A nagy találkozásra Sevillában került sor. A kissé még ropogós, kakaós tojásfehérjelapok, a köztük lévő olvadó krém, és a kicsit kesernyésebb lágy bevonó harmóniája az első falat után rabul ejtett. Bólintottam. Persze ki tudná azt eldönteni, hogy melyik a világon a legjobb csokoládétorta? De az biztos, hogy ez a torta a világ tíz legjobb csokoládétortája közül az egyik, és ráadásul gluténmentes.
Hozzávalók: a tésztához:
- 8 tojásfehérje
- 210 g porcukor
- 25 g kukoricakeményítő
- 45 g holland kakaópor
Hozzávalók: a csokoládékrémhez:
- 330 g étcsokoládé
- 330 ml habtejszín
- 30 g vaj
- 3 nagy tojásfehérje
- 50 g porcukor
Elkészítés:
A tésztához a tojásfehérjét először a porcukorral, majd a keményítővel és végül a kakaóporral kemény habbá verjük. Úgy készülünk elő a sütéshez, hogy 3 egyforma formájú és nagyságú, kerek sütőpapírlapot vágunk. A tojáshabot habzsákba töltjük, és spirál alakban a kivágott papírra nyomjuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, és a 3 tojáshabhalmot sütőlapon vagy -rácson egyszerre toljuk a sütőbe. A hőfokot 130 °C-ra állítjuk, majd 1 órát alsó-felső befúvással sütjük, de közben a középső lapot az alsóval, majd az így középre kerültet a felsővel kétszer megcseréljük, hogy egyenletesen süljön. Azután még legalább 1 órát a meleg sütőben tartjuk, hogy a habtészta jól kiszáradjon. Amikor kivesszük, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.
A krémhez a csokoládét vízgőz fölött a tejszínben megolvasztjuk, a negyedét az olvasztott vajjal és 1 evőkanál forró vízzel simára keverjük, majd félretesszük a bevonathoz. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd a tejszínes csokoládéba forgatjuk. A három habtésztalapot a csokoládékrémmel megtöltjük úgy, hogy az utolsót az aljával felfelé tesszük rá, hogy a teteje egyenes legyen, majd a félretett csokoládéval bevonjuk.
A recept forrása:
Náray a közelmúltban Spanyolországba költözött, ahol elmélyült a kapcsolata a spanyol desszertekkel, legújabb gasztrokönyvében is ezek előtt tiszteleg. Aki eddig fogyókúrázott, határozatlan időre azonnal függessze fel a dolgot! Náray Tamás könyve A ¡Viva España! – Kedvenc spanyol süteményreceptjeim a BOOOK Kiadó gondozásában jelent meg, 2021 nyarán.