A keleti blokk legendás autói: a 80-as években ezekkel jártunk – Galéria

fortepan 219561

A retró autók sokunk gyermekkorát idézik fel: ha te is koptattad a műbőrrel vagy csíkos bútorszövettel takart üléseket, kattints, ezeket a fotókat látnod kell!

A nyolcvanas években még egész másként autóztunk, mint manapság. Bár a biztonsági öv használatát 1976-ban kötelezővé tették az országban, akadt még, aki „lázadt” ez ellen. Igaz, ekkor még csak az első ülésen ülőknek kellett az övet becsatolni, már ha volt ilyenük a gépjárműben.

Mai szemmel bizony elég ijesztő, de a gyerekülést ekkoriban szinte hírből sem ismerték a szülők: kézben fogták a gyerekeket, ennek a biztonsági rendszernek a használata ugyanis mindössze 2002-ben vált kötelezővé hazánkban.

Az első ülésre azért már az 1976-os, első KRESZ bevezetése óta nem ülhetett hat év alatti személy.

A sebességkorlátozások is mások voltak: 1993-ig városban 60, lakott területen kívül 100 kilométer per óra volt a megengedett maximális sebesség.

Ha szeretnél fotókat nézegetni ennek a korszaknak az autóiról, kattints a képre, hogy megnyíljon a galéria!

A szabályok mellett ugyanakkor az autók is nagyban eltértek a maiaktól:

nem olyan szofisztikált elektronika vezérelte őket, a kutya sem foglalkozott azzal, mit pöfögnek ki magukból, törésteszteket pedig senki sem nézegetett.

Az autó legyen szép és kényelmes, ja és ha lehet, azért ne fogyasszon olyan sokat – rengeteg ember álma volt, hogy egy vadonatúj kocsiba beülhessen.

Aztán volt, hogy tolni kellett a járgányt, alá feküdni az utcán, önteni bele literszám az olajat meg a hűtővizet: legendás kalandokat szolgáltathatott egy autóval abszolvált családi nyaralás. Ezek a fotók felidézik a tömegautózás hőskorának kései évtizedét.

Ha még nézegetnél retró galériákat, ajánljuk a panelekről készített és az ötvenes évek Budapestjét bemutató összeállításunkat is!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek