Náray Tamás andalúz csokitortája világbajnok, ráadásul gluténmentes is

P  9459

Azt hallottam először erről a tortáról, hogy ez a világ legjobb csokoládétortája. Na, azért ne siessünk annyira a vélemény kinyilvánításával, mondtam a barátaimnak, mert én ettem már jó néhány csokoládétortát, amelyek szintén emlékezetesek maradtak.

A nagy találkozásra Sevillában került sor. A kissé még ropogós, kakaós tojásfehérjelapok, a köztük lévő olvadó krém, és a kicsit kesernyésebb lágy bevonó harmóniája az első falat után rabul ejtett. Bólintottam. Persze ki tudná azt eldönteni, hogy melyik a világon a legjobb csokoládétorta? De az biztos, hogy ez a torta a világ tíz legjobb csokoládétortája közül az egyik, és ráadásul gluténmentes.

Hozzávalók: a tésztához:

  • 8 tojásfehérje
  • 210 g porcukor
  • 25 g kukoricakeményítő
  • 45 g holland kakaópor 

Hozzávalók: a csokoládékrémhez:

  • 330 g étcsokoládé
  • 330 ml habtejszín
  • 30 g vaj
  • 3 nagy tojásfehérje
  • 50 g porcukor

Elkészítés:

Náray Tamás andalúz csokitortája
Náray Tamás andalúz csokitortája

A tésztához a tojásfehérjét először a porcukorral, majd a keményítővel és végül a kakaóporral kemény habbá verjük. Úgy készülünk elő a sütéshez, hogy 3 egyforma formájú és nagyságú, kerek sütőpapírlapot vágunk. A tojáshabot habzsákba töltjük, és spirál alakban a kivágott papírra nyomjuk. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük, és a 3 tojáshabhalmot sütőlapon vagy -rácson egyszerre toljuk a sütőbe. A hőfokot 130 °C-ra állítjuk, majd 1 órát alsó-felső befúvással sütjük, de közben a középső lapot az alsóval, majd az így középre kerültet a felsővel kétszer megcseréljük, hogy egyenletesen süljön. Azután még legalább 1 órát a meleg sütőben tartjuk, hogy a habtészta jól kiszáradjon. Amikor kivesszük, szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni.

A krémhez a csokoládét vízgőz fölött a tejszínben megolvasztjuk, a negyedét az olvasztott vajjal és 1 evőkanál forró vízzel simára keverjük, majd félretesszük a bevonathoz. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd a tejszínes csokoládéba forgatjuk. A három habtésztalapot a csokoládékrémmel megtöltjük úgy, hogy az utolsót az aljával felfelé tesszük rá, hogy a teteje egyenes legyen, majd a félretett csokoládéval bevonjuk.

A recept forrása: 

b1 naray spanyol kozepes

Náray a közelmúltban Spanyolországba költözött, ahol elmélyült a kapcsolata a spanyol desszertekkel, legújabb gasztrokönyvében is ezek előtt tiszteleg. Aki eddig fogyókúrázott, határozatlan időre azonnal függessze fel a dolgot! Náray Tamás könyve A ¡Viva España! – Kedvenc spanyol süteményreceptjeim a BOOOK Kiadó gondozásában jelent meg, 2021 nyarán.

Oszd meg másokkal is!
Mustra