A puffadás az egyik leggyakoribb emésztési rendellenesség, amelynek oka a fokozott gáztermelődés a belekben. Jellemző tünetnek számít a hasfeszülés, a hasi fájdalmak, illetve a túlzott bélgázosság, hangos gyomorkorgás.
A gáz az emésztés mellékterméke, ám ha túlzott a gázképződés, puffadás jelentkezhet. Ha étkezés után tapasztalod, emésztési zavar tehető érte felelőssé. Nem feltétlenül kell komoly problémára gondolni, akár az is lehet, hogy túl gyorsan ettél, vagy épp olyan élelmiszereket, amelyek általában kiváltják a tünetet – ez az egyéni érzékenység függvényében változó. Amennyiben viszont gyakran szenvedsz a panasztól, ajánlott szakemberhez fordulni vele, hiszen kezelést igénylő kórkép is meghúzódhat a háttérben.
10 étel és ital, amelyek segítenek a puffadás ellen
A puffadás tehát gyakori, amelyet gyakran olyan problémák okoznak, mint a székrekedés vagy a túlzott gázképződés. Ráadásul az, amit eszel és iszol, jelentősen befolyásolhatja a puffadást és más emésztési problémákat. Szerencsére számos alapanyagról kimutatták, hogy elősegíti az emésztést, megakadályozza a folyadék-visszatartást és javítja a bélrendszer egészségét, amelyek mindegyike segíthet a puffadás megfékezésében.
Íme 10 étel és ital, amelyek segíthetnek a jelenség legyőzésében:
1. Avokádó
Az avokádó rendkívül tápláló, minden adagban jó mennyiségű folátot, valamint C- és K-vitamint tartalmaz. Gazdag káliumban is, egy alapvető ásványi anyagban, amely részt vesz a folyadékegyensúly és a nátriumszint szabályozásában, hogy megakadályozza a vízvisszatartást.
Magas a rosttartalma, ami lassan halad át az emésztőrendszeren, így támogatja az emésztést, és segít megelőzni a székrekedést és a puffadást.
2. Uborka
Az uborka körülbelül 95%-ban vizet tartalmaz, így kiválóan csillapítja a puffadást. A magas víztartalmú ételek fogyasztása hozzájárulhat ahhoz, hogy az ember hidratált maradjon, és kielégítse napi folyadékszükségletét. Ez enyhítheti a kiszáradás okozta puffadást.
3. Joghurt
A joghurt tele van probiotikumokkal, egy jótékony baktériumtípussal, amely kulcsszerepet játszik a bélrendszer egészségében.
A probiotikumokról kimutatták, hogy csökkentik a hasi puffadást, amelyet olyan állapotok okoznak, mint az irritábilis bélszindróma (IBS), amely egy gyakori betegség, amely a vastagbelet érinti. Ha tehát puffadsz, itt az ideje egy nagy adag joghurtos uborkasalátának.
4. Bogyók
A bogyók, például az eper, az áfonya és a szeder tele vannak antioxidánsokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Mindezeken túl magas a rosttartalmuk is. 150 gramm szeder például közel 8 gramm rostot tartalmaz, ezért nagyon is érdemes lefagyasztanod, és aprítógéppel isteni, házi fagyit készítened belőle.
A rostbevitel növelése javíthatja a bélrendszer egészségét, és lágyítja a székletet, hogy megelőzd a székrekedést és a puffadást.
5. Zöld tea
A zöld tea úgy tűnik, a természet cheat kódja nagyjából minden betegség megelőzésére. Nagyszerű lehetőség a hidratáltság megőrzésére és a folyadék-visszatartás megelőzésére. Tele van olyan antioxidánsokkal, mint például az epigallocatechin-gallát (EGCG), amely semlegesítheti a káros szabad gyököket és csökkentheti a gyulladást a szervezetben.
A zöld tea koffeint is tartalmaz, egy olyan vegyületet, amely serkenti az emésztőrendszer mozgását, és természetes hashajtóként hat a rendszeresség támogatására. Ez pedig csökkentheti a puffadást.
6. Zeller
A zeller egy tápláló zöldség, amely körülbelül 95%-ban vizet tartalmaz. Magas víztartalma mellett mannit is van benne, egyfajta cukoralkohol, amely lágyítja a székletet, hogy elősegítse annak rendszerességét azáltal, hogy magába szívja a vizet az emésztőrendszerben.
Ezenkívül a zöldség gyökere természetes vízhajtónak számít. Ez azt jelenti, hogy fokozza a vizelettermelést, hogy eltávolítsa a felesleges vizet és nátriumot a szervezetből, ami segíthet enyhíteni a puffadást.
7. Gyömbér
A gyömbér egy olyan gyógynövény, amely jól ismert az emésztési zavarokat enyhítő képességéről, így már semmi kifogásod nem lehet az ellen, hogy a limonádédba reszelj belőle egy evőkanálnyit.
Például egyes kutatások azt mutatják, hogy a gyömbér felgyorsíthatja a gyomor kiürülését, hogy megelőzze a puffadást és a teltségérzetet. Tartalmaz egy zingibain nevű enzimet is, amely elősegíti a fehérje hatékonyabb lebontását az egészséges emésztés támogatása érdekében.
8. Kombucha
A kombucha egyfajta fermentált ital, amelyet általában fekete vagy zöld teából készítenek. Más fermentált élelmiszerekhez hasonlóan gazdag probiotikumokban, és elősegítheti a bélrendszer egészségét és rendszerességét.
9. Banán
A banán finom, rendkívül tápláló és kiváló rostforrás, hiszen 3 gramm rost található 1 közepes (118 gramm) gyümölcsben.
Gazdag káliumban, egy tápanyagban, amely támogatja az egészséges folyadékegyensúlyt. Ez ugyanakkor megakadályozhatja a puffadást és a vízvisszatartást is.
10. Spárga
A spárga kiváló rostforrás, közel 3 grammot tartalmaz minden 134 grammos adagban. Jó mennyiségű inulint is tartalmaz, vagyis egyfajta prebiotikus rostot, amely számos élelmiszerben megtalálható.
Tanulmányok kimutatták, hogy az inulin támogathatja a bélrendszer egészségét, ami segíthet megelőzni a puffadást és a székrekedést.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés