6 időpazarló hiba, amit a konyhában elkövethetsz

A legjobb úgy a konyhában tevékenykedni, hogy közben a lehető leghatékonyabbak is vagyunk. Így nem megy el az ember kedve attól, hogy legközelebb is nekilásson egy jó kis háromórás fogásnak. Vagy lehet, hogy nem is háromórás lett volna, hanem csak egy?

Egy kis extra idő mindig jól jön a konyhában és azon kívül is. Talán ez a helyiség az, ahol a legtöbbet tudjuk spórolni belőle, már mutatjuk is, hogyan. 

Az alábbi hibákat ne kövesd el akkor, ha szeretnél a leginkább időhatékony lenni a lakás egyik leggyakrabban látogatott helyiségében. 

1. Lassú, fáradságos előkészítés

A darabolás és a hámozás jó sok időt vesz igénybe, és gyakran fölöslegesen. Ha krémlevest készítesz és úgyis összeturmixolod a végén a darabokat, teljesen mindegy, hogyan néznek ki, a lényeg, hogy nagyjából egyformák legyenek, mert akkor készülnek el egyszerre. A salátákban is jól mutathatnak a rusztikus darabok, tehát a legtöbbször nem érdemes a szabályos kockákat és karikákat kergetned, az étel finom lehet úgy is, ha nem milliméterre egyformák a felszeletelt darabok. 

Mindezeken túl egy rakás olyan zöldség van, aminek a hámozása egy-egy újonnan megismert technikával egyszerűbb lehet. Ilyen például a fokhagymáé, aminek a pucolását már nem kell egyenként, késsel csinálnod, hiszen többféle remek eszköz van már arra, hogy egyszerre többet is megpucolj. Ha más nem, akkor a legnagyobb késedet fordítsd oldalra és azzal csapj egy nagyot a szétszedett gerezdekre, így könnyen leválaszthatod róluk a héjakat. Ha képben vagy az új technikákkal, egyre több időt spórolhatsz. 

2. Rosszul kiválasztott kések

A konyhában felbecsülhetetlen tudás annak ismerete, hogy mikor melyik kést érdemes éppen használni. Nagyobb késsel nem fog menni a pucolás, hámozóval egy örökkévalóság az aprítás. Így nem csoda, ha hosszabb időt töltesz a konyhában, és megfelelő eszközök híján elmegy a kedved a főzéstől. És tartsd őket élesen – így sokkal gyorsabb és biztonságosabb lesz a szeletelés, mert nem csúszkál majd ide-oda a késed a zöldségek tetején.

Ha gyorsabb vagy, több kedved lesz a főzőcskézéshez is.
Ha gyorsabb vagy, több kedved lesz a főzőcskézéshez is.PeopleImages / Getty Images Hungary

3. A rengeteg maradék

Nemcsak pénzt, de időt is pazarolsz akkor, ha nem tudatosan vásárolsz. Ha nem tervezted meg, miből mit fogsz készíteni, és jól bevásárolsz, akkor néhány naponta felhalmozódik egy nagy adag maradék és lejárt alapanyag, amiknek a kiválogatása legalább fél órát elvesz az életedből. Készíts heti tervet arra, mit szeretnél enni az egyes napokon, így nemcsak a bolygónak, de a napirendednek és így végső soron saját magadnak teszel jót. 

4. A készülékek működésének félreértése és nem megfelelő konyhai ismeretek

Ha a tapadásmentes serpenyő nem elég forró, persze hogy sokkal hosszabb idő, amíg elkészül benne a palacsinta. Ha a vizet kis lángon forralod a főtt tojáshoz, rengeteget várakozhatsz. Érdemes egy kis időt szánnod az eszközök és konyhai technikák, fortélyok megismerésére. Természetes, hogy eleinte ezeket nem tudod, de ha már a kisujjadban lesznek a trükkök, hosszú perceket spórolsz meg magadnak azzal, ha tökéletesen ismered a technikákat és az eszközöket. 

Ha okosan csinálod, időt nyerhetsz.
Ha okosan csinálod, időt nyerhetsz.Image Source / Getty Images Hungary

5. A fazekak és serpenyők meghálálják, ha jól bánsz velük

Ha már időgazdálkodás: arra is érdemes figyelned, mennyi nálad egy palacsintasütő, egy vízforraló, vagy épp egy kés élettartama. Minden eszköznek van egy tökéletes használati módja, legyen szó vaslábosról vagy teflonból készült edényekről. Szánj néhány percet annak megismerésére, hogyan tudod a legtökéletesebben gondozni ezeket, és jóval több időt kibírnak majd nálad tökéletes állapotban. Ha pedig az állapotuk remek, az ételek is egyszerűbben és gyorsabban készülnek el bennük. 

6. Túl hosszú takarítás

Tudjuk, hogy ez kihívás, de a gyors takarítás legjobb módja a takarítás menet közben. Ami főzés közben talán csak egy mozdulat, az két órával később már lehet, hogy karamellvakarászás, meggylésúrolás és cukorszirupba ragadt mindenféle szöszök, apró muslicák törölgetése. Amint van néhány perced, takaríts egy kicsit főzés közben, így a végére alig marad majd munkád.

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra