A betiltása az évtized álhíre volt, valójában csontritkulás és trombózis ellen is véd

GettyImages-1239383573 (1)

Tulajdonképpen mákja van annak, aki sok mákot eszik, és most nem is az ópiumtartalomra gondolunk. Rendkívül sok kedvező élettani hatása van a boglárkavirágúak rendjébe tartozó, Eurázsiában őshonos, papavereae nemzetségbeli, fagytűrő növénynek. Összegyűjtöttünk néhány érdekességet a mákról, ami tehát nem a Magyar Államkincstár, hanem egy vitaminokban gazdag kultúr- és élelmiszernövény.

Mielőtt nyakig mákosak lennénk, tisztázzuk ezt a dolgot a mák és az ópium viszonyáról: a mákszemekben, más szóval magocskákban előforduló ópiumtartalom annyira csekély, hogy ezért bizony nem éri meg mákos gubát mákos bejglivel enni éjjel-nappal. Normális emberi fogyasztás mellett ugyanis ez a koncentrátum semmilyen hatás kiváltására nem igazán képes. 

A számottevő ópiumtartalom a növény gumójában található, annak kifejlett, de még éretlen, zöld fázisában.

Ez az az ópium, amit a gyógyszeripar is előszeretettel alkalmaz.

1. Az ópiumból az egyik legerősebb hatású fájdalomcsillapító, a morfin kinyerése magyar szabadalom, mely Kabay János gyógyszerész nevéhez fűződik.

2. A máknak számtalan kedvező élettani hatását bizonyították már, így például azt is, hogy rendszeres fogyasztása erősíti a szervezet ellenálló képességét.

Érdekesség: a mákgubó és a mákszem ópiumtartalma messze nem ugyanaz
Érdekesség: a mákgubó és a mákszem ópiumtartalma messze nem ugyanaztiborgartner / Getty Images Hungary

3. A mák növeli a szellemi teljesítőképességet.

4. A mákszemek szinte emésztetlen állapotban távoznak a szervezetből, ezért kiváló béltisztító hatásúak.

5. A mák lassítja az öregedést.

6. Fogyasztása csökkenti az embólia és a trombózis kialakulásának kockázatát és a magas vérnyomást.

7. Csontritkulásban szenvedők kezelésében a mákolaj rendszeres fogyasztása néhány hónap alatt is jelentős javulást eredményez: rendkívül magas foszfortartalma ugyanis a kalcium csontokba való felszívódását segíti, így már a kialakult betegség kezelése is kimagaslóan hatékony a mákolaj segítségével.

8. B-vitaminban igen gazdag, ezért jó idegnyugtató, altató hatású is.

Érdemes lenni ennyi pozitívum mellett minden évszakban több mákot fogyasztani, nem csak ünnepekkor
Érdemes lenni ennyi pozitívum mellett minden évszakban több mákot fogyasztani, nem csak ünnepekkorStefan Tomic / Getty Images Hungary

9. Igen, a pipacs is a mákfélék közé tartozik, így a közkedvelt piros virág is jelentős alkaloidtartalommal büszkélkedhet, vagyis hatékony gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító, amit szintén nem hagynak a gyógyászatban kiaknázatlanul: a Strepsils alapanyaga például pipacsból készül.

10. Még a magyar nyelv is a mákhoz fordul bizonyos jelenségek metaforikus jellemzéséhez. A szemléletes kifejezés, amely az őszülés bizonyos szakaszára vonatkozik, a sötét és ősz hajszálak keveredésének látványát a mákéhoz hasonlítja, amikor valaki hajszínére, szakállára vagy bajuszára azt mondjuk: mákos. Vagyis, ilyenkor a szőrzet nem maszatos a sütemény után, csak az idő múlása látszik rajta.

Az őszes halánték vagy mákos haj egyáltalán nem árt egy férfinak
Az őszes halánték vagy mákos haj egyáltalán nem árt egy férfinakMStudioImages / Getty Images Hungary

11. Malacod, mázlid, vagyis „mákod van” – mondjuk arra, aki szerencsés. A héber mazal szó szerencsét jelent, abból pedig a kelet- és közép-európai zsidóság kevert nyelvében a jiddisben mázlt csinált. Vagyis, nem kérdés, hogy akinek mázlija van, az milyen eredetű kifejezést használ, de a mákhoz való kapcsolódást is ebből az eredetből gyökereztetik egyesek.

12. Egy népi hiedelem szerint pedig a mák a bőség szimbóluma. Akár ez is lehetne az alapja annak, hogy a mákot a szerencsével rokonítják, de ebből leginkább csak annyi igazolt, hogy emiatt kerültek fel a mákos ételek, sütemények a hagyományos karácsonyi menüsorba nálunk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra