Itt élnek a legboldogabb magyarok – elkészült hazánk legfrissebb boldogságtérképe

GettyImages-1468616190 (3)
Olvasási idő kb. 3 perc

2023 év végén már a harmadik alkalommal készült el hazánk Nagy Boldogságfelmérése. Az internetes kérdőív segítségével készült felmérésben tavaly decemberben 15 ezer önkéntes válaszadó vett részt, akik egyebek között vallottak egészségi állapotukról, pénzügyi helyzetükről és anyagi biztonságukról is.

A Pénzcentrum által kezdeményezett felmérés összességében most is arra kereste a választ, hogy a magyarok mennyire elégedettek az életünkkel, illetve hogy az ország melyik részében élnek a legboldogabb emberek.

Tízes skálás lehetett értékelni

A kérdőív elsősorban az emberek általános elégedettségi szintjét mérte, mindezt úgy, hogy kitért arra, mi a véleményük a munkájukról, a magánéletükről, az egészségi állapotukról, a pénzügyi helyzetükről, illetve igyekezett feltárni a közélethez való viszonyukat is. A megadott szempontok alapján egy tízes skálás értékelhette mindenki a saját elégedettségét. Az így kapott eredményt végül összevetették a korábbi értékekkel, és az is kiderült, hogy vajon a 2021-es és a 2022-es évhez képest tavaly boldogabbak voltak-e a magyarok.

A magyarok boldogsági szintjét mérő kérdőívet tavaly decemberben 15 ezren töltötték ki
A magyarok boldogsági szintjét mérő kérdőívet tavaly decemberben 15 ezren töltötték kiVioletaStoimenova / Getty Images Hungary

Miután korábban is hasonló kérdések mentén zajlott az internetes kutatás, az eredményeket könnyű volt összehasonlítani. Az elemzés szerint az első két helyezett nem változott, a főváros azonban két helyet csúszott hátra az általános boldogságot illetően.

Itt élnek Magyarországon a legboldogabbak

Bár a tavalyi év is tartogatott megpróbáltatásokat, a válaszokból úgy tűnik, hogy a 2022-eshez képest valamivel könnyebb volt az élet itthon 2023-ban. A portál az elégedettségi szintet vármegyékre bontva értékelte, eszerint a legelégedettebb magyarok az ország nyugati felében élnek. A képzeletbeli dobogó legfelső fokán Vas vármegye áll, majd Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegye követi. A negyedik helyet Fejér vármegye szerezte meg, míg a Budapest az ötödik lett a sorban. A legkevésbé boldogok Bács-Kiskun, Somogy és Nógrád vármegyében élnek.

A legboldogabbnak idén is a Vas vármegyében élők érzik magukat. Forrás: Pénzcentrum.hu
A legboldogabbnak idén is a Vas vármegyében élők érzik magukat. Forrás: Pénzcentrum.hu

A magyarok boldogságszintét elemezve a kérdőív alapján az is kiderült, hogy kor szerinti megoszlásban tavaly a 41 és 55 év közöttiek voltak a legboldogabbak, ami 2022-ben sokkal inkább a 25 év alattiakról volt elmondható.

Kiderült továbbá, hogy minél iskolázottabb valaki, annál boldogabb; a foglalkozásokat tekintve pedig 2023-ban is a vállalkozók, státusz szerint pedig a házasok voltak a legelégedettebbek a helyzetükkel és az életükkel.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek