Ha azon tűnődsz, hogy érdemes-e meginnod még egy csésze kávét, hogy ébren maradj, vagy épp felnyiss egy hideg sört a napod végén, segítünk dönteni: egy új kutatás szerint a sörben lévő élesztő megakadályozhatja a sejtek öregedését. Mindez persze nem jelenti azt, hogy az alkohol ne lenne ugyanolyan káros benne, mint a tudományos felfedezések előtt, de ha úgy döntöttél, mindenképpen iszol valami alkoholtartalmút, akkor van egy érved a sörözés mellett.
A Tel-avivi Egyetemen (TAU) végzett tanulmány szerint a koffein és az alkohol drasztikusan eltérő hatással van az emberi genomra. Pontosabban, az egyik lerövidíti, a másik pedig meghosszabbítja a telomereket, a DNS-szálak végsapkáját, amelyek a feltörekvő tudomány szerint az öregedés és a rák indikátorai lehetnek.
A TAU molekuláris mikrobiológiai és biotechnológiai professzora, Martin Kupiec által vezetett csapat élesztősejteket használt annak feltárására, hogy a különböző környezeti tényezők hogyan befolyásolhatják DNS-ünket. A csapat nem mindennapi megállapításra jutott.
„Első alkalommal azonosítottunk néhány környezeti tényezőt, amelyek megváltoztatják a telomerek hosszát, és megmutattuk, hogyan teszik ezt” – mondta Kupiec közleményében. „Amit most feltártunk, az egy napon hozzájárulhat az emberi betegségek megelőzéséhez és kezeléséhez” – fűzte hozzá.
A telomerek esszenciális fehérjék, amelyek biztosítják a DNS-szálak megfelelő másolását és javítását. Mindegyik kromoszómád végén DNS-szakaszok találhatók, amelyeket telomereknek neveznek. Ezek segítenek megvédeni a kromoszómák végeit a károsodástól vagy a közeli kromoszómákkal való egyesüléstől. Minden alkalommal, amikor egy sejt megkettőződik, telomerjei rövidülnek, és ha túl rövidek, a sejt elpusztul. Lényegében ezeket segít megvédeni vagy legalábbis nem elpusztítani a sör egyik alkotója.
Egyesek azt állítják, hogy a telomerek rövidülése nagymértékben hozzájárul az öregedési folyamathoz és a betegségek kialakulásához. Ám azt egyelőre senki sem érti teljesen, hogy a telomerrövidülés milyen hatással van általános egészségünkre.
Elizabeth Blackburn molekuláris biológus – a 2009-es fiziológiai és orvosi Nobel-díjas – 2004-es tanulmánya megállapította, hogy a telomerek reagálnak az érzelmi stresszre, és szabad gyököket generálhatnak a sejtekben.
A TAU csapata kibővítette ezt a kutatást azzal, hogy az élesztősejteket környezeti stresszhatásoknak tették ki, például hőmérséklet- és pH-változásoknak, valamint speciális vegyszereknek. Míg a legtöbb stresszor nem volt hatással a telomerek hosszára, csak az eszpresszóban található koffein mennyisége csökkentette a telomereket, miközben a sör valamiképpen meghosszabbította azokat.
Hogy többet megtudjanak, a TAU csapata 6000 élesztőtörzset vizsgált meg, amelyek mindegyike más deaktivált gént tartalmazott, és tesztelték őket a telomerhosszuk meghatározására. Kimutatták, hogy körülbelül 400 élesztőgén – amelyek közül sok ugyanaz, mint az emberi genomban – vesz részt a telomerek hosszának meghatározásában. A kutatók szerint ez aláhúzza a genom stabilitásának fenntartásában részt vevő hálózat fontosságát.
Mint sok más dolognak az életben, a koffein és az alkohol fogyasztásának is vannak előnyei és kockázatai. Számos tanulmány kimutatta, hogy a két ital hogyan árt, és mellette miképpen segítheti a szervezetet.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés