Véres gyémánt kerül III. Károly fejére: ezért várnak bocsánatkérést az afrikaiak

GettyImages-1404406468

II. Erzsébet brit királynő halála mindenkit megrendített, hosszú sorokban, fázva róják le kegyeletüket a britek, a Nemzetközösség több országa is gyászba borult. Nem így Afrika, ahol MJ Mojalefa rádiós DJ inkább a királyi család bocsánatkérését követelné.

Mindannyian szerettük a királynőt. Csakhogy Anglia nem csak az elmúlt pár évtizedben létezett: az egyik legnagyobb gyarmatosító országként világbirodalmat alkotott. Gondoljunk csak az amerikaiakra, akiknek külön függetlenségi háborút kellett vívniuk annak érdekében, hogy lerázzák magukról a britek nyomasztó uralmát. S akkor még hol vannak azok az országok, népek, amelyek kifejezetten szenvedtek az angol elnyomóktól? Ez is Anglia, nemcsak a tea, az eső, meg a cuki királyi család.

A 22 éves DJ épp emiatt szólalt fel, főleg a fiatalokhoz szólva. Az egykoron Dél-Afrikát is gyarmatosító brit birodalom olyan gaztetteket követett el, amelyeknek máig hatásuk van, mégsem kértek soha bocsánatot. Sem az akkori uralkodó, sem azóta II. Erzsébet királynő. MJ Mojafela III. Károlytól várja, hogy megtegye.

Egy 1970-es évekbeli kép a dél-afrikai harcokról
Egy 1970-es évekbeli kép a dél-afrikai harcokrólRoger Jackson / Getty Images Hungary

Mi történt Dél-Afrikában?

Az 1700-as években kezdődtek a komoly harcok az őslakosok és a különböző gyarmatosító hatalmak, köztük Anglia részvételével. Utóbbiak 1795-ben szállták meg a Jóreménység-foki gyarmatot. Tízezer búr lakost üldöztek el, de utána is folyamatosak voltak a háborúk, kegyetlenkedések. Az angolok nem válogattak az eszközökben, létrehozták az első koncentrációs tábort, éheztették a különböző népeket, s még sorolhatnánk. Még II. Erzsébet királynő uralkodása alatt is zajlottak harcok, Kenyában a brit uralom elleni Mau Mau-lázadást brutálisan elfojtották, amelynek során 90 000 embert végeztek ki vagy kínoztak meg. Olyan károkat okoztak az afrikai kultúrában, gazdagságban, társadalomban, hogy az mai szemmel vérlázító. Ezt pedig a királyi család tagjai is tudják, hiszen bár nem ők maguk követték el a gaztetteket, egy olyan család részesei, amelynek múltjához ez szervesen hozzátartozik. Tesznek is időnként lépéseket, például 2013-ban 5000 idős kenyainak fizettek kártérítést a gyarmatosítás során történt visszaélések miatt.

Talán III. Károly bocsánatot kér

Ez a mostani pillanat az afrikaiak szerint lehetőséget kínál III. Károly király számára, hogy új kapcsolatot építsen ki a kontinenssel. Vállalhatja a felelősséget azért, amit a britek tettek, és visszaadhatná az ellopott kincseket, műtárgyakat. Többek között a valaha talált legnagyobb gyémántot, az Afrika csillagát, amely ma a brit királyi család koronaékszereinek része. Az 1905-ben felfedezett követ Louis Botha, a Dél-Afrikai Unió első miniszterelnöke ajándékozta VII. Edward királynak, de az a legtöbbek szerint valójában Dél-Afrikát illeti, ahol találták. A Dél-afrikai Egyetem professzora, Everisto Benyera úgy érvel, hogy a korabeli gyarmati tranzakciók törvénytelenek és erkölcstelenek voltak.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek