Jó hírünk van, ha szereted a magyaros konyhát: ezzel főzz, hogy egészséges legyél

GettyImages-595770223
Olvasási idő kb. 6 perc

Mi más jutna először eszünkbe, amikor a magyar konyha kerül szóba, ha nem egy finom pörkölt nokedlivel, vagy a kézenfekvő gulyásleves? De mennyire egészségesek a magyaros ételek?

Az egészséges táplálkozás kapcsán a favorit a sokat emlegetett mediterrán konyha. Friss gyümölcsök, halak, szárnyasok, saláták és persze olívaolaj. Ehhez képest a csirkepörkölt, hurka, töltött káposzta és társaik egy egész más dimenzió. Sok ételünk alapját képezi a pörköltalapként emlegetett sertészsír, vöröshagyma, fűszerpaprika kombó, szeretjük a krumplit, tésztaféléket, rántott mindenfélét, és habarással, rántással sűrítjük a főzelékeinket, leveseinket. Összességében el lehet mondani, hogy a magyar konyha kalóriadús ételekben igen gazdag, és ezt még tetézi az a jó szokásunk, hogy néhányan a kenyeret is kenyérrel esszük. Ám az, hogy ezek a fogások sok energiát adnak, nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem egészségesek, vagy nem lehet őket alakbarát formában elkészíteni, a hagyományos ízek megőrzése mellett.

Hagyományosan sertészsír az alap

A sertéshússal és -zsírral készült ételek nagy számának a magyarázata a török időkre vezethető vissza, mivel a népet sarcoló mohamedán katonák minden más háziállatot elvittek, csak a sertést hagyták meg. De az is igaz, hogy hazánk rendkívül kedvező adottságokkal rendelkezik a sertéstenyésztést illetően. Konyhánk egyik különlegessége, hogy a sertészsírt nálunk a szalonna kiolvasztásával, míg más népeknél préseléssel nyerik, és az így nyert zsír aromája különleges jelleget ad ételeinknek. Ha a zsírt füstölt szalonnából olvasztották, az még egyedibb ízhatást ad.

A magyaros ételek alapja sokszor a hagyma
A magyaros ételek alapja sokszor a hagymaLuis Cagiao Photography / Getty Images Hungary

A zsírnak is van haszna

Manapság már sokan cserélik inkább napraforgóolajra, de bármelyikre is esküszünk, érdemes mértékkel használni. Fontos, hogy ne tocsogjon a zsiradékban az ételünk, de elhagyni sem célszerű, hisz a zsírban oldódó vitaminok (A-, D-, E- és K-vitamin) felszívódását és hasznosulását gátolhatja, ha teljesen kiiktatjuk az étrendünkből.

Hagyma szinte mindenbe kerül

Magas C-vitamin-tartalma mellett található benne B6-vitamin, folsav, kálium és mangán is. Ezenfelül nagyon sok benne az antioxidáns, például a kvercetin is, ami kiváló gyulladásgátló. Egy nagy fej vöröshagymát biztosan dobunk a húslevesbe is, ami egy kiváló ételünk, és már gyógyhatása is bizonyított.

A magyaros ételek fűszerei

Alapvető fűszereink mind gyógynövények is egyben. A receptekben persze nem használunk olyan mennyiséget, ami terápiás célt szolgálna, de kisebb adagokban is hasznosak, és egymás hatását is erősítik. Ha szeretjük, bátran fűszerezzük ételeinket, például egy erősebben fűszerezett körözött kifejezetten egészséges.

  • fűszerpaprika: Javítja az emésztést, magas a C-vitamin-tartalma és a benne található P-vitamin fontos az érrendszer egészségének. Egy felnőtt napi 2 mg A-vitamin-szükségletét már 34 g őrölt fűszerpaprika biztosítja. Ez kb. 2 púpozott evőkanálnyi. Csemege és csípős változatát is használjuk. A csípős ízért felelős kapszaicin védi a gyomrot is.
  • bors: Javítja az emésztést, az étvágyat és az ízlelést. Hatóanyaga, a peperin hozzájárul a vitaminok és ásványi anyagok felszívódásához. A benne található fitonutriensek segítenek fellazítani a letapadt váladékot, így könnyebben megszabadulhatunk az orrdugulástól.
  • fokhagyma: A májsejtekben csökkenti a koleszterinszintézist, és laborkísérletek arra mutatnak, hogy hatóanyagai csökkentik a vérlemezkék összetapadásának esélyét, így csökkentve a stroke és a szívinfarktus kockázatát. Szeletelés, zúzás során a sejtekből allináz enzim szabadul ki, aminek hatására a fokhagyma kéntartalmú vegyületei olyan anyagokká alakulnak, amik felelősek a pozitív élettani hatásokért. Érdemes zúzott formában legalább 10 percig pihentetni felhasználás előtt, hogy minél több termelődhessen ezekből. 
  • petrezselyem: Emésztésjavító, immunerősítő. Enyhíti a megfázás, influenza és ízületi gyulladás tüneteit.
  • kakukkfű: Segíti az emésztést, antibakteriális hatású, gyulladáscsökkentő. Megfázásos tünetekre, légúti megbetegedésekre az egyik leghasznosabb hazánkban is honos gyógynövény. Őszi-téli időszakban érdemes teaként fogyasztani megelőző célzattal is, mert erősíti az immunrendszert.
  • rozmaring: Jótékony hatással van az emésztésre, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító hatású. Stimulálja a vérkeringést, illóolaja javítja a koncentrációt és a memóriát.
  • zsálya: Serkenti az emésztést, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, görcsoldó hatású. Teaként fogyasztva csökkenti a lázat, torokfájást, és szabályozza a vércukor- és koleszterinszintet, illóolaja javítja a memóriát.
A fűszerek is egészségesek
A fűszerek is egészségesekmerc67 / Getty Images Hungary

Hagyományos zöldséges ételeink

Gondoljunk csak a lecsóra, ami lényegében hagyma, paprika és paradicsom. Igaz, van, aki gazdagítja egy kis szalonnával, kolbásszal, tojással, de az alapja mégiscsak rengeteg zöldség, igazi vitaminbomba. De a szintén közkedvelt savanyú káposzta és a belőle készült fogások is nagyon egészségesek. Azt valószínűleg már tudod, hogy rengeteg C-vitamint tartalmaz, de emellett B1- vitamin, niacin és karotin, valamint foszfor, kalcium, kálium, magnézium és nátrium is található benne. És ha ez nem lenne elég, rendkívül magas a rosttartalma, ami segíti az emésztést.

A főzelékek egészségesek

Magyar sajátosságként, főzelék formájában szinte bármilyen zöldség elkészíthető. Ha a sűrítést a rántás vagy habarás mellett úgy oldjuk meg, hogy a zöldség egy részét turmixoljuk, még a kalóriatartalmát is csökkenthetjük. Amit gyakran fogyasztunk így, az a karalábé, tök, spenót, borsó, bab, de a receptoldalakon olyan különlegesebbeket is találunk, mint például a retekfőzelék. 

A zöldséglevesek, rakott, töltött zöldségek szintén tele vannak vitaminnal, és még folytathatnánk a sort. Így hát a magyaros ízek kedvelői megnyugodhatnak, mert a megszokott fogások és az egészséges táplálkozás nem zárják ki egymást.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek