Filmekben terjed az életveszélyes gyakorlat: a mentőszolgálat figyelmeztet

GettyImages-1674493351
Olvasási idő kb. 2 perc

Balesetveszélyes segítségnyújtási gyakorlatra hívja fel a figyelmet az Országos Mentőszolgálat. Közleményük szerint a hollywoodi filmekben terjedő műfogásokat itthon is sokan kipróbálják éles helyzetben, de akár nagy kárt is okozhatnak velük.

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Facebook-oldalán tájékoztat arról, mekkora galibát okozhat, ha valaki a filmekből inspirálódva igyekszik életet menteni. Mint azt hangsúlyozzák, érdemes megtanulni az elsősegélynyújtás helyes lépéseit.

Még mindig sokan hiszik azt, hogy a hollywoodi filmek egyes fogásai életmentőek lehetnek. Ők inkább bevetik kétes eredetű tudásukat ahelyett, hogy éles helyzetben mentőt hívnának, ezzel pedig elodázzák a segítségnyújtást. 

A mentők figyelmeztetnek, mi a teendő baleset esetén

A mentők máig számos olyan esettel találkoznak, amikor a jó szándékú segítségnyújtó orvosi diplomáját a Vészhelyzet vagy a Dr. House nézésével szerezte. Előfordult már, hogy szívószállal próbáltak gégemetszést végrehajtani egy ittas fiatalember ellátása érdekében,

de arra is volt példa, hogy egy film hatására az otthoni varrókészlet segítségével szerették volna ellátni egy idős hölgy sebeit (nem meglepő módon az említett beavatkozások egyike sem járt sikerrel)

– összegzik furcsa, sokszor életveszélyes tapasztalataikat a mentőszolgálat dolgozói az OMSZ közösségi oldalán.

Legutóbb a napokban jár szerencsétlenül egy balesetet követően egy férfi. Barátja azt hitte, tud rajta segíteni, azonban csak rontott állapotán.

Játék közben sérült meg, de nem hívtak mentőt a baleset után

A húszéves fiatal labdázás közben sérült meg. Egy barátja ajánlotta fel a sérültnek, hogy helyrehozza kificamodott vállát, hiszen pontosan tudja hogyan kell csinálni. A perceken át tartó próbálkozással – amely a sérült végtag ütésével, rángatásával és többszöri falhoz lökésével járt – azonban még több sérülést és rengeteg fájdalmat okozott barátjának. Szerencsére végül inkább mentőt hívtak. Helyszínre érkező szakemberek megvizsgálták, ellátták és stabil állapotban a kórházba szállították a férfit. A segítőkész barát az életmentők kérdésére, hogy mégis honnan szerezte kétes eredetű szaktudását, azt válaszolta, hogy a Halálos fegyver című filmből, Mel Gibsontól tanulta az eljárást.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek