A korábbi évekhez hasonlóan az amerikai környezetvédelmi szervezet (EWG) idén is összeállította, és „Piszkos 12” néven közzétette azoknak a zöldségeknek és gyümölcsöknek a listáját, amelyek a legtöbb növényvédő szert tartalmazzák.
Vitamin kontra kártevőirtó szer
A szennyezett élelmiszerek rangsorát most is az eper vezeti, ebben a gyümölcsben a legmagasabb a peszticidek koncentrációja. A képzeletbeli dobogó második fokán a spenót áll, míg a harmadik a fodros kel lett. A sort, melyben a nektarin, az alma, a szőlő, a cseresznye, az őszibarack, a körte, a kaliforniai és a csípős paprika következik, a zeller és a paradicsom zárja.
A munkacsoport tagjai idén is hangsúlyozták: a vizsgálat nem kell, hogy befolyásolja a fogyasztói szokásokat, és nem szükséges felhagyni a peszticidszer-maradványokat tartalmazó termékek fogyasztásával. Már csak azért sem, mert a listában szereplő zöldségek és gyümölcsök tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal, rosttal és antioxidánsokkal, melyek segítenek felvenni a harcot számtalan krónikus megbetegedéssel szemben.
Ha mégis szeretnénk kiküszöbölni a növényvédő szerek elfogyasztását, a szakemberek azt javasolják, hogy válasszuk a listában szereplő zöldségek és gyümölcsök biováltozatát.
Elkészült a „Tiszta 15-ös” listája is
Az EWG ezúttal is elkészítette a „Tiszta 15” listáját is azokkal a zöldségekkel és gyümölcsökkel, amelyek a legkevesebb peszticidmaradékot tartalmazzák. Jó hír, hogy az idei vizsgálat során a listán szereplő termékek csaknem 70 százalékában egyáltalán nem találtak vegyszert.
A negyvenhat tesztelt zöldség és gyümölcs versenyét az avokádó vezeti, megelőzve a csemegekukoricát, az ananászt, a vöröshagymát és a papaját.
A listán helyet kapott még a zöldborsó, a spárga, a mézédes sárgadinnye, a kivi, a fejes káposzta, a gomba, a sárgadinnye, a mangó, a görögdinnye és az édesburgonya is.
A „Piszkos 12” és a „Tiszta 15” végleges sorrendje az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és az Élelmiszerügyi és Gyógyszerügyi Hivatal teszteredményére épül. Természetesen a termékeket vizsgálat előtt leöblítik és meghámozzák. Tehát a vizsgálatok elvégzése előtt a szakemberek úgy készítik elő a gyümölcsöket és a zöldségeket, ahogy a fogyasztók is tennék, mielőtt megennék azokat.
Peszticid az ételeinkben
A peszticidek, vagy más néven növényvédő vagy kártevőirtó szerek olyan vegyszerek, melyeket azért alkalmaznak, hogy távol tartsák vagy elpusztítsák a növényeket és a terményeket károsító élőlényeket.
A peszticidek károsak az emberi szervezetre, rongálják az idegrendszert, szem- és bőrirritációt váltanak ki, hormonális változást, és súlyosabb esetben akár a rákbetegségeket is okozhatnak.
Csecsemőkre és kisgyerekekre fokozottan káros hatással lehetnek a peszticidek, akár a szellemi fejlődésüket is befolyásolhatják.
Bióval, mosással, fagyasztással elkerülhető a vegyszer
A biotermékek vásárlása mellett azzal is jelentősen csökkenthetjük a zöldségekben és a gyümölcsökben a szermaradékokat, ha felhasználás vagy fogyasztás előtt alaposan, bő vízzel megmossuk. De jó döntés az is, ha előnyben részesítjük a helyi és a szezonális termékeket, mert a sokat utaztatott élelmiszereket a korai minőségromlás elkerülése miatt gyakran mesterséges szerekkel kezelik. De sokat tehetünk az egészségünk megőrzése érdekében azzal is, ha az adott zöldséget vagy gyümölcsöt az érési szezonban lefagyasztjuk.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés