Hozzávalók
- 4 nagyobb darab tojás
- 5 dkg libazsír
- 0.5 dl szódavíz
- 12.5 dkg maceszliszt
- 2 db maceszlap
- 1 mk. só
- 0.5 mk. gyömbér
- 1 kis csokor petrezselyem apróra vágva
Elkészítés:
1. A maceszgombócot maceszból, vagyis pászkából készítik, és két módja is létezik. Akad, aki maceszlisztből csinálja, és van, aki inkább a beáztatott, összenyomkodott maceszlapokat választja. Mi az utóbbit preferáljuk.
2. Áztasd be a maceszlapokat vízbe, és válaszd szét a tojásokat. Verd fel a fehérjéket kemény habbá, és tedd félre.
3. Keverd el a sárgájákat a zsírral és szódavízzel, majd add hozzá a kinyomkodott maceszlapokat, a maceszlisztet, a gyömbért, sót és az apróra vágott petrezselymet. Egy spatula segítségével óvatosan keverd a masszához több részletben a fehérjét, hogy ne törjön össze, és levegős maradjon.
4. Fóliázd be, és hagyd a hűtőszekrényben pihenni legalább egy órán át, majd sós vízben főzd ki a gombócokat negyedóra alatt.
TIPP: Mi erre a verzióra esküszünk, de a kemény és a légiesen könnyű maceszgombócoknak is vannak hívei.