Kalandos úton került Magyarországra a Kossuth Lajosról Amerikában készült fénykép

Fénnyel írt történelem

1920

Nem csak Petőfi Sándorról, a magyar szabadságharc másik leghíresebb hőséről, Kossuth Lajosról is készült dagerrotípia eljárással arckép, Kossuth azonban nem idehaza, hanem Amerikában állt modellt, méghozzá az ország akkori két leghíresebb portréfotósának. A legendás Kossuth-dagerrotípia kalandos úton került végül Magyarországra.

Ünnepelték Amerikában, mégis üres kézzel tért haza Kossuth

A szabadságharc leverését követően a törökországi emigrációba kényszerült Kossuth Lajos világszerte ünnepelt hőssé vált; 1850-ben amerikai–magyar menekültek kérést intéztek az ország kormányához, tegyék lehetővé számára a letelepedést az Egyesült Államokban. Millard Fillmore elnök a Kongresszus felhatalmazásával meghívta a magyar szabadságharc vezetőjét az Újvilágba, ahová Kossuth a Mississippi gőzhajó fedélzetén érkezett meg 1851. december 5-én. Az amerikaiak egyöntetű lelkesedéssel, sztároknak kijáró rajongással fogadták a magyar államférfit, az országban kitört a „Kossuth-láz”, divatba jöttek a magyar dalok, táncok, kalapok, és még Iowa legnagyobb megyéjét is Kossuthról nevezték el.

Southworth & Hawes: Kossuth Lajos portréja (1852)
Southworth & Hawes: Kossuth Lajos portréja (1852)Wikimedia Commons

Kossuth keresztül-kasul bejárta az Államokat, december végén Fillmore elnök fogadta őt a Fehér Házban, januárban pedig felszólalt a Kongresszusban, majd bankettet adtak a tiszteletére. Nagyszabású terveit, miszerint rábeszéli az elnököt, nyújtson segítséget a magyarországi szabadságharc újrakezdéséhez, azonban nem sikerült keresztülvinnie, ahogyan adománygyűjtő körútja is teljes kudarccal zárult − azt remélte, sikerül egymillió dollárt összekalapoznia a magyar ügy megsegítésére, végül júliusban csupán 85 ezer dollárnyi adománnyal távozott Amerikából.

Egy egész napot töltött a leghíresebb amerikai fotóstúdióban

Hét hónapos amerikai tartózkodása során Kossuth 70 városba jutott el, és több mint 500 beszédet tartott; 1852. április 17. és május 18. között Massachusetts állam fővárosában, Bostonban járt, ahol a korszak leghíresebb amerikai fotográfus-műterme is üzemelt. Albert Sands Southworth és Josiah Johnson Hawes 1843-ban társultak és indították el közös vállalkozásukat Boston belvárosában, mely húsz éven keresztül működött, és több száz portréfotót és egyéb, ma már muzeális értéknek számító felvételt köszönhet neki a világ. A két üzlettársat rokoni kapcsolat is fűzte egymáshoz, Hawes ugyanis társa húgát, Nancyt vette feleségül. Southworth végül 1863-ban kivált a társulásból, Hawes viszont élete végéig űzte a fotográfia mesterségét.

Southworth & Hawes: Kossuth és titkára, Pulszky Ferenc (1852)
Southworth & Hawes: Kossuth és titkára, Pulszky Ferenc (1852)Wikimedia Commons

Nem meglepő tehát, hogy a sztárként kezelt magyar szabadsághős is ellátogatott a Southworth & Hawes cég műtermébe, ahol a feljegyzések szerint egy egész napot töltött el titkára, Pulszky Ferenc társaságában. A világhírű fotósok a korszakban népszerű fémlemezre rögzítő, sokszorosításra alkalmatlan dagerrotípia eljárással, semleges, szürkésfehér háttér előtt készítettek felvételeket a 49 éves Kossuthról és a 37 éves Pulszkyról. Születtek egész alakos fotók a két férfiról, illetve Kossuthról egymagáról, a leghíresebb felvétel pedig egy mellkép lett, melyen a jellegzetes szakállat viselő Kossuth jobb profilját mutatja a fényképezőgépnek, szemében, arcán kisebb csalódottság, rezignáltság fedezhető fel. A képeken Kossuth abban a kormányzói atillában látható, amelyet Debrecenben is viselt.

Hosszú idő után kerültek Magyarországra a felvételek

A Kossuth-dagerrotípiák további sorsa kifejezetten kalandosan alakult. Krécsy Béla, az állami főreáliskola tanára 1891-ben miniszteri engedéllyel három évre az USA-ba utazott az ottani oktatási viszonyok tanulmányozására, ekkor látogatott el Bostonba, ahol felkereste az akkor már idős Hawes műtermét. A fotós előkereste és Krécsynek ajándékozta a Kossuthról és Pulszkyról készült sorozatból a műteremben még fellelhető, szám szerint 17 darab lemezt, melyeket Krécsy hazahozott Magyarországra, és a Nemzeti Múzeumnak adományozott. A lemezek 1989-ig mindenféle csomagolás és védelem nélkül maradtak, így erősen feketére oxidálódtak.

Az említett leghíresebb Kossuth-portré (mely mintegy 150 éven keresztül különböző reprodukcióban volt ismert) eredetije 1990-ig Hawes leszármazottjainak tulajdonában maradt, tőlük vásárolta meg a lemezt Novomeszky János amerikai magyar műgyűjtő. A gyűjtő 2004-ben autóbalesetben elhunyt, ezt követően a dagerrotípiának nyoma veszett, csak 2015-ben került elő, amikor a Magyar Nemzeti Bank az Értéktár Program részeként megvásárolta és letétbe helyezte a Nemzeti Múzeumban. A kb. 11 × 8 centiméteres fényképritkaságot érzékeny, sérülékeny természete miatt csak alkalmanként, rövidebb ideig mutathatják meg nyilvánosan a közönségnek.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra