Véres gyémánttal koronázzák Kamilla királynét: sötét múltja van a koronaékszernek

GettyImages-924230820

A gyarmati múlt sötét árnya kísért Károly és Kamilla koronázása fölött is: a Koh-i-Noort ugyan eltávolíttatta a fejékből Kamilla, a cseregyémántok múltja azonban majdnem ugyanolyan sötét.

1911-ben készült Mária királyné számára az a korona, amelynek módosított változatát Kamilla királyné fejére helyezik majd a májusban esedékes koronázáson: a Buckingham-palota már korábban bejelentette, hogy az ékszerről hiányozni fog a Koh-i-Noor, az egyik legellentmondásosabb megítélésű gyémánt a brit királyi család kollekciójából. Helyébe a Cullinan-gyémántsorozat három darabja lép.

Ez a baj a világ legismertebb gyémántjával

De miért is van baj a Koh-i-Noorral, és miért épp a Cullinan-ékköveket választhatta helyébe Kamilla? A Koh-i-Noort több száz éve hozták felszínre Indiában, 105,6 karátos gyémánt. A Kelet-indiai Társaság még 1849-ben tette rá kezét, majd Viktória királynőnek ajándékozta azt. 

Később a néha anyakirálynő koronájába is bekerült, s bár kétségkívül fényes és szépséges, az indiai nép számára a gyarmati múlt keserű emlékét idézi fel.

Az Ándhra Prades területéről származó gyémántot sok indiai vissza is követelné: ezzel folytatódhat viharos történelme, melynek során folyamatosan küzdöttek birtoklásáért. Afganisztáni emírek, szikh maharadzsák és iszlám uralkodók kapkodtak utána, az 1800-as években aztán Dalíp Szingh maharadzsa birtokába került, a mai Pandzsáb területén. Ezt a régiót utolsóként hajtották uralmuk alá a britek, a megkötött békeszerződésben pedig a fegyverletétel feltételévé vált, hogy a Koh-i-Noort a királynőnek ajándékozzák. Mármint „ajándékozzák” – az önkéntesség látszatát is nehéz ezzel az üggyel kapcsolatosan kelteni. Nem is csoda, hogy azóta is többször követelte a gyémántot India, ám a britek hárítanak. Kamilla nem véletlenül nem akarta rivaldafénybe helyezni az ékkövet a koronázáson – de a helyettes kiválasztása sem sokkal szerencsésebb.

A Koh-i-Noor gyémánt helyére egy másik ellentmondásos megítélésű kő kerül a koronában
A Koh-i-Noor gyémánt helyére egy másik ellentmondásos megítélésű kő kerül a koronábanTim Graham / Getty Images Hungary

Véres gyémánt váltja a Koh-i-Noort

A Dél-Afrikában bányászott Cullinan III., IV. és V. gyémántok II. Erzsébet személyes ékszerkollekciójának részét képezték, brossok formájában viselte azokat. Kamilla döntése nyilvánvaló megemlékezés a tavaly szeptemberben elhunyt uralkodó előtt, gesztus, mellyel kontinuitást jelenít majd meg a korona.

A Cullinan története sem sokkal felemelőbb ugyanakkor, mint a Koh-i-Nooré.

A hatalmas, eredetileg emberi szív méretű gyémántot kilenc kisebb és száz apróbb darabra vágták,

köztük van a Cullinan I., más néven az Afrika nagy csillaga, mely 530 karátos gyémántként a jogar része. A Cullinan-ékköveket ajándékba kapta a királyi család a két ország közti viszony javítása érdekében – ugyanakkor szakértők szerint hiába tűnik a háttér tisztábbnak, mégiscsak a kizsákmányolás szimbóluma az a három kő is, amelyek a koronára kerülnek. A britek gyarmatosítóként kihasználták az afrikai ország természeti erőforrásainak meglétét, ráadásul az afrikai bányászathoz sokszor vér tapad, így hiába igyekezett Kamilla, nem sikerült teljesen elfeledtetnie a múltat döntésével.

A királynő a Cullinan V.-öt brossként viselte
A királynő a Cullinan V.-öt brossként viselteMax Mumby/Indigo / Getty Images Hungary

Így módosultak a koronázási ékszerek

Nemcsak a gyémántokat cserélteti le a koronán Kamilla: további változás, hogy az azon található nyolc hajlított ívből négyet levesznek az ékszerről. A korona így Alexandra királynénak az 1902-es koronázáson használt ékszerére is emlékeztet majd. Az összes ív is eltávolítható egyébként a koronáról: Mária királynő fia, VI. György koronázásának alkalmából így viselte azt.

Károly király Szent Eduárd koronáját viseli majd május hatodikán: az ékszert szintén módosítani kellett, mivel nem volt elég bő a király fejére. Ezt a műveletet már el is végezték, így az ékszer a Towerben megtekinthető.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek