A rabszolga, aki feladta magát postán, hogy kiszabaduljon

GettyImages-1241117737

Az afroamerikai rabszolgák számára az egyetlen kiutat gyakran az jelentette, ha megszöktek az ültetvényekről, és az északi, nem rabszolgatartó államokban kerestek menedéket – némelyek egészen extrém menekülési módokkal próbálkoztak, közülük is kiemelkedik furfangosságával Henry „Box” Brown, aki ismerősei segítségével bedobozolta és postára adta magát.

Nem fizetett, eladták a családját

Henry Brown rabszolgasorba született egy Virginia állambeli ültetvényen, 1815 körül, a fiút és két testvérét édesanyjuk nagy odaadással és buzgó vallásossággal nevelte; amikor Henry 15 éves lett, gazdája az állam fővárosába, Richmondba vitette, hogy az ottani dohánygyárában dolgozzon. Néhány évvel később Richmondban a fiatalember megismerkedett egy Nancy nevű rabszolgalánnyal, akivel egymásba szerettek, összeházasodtak – bár a törvény nem ismerte el legálisnak a házasságot –, és négy gyerekük született; a családi boldogság azonban nem tartott sokáig, Henry és Nancy közös tulajdonosa ugyanis úgy döntött, a nőt és a gyerekeket eladja egy másik ültetvényesnek.

Ha a család szétszakítása nem lett volna elég, Nancy új gazdája folyamatosan pénzt követelt Henrytől a nő és a gyerekek elszállásolására és ellátására; amennyiben a férfi nem lenne hajlandó fizetni – fenyegetett az ültetvényes –, családtagjait eladja egy másik államba, és sohasem látja őket többé. A szerencsétlen férj szorongatott anyagi helyzete ellenére igyekezett megadni a követelt összegeket, egy idő után azonban kifogyott a pénzből, zsarolója pedig tartotta a szavát: Nancyt és a gyerekeket eladta egy ültetvényre a messzi Észak-Karolinába.

Henry Brown portréja 1849-ből
Henry Brown portréja 1849-bőlWikimedia Commons

Brown ekkor döntötte el, hogy mindenáron elmenekül Virginiából: buzgó templomba járóként és kórustagként jó kapcsolatai voltak a helyi protestáns gyülekezetben, ezt kihasználva talált is két segítőkész személyt, James C. A. Smitht, egy felszabadított rabszolgát és Samuel A. Smitht, egy rabszolgaság-ellenes aktivistaként is ismert fehér cipészt a szökés megvalósításához. A három férfi különös tervet eszelt ki: egy helyi áccsal készítettek egy háromszög alakú, 76 centiméter magas, egyik végén 91, másik végén 81 centiméter széles fadobozt a tetején három apró lyukkal, majd a dobozt – benne Brownnal – feladták postán Philadelphiába a kvéker Rabszolgaság-ellenes Társaság címére.

Több mint egy napon át utazott dobozba zárva

A fadoboz elkészítéséért és a szállításért Brown összesen 86 dollárt – megtakarított pénze nagyjából felét – fizetett; a doboz oldalára, hogy elkerüljék a kérdezősködést, a „szárazáru” feliratot írták, a belsejét pedig gyapjúszövettel bélelték ki, nehogy a „küldeménynek” baja essék. Brown, aki ülő helyzetben foglalt helyet a dobozban, egy kis üvegnyi vizet és néhány kekszet is magával vitt táplálék gyanánt. Segítői rászögezték a doboz tetejét, megjelölték, melyik oldalával felfelé kell azt szállítani, majd csomagként feladták az Adams Express postaszolgálat helyi kirendeltségén.

A furcsa küldemény 27 órát utazott, mire rendeltetési helyére ért, az 516 kilométeres távot lovas postakocsin, vasúton, gőzhajón, ismét postakocsin, vasúton, kompon, vasúton és végül megint csak postakocsin tette meg – a körültekintő utasítások és a megjelölés dacára a dobozt többször is oldalára vagy fejjel lefelé fordították, csak a szerencsén múlott, hogy Brown egyetlen végtagja sem tört el vagy szenvedett maradandó károsodást. 1849. március 30-án a doboz és utasa szerencsésen megérkezett a címzett, egy philadelphiai kvéker üzletember tornácára.

A kvékerek felnyitják a doboz tetejét (korabeli illusztráció)
A kvékerek felnyitják a doboz tetejét (korabeli illusztráció)Mpi / Getty Images Hungary

A dobozból kiszabadulását követően állítólag „Örvendek, uraim!” felkiáltással köszöntötte a Rabszolgaság-ellenes Társaság illetékeseit, azonban annyira legyengült a viszontagságos út során, hogy azonnal összeesett; amikor végül magához tért egy, az alkalomra átírt bibliai zsoltár eléneklésével köszöntötte a szabad életet. Brown elmesélte hihetetlen szökésének történetét a sajtónak, a sztori hamarosan országos szenzációvá lett, az egykori rabszolgából pedig igazi médiasztár vált.

Turbános afrikai hercegként lépett fel a közönség előtt

Hősünk úgy döntött, pénzre váltja a hírnevét, és országos turnéra indult, tömött előadásokon mesélte el részletesen és erős drámai túlzásokkal kalandját az ámuló közönségnek, miközben rabszolgadalokat énekelt, és egy 49 festményből álló panoráma-diavetítés keltette életre a sztorit; a fellépésekről természetesen a híressé vált fadoboz sem hiányozhatott. Felesége új tulajdonosa felajánlotta Brownnak, hogy jó pénzért megvásárolhatja tőle Nancyt és a gyerekeket, ő azonban visszautasította az ajánlatot, és soha többet nem kereste egykori családja társaságát – életrajzának ezt a nem éppen szimpatikus részletét segítői és impresszáriói igyekeztek homályban tartani.

Brown a dobozban (illusztráció)
Brown a dobozban (illusztráció)neh.gov

A rabszolgaság-ellenes küzdelem élharcosa, Frederick Douglass megrótta Brownt, amiért ország-világnak elmesélte szökésének történetét, hiszen emiatt a déli hatóságok jobban igyekeznek majd figyelni a postai küldeményeket, vagyis más rabszolgák számára lehetetlenné válik a menekülésnek ez a módszere.

A következő évben új törvényt hoztak, mely szerint a szökött rabszolgákat – amennyiben sikerül őket minden kétséget kizáróan azonosítani – gazdájuk még a nem rabszolgatartó államokból is hazahurcoltathatja; mivel Brown országosan ismert személy lett, attól tartott, könnyen horogra akadhat, ezért inkább otthagyta szülőhazáját, és Nagy-Britanniába települt át. Az óceán túlpartján folytatta előadóművészi, mutatványos tevékenységét, sőt, még sokkal extravagánsabb külsőségeket öltött: az európai közönség előtt mint turbános afrikai király jelent meg, bűvésztrükkökkel szórakoztatta a nézőket, például kölcsönkért órákat, ékszereket tüntetett el a fadobozban, és a hipnózis mikéntjét is elsajátította. Legbizarrabb mutatványában a nézőket birkákká hipnotizálta, és felszólította őket, hogy nyájként kövessék.

Angliában Brown másodszor is – ezúttal törvényesen – megházasodott, egy fehér bádogosmester Jane nevű lányát vette el, akitől egy lánygyermeke született, Annie; 1875-ben, tíz évvel a polgárháború lezárultát követően családjával visszaköltözött az Egyesült Államokba, majd Kanadában telepedett le. Utolsó ismert színpadi fellépésére Torontóban került sor 1889-ben, ezt követően az egykori „bedobozolt ember” csendes visszavonultságban élte nyugdíjas éveit; az ontarióbeli Brampton városában érte a halál, 82 éves korában.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra