A magyar Riviéra: csodás hely vár másfél órára Budapesttől

20230515 134611

A Balaton türkizkékje és a levendula lilája harsányzöld domboldalakon olvad festményeket idéző egységgé: a mediterrán hangulatú Tihany és környéke Magyarország egyik csodahelye, ahová a közelgő levendulafesztivál miatt is érdemes ellátogatni.

Ha a Balaton nyugodt arca az, amely neked igazán tetszik, valószínűleg már korábban elkötelezted magad az északi part mellett, ahová szőlőskertek, borászatok, tanúhegyek és helyi kézműves termékek egyaránt csábítják a látogatót. Tihanyban ráadásul a régmúlt hagyományai és a tökéletes pihenés lehetőségei is adottak: családdal ideális vakációcélpont a félsziget.

Tihanyban máig ott vár a visszhang

Ahogyan a dotto, a helyi kisvonat az apátság épülete felé zakatol velünk, úgy simulnak ki egyre jobban az arcvonások utastársaim arcán. Biztosan segít, hogy a nap is éppen kisüt, de annyi biztos, hogy Tihany atmoszférája igazán megnyugtató.

Valódi mediterrán ékszerdoboz az alig ezer lakost számláló település központja, ahova a kisvonat utasait szállítja:

innen már nem is kell sokat gyalogolni ahhoz, hogy a hamarosan már felújított pompájában megtekinthető tihanyi apátságig érjünk. Ennek alapítólevelét egyébként Pannonhalmán őrzik, június 15-étől egészen nyár végéig ugyanakkor itt megtekinthető a kényes bánásmódot igénylő nyelvemlék. Már csak ezért is érdemes idén nyáron ellátogatni a Balaton északi partjára – na meg a híres visszhang miatt, amely máig is kiváltható, csak arra kell figyelni, hogy a csendes, esti órákban másszuk meg a visszhangdombot, és úgy kiabáljunk, hogy az apátság épületét jól lássuk közben.

A pünkösdi liget illatokban és látványban is gazdag pontja Tihanynak
A pünkösdi liget illatokban és látványban is gazdag pontja TihanynakKálmán Szonja

Magyarország Riviérája tényleg kicsit más

A dottóval utazók a pünkösdi ligeten keresztül juthatnak fel a templom épületéig: itt a termésüket gazdagon hozó fügebokrok és a gazdagon virágzó növények is emlékeztetnek arra, hogy valóban mediterrán tájon járunk.

Hogy a környék valódi Riviéra, az nem csak egy dal csacska sora:

Lóczy Lajos geológus állapította meg annak idején, hogy az északi part ezen része tényleg szakasztott francia Riviéra. Még ha a déli parton tombol is az eső, az északi hegyeken sokszor nem tud átlépni, így a tihanyiak napsütésben nézhetik, ahogyan a siófokiakat elviszi a zápor. (Na de ha az égi áldás átlép a hegyeken, akkor bizony északon is itt az özönvíz…)

Kolodko Gombóc Artúrjával is az apátság közelében találkozhatunk
Kolodko Gombóc Artúrjával is az apátság közelében találkozhatunkKálmán Szonja

Tihanyban és környékén ezért egy kicsit melegebb van, kicsit mediterránabb az építkezés mellett az éghajlat is. Ahogyan a tavat az apátság mellől szemléljük a felhőknek a víz színére rajzolt mintázatát csodálva, könnyű elfelejteni azt, hogy Magyarországon, nem pedig Franciaországban járunk.

A levendula helyi sikertörténet

A levenduláról szól itt kicsit minden
A levenduláról szól itt kicsit mindenKálmán Szonja

Nem csak az apátságról – és annak meglepően fiatal, a negyven évet még be sem töltött főapátjáról – ismeretes ugyanakkor a település: a levendula ugyanannyira hozzátartozik Tihanyhoz, ahogy a szerzetesek és a nevükhöz fűződő termékek. Az illatos növény nagyipari lepárlásának hazai kezdete Tihanyhoz köthető: akkora sikerrel foglalkoztak vele, hogy a Vichy és a Coty is vásárolt magyar levendulaolajat. A szocializmus államosítása átmenetileg véget vetett a sikertörténetnek, a levendula helyére szőlőtőkék kerültek, a három helyi lepárlót bezárták. 1995-ben ugyanakkor újraindult a termesztés, és már helyi lepárlóüzem is üzemel, amire azért is nagy szükség van, mert szedés után a lehető leghamarabb meg kell kezdeni a lepárlást: a levendula kényes, sokat veszít az illatából, ha várnia kell.

Aki még többet szeretne megtudni a helyi levendulatermesztésről, annak június 17. és július 2. között, a Levendula Hetek ideje alatt érdemes Tihanyba látogatnia: nemcsak szedheti a lavandula angustifolia virágát csokorba, de sokat meg is tudhat róla, ha meglátogatja a lepárlót, de a sok kulturális program szórakozási lehetősége garmadáját is nyújtja.

A levendulás termékeknek meglepően széles tárházát kínálják a helyi termelők:

levendulavíztől levendulás mogyorókrémen át a ginig sokféle kozmetikumot és élelmiszert is készítenek belőle.

A nádfedeles házak azért emlékeztetnek arra, hol járunk
A nádfedeles házak azért emlékeztetnek arra, hol járunkKálmán Szonja

Családok kedvence lehet Tihany

Persze ha már egy balatoni településről beszélünk, arról sem feledkezhetünk meg, milyen nagyszerű családi nyaralási lehetőséget jelent a tó maga. Ehhez ideális helyszínt biztosít a családok számára a Club Tihany Resort, ahol 300 szoba és 160 bungaló szállásolja el az érkezőket, a legkisebbek pedig egész nyáron fókuszban vannak. Nemcsak külön játszóház várja őket, de az esti műsorokat is rájuk hegyezik ki,

a zöldgondolatokat követő szálláshely pedig arra is figyelmet fordít, hogy segítsen kicsit környezettudatosabbá is nevelni őket.

Aki a büféasztal mellett is annyit szed mindig magának, hogy üres legyen a tányérja, az pontokat gyűjthet, melyeket a nyaralás végén ajándékra lehet váltani. Játszótér, sportpályák, szabadtéri fitneszpálya és a szálló wellnessrészlege is a családok kényelmét és szórakozását szolgálja az egyébként rendezvényhelyszínként is tökéletes szállodában.

Jut levendula a pohárba is: tonikot, gint is készítenek vele
Jut levendula a pohárba is: tonikot, gint is készítenek veleKálmán Szonja

Mindemellett pedig vár mindenkit a Balaton is, melynek vizében egyébként a 18. századig nemigen mártózott meg a magyar: nem tartották elég gusztusosnak az élővizet. Ez szerencsére teljesen megváltozott mára, rengetegen mártózunk meg nagyon szívesen a tó vizében, mely épp Tihanynál a legmélyebb, 12,5 méter. Itt is a legkeskenyebb a tó: alig másfél kilométer az északi és a déli part távolsága, aminek köszönhetően rövid komputat követően a túlparton is találhatjuk magunkat, ahol az északihoz képest több buli és sekélyebb víz vár mindenkit. Bármilyen célból is érkezzünk a Balatonhoz, Tihany tökéletes célpont: nyugalom, pihenés és nagyszerű programok várnak itt kicsit, nagyot egyaránt.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek