külső körben álló kőtömb a földre zuhant, a többi kő pedig támasztékot kapott, nehogy megismétlődhessen a baleset. A Stonehenge-et ekkoriban birtokló Antrobus bárói família a következő évben drótkerítést vont a látványosság köré, és egyschillinges belépődíjat kezdett szedni az odalátogatóktól, az így befolyt összeget pedig a kőkör felújítására kívánták költeni.

A Stonehenge romos állapotban a 19. század végén
A Stonehenge romos állapotban a 19. század végénSepia Times / Getty Images Hungary

A legenda szerint a helyi druidák vezetője megátkozta az Antrobus családot, amiért nem engedték neki és társainak, hogy a Stonehenge-nél tartsák napfordulós ünnepségeiket – nem tudni, az átok fogott-e a nemesi famílián, amikor 1914 októberében a legidősebb fiú örökös, Sir Edmund Antrobus hősi halált halt az első világháborúban a belga fronton. A 30 hektáros földterület Edmund öccsére, Sir Cosmo Gordon Antrobusra szállt, aki úgy döntött, nincs szüksége a birtokra, sem a rajta álló építményekre, a terület és a Stonehenge tulajdonjoga így kalapács alá került.

Hirtelen jött ötlettől vezérelve csapott le a híres építményre

Sir Cecil Chubb, aki megvette a Stonehenge-et
Sir Cecil Chubb, aki megvette a Stonehenge-etLibrary of Congress / Wikimedia Commons

Az 1915. szeptember 15-én Salisburyben tartott aukción 5000 fontért (mai árfolyamon kb. 410 ezer fontért, vagyis 184 millió forintért) kínálták megvételre a 15. tételként sorszámozott Stonehenge-et; az építményre kevés licit érkezett, az ár először 6000 fontra ment fel, végül 6600 fontos (ma kb. 540 ezer font, azaz 242 millió forint) áron csapott le rá a teremben ülő egyik férfi. Az illető, egy Cecil Chubb nevű 39 éves vagyonos ügyvéd mindössze négy kilométerre lakott a Stonehenge-től, és mint később elmondta, az aukciósterembe belépve meg sem fordult a fejében, hogy a híres megalitikus építménnyel a „zsebében” fog távozni onnét.

Chubb azzal a szándékkal indult el az árverésre, hogy néhány elegáns széket szerezzen az ebédlőbe, melyekkel meglepheti a feleségét, amikor azonban a kikiáltó a 15. tételhez ért, egy hirtelen gondolat támadt a fejében. Nem lenne jó, ha valaki elcsaklizná a Stonehenge-et – érvelt magában az ügyvéd –, az építménynek mindenképpen környékbeli ember tulajdonában kéne maradnia; a gondolatot tett követte, és székek helyett Chubb végül a hatalmas kőépítmény tulajdonjogával érkezett haza feleségéhez, Maryhez. Az asszony meglepetésénél csak felháborodása volt nagyobb: alaposan megdorgálta férjét, miért kellett ilyen hatalmas összeget elszórnia egy efféle ostobaságra.

A brit népnek adományozta a legendás kőkört

A Stonehenge felújítási munkálatai 1919-ben
A Stonehenge felújítási munkálatai 1919-benHeritage Images / Getty Images Hungary

Talán a felesége haragjától való félelem is motiválta Chubbot, amikor három évvel később ingyen a brit államnak adományozta a Stonehenge-et azzal a feltétellel, hogy az oda látogató turistáktól maximum egyschillinges belépődíjat kérhetnek el, a helyi lakosok pedig térítésmentesen tekinthetik meg a legendás építményt. Az infláció természetesen azóta alaposan emelt a belépődíj összegén, ma 22 fontba (kb. 9800 forintba) kerül egy felnőttjegy (a helyiektől azonban továbbra sem kérnek semmit).

V. György király rendkívül hálás volt, és alaposan megjutalmazta Chubbot nagylelkű gesztusáért: az ügyvéd megkapta a „Stonehenge első bárója” címet, a helyiek ettől kezdve Sir Cecil, Stonehenge vikomtja néven emlegették őt. A vérvonal azonban alig negyven év alatt kihalt: Chubb 1934-ben, fia, Sir John Chubb pedig 1957-ben, örökös nélkül távozott. A brit kormány 1919-ben nagyszabású felújítási programot indított, melyben a Stonehenge omladozó köveit helyreállították, megtisztították, az építmény alatti, lazává vált talajt pedig betonnal szilárdították meg; igyekezetüknek hála a híres kőkör ma is mintegy 1,3 millió turistát vonz a világ minden részéről.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra