Egy kóbor kutya miatt tört ki a világ egyik legfurcsább háborúja

GettyImages-904574274

Rengeteg fontos vagy kevésbé fontos indokkal indítottak már háborút egymás ellen nemzetek, az egyik legkülönösebb casus bellinek azonban minden bizonnyal az a kóbor kutya számít, aki 1925-ben nemzetközi incidenst okozott Görögország és Bulgária között. Miért robbant ki és hogyan zajlott a „kóbor kutya háborúja”?

Elkóborolt a kutya, lelőtték a gazdáját

Az incidens kipattanásának idején régóta izzott a feszültség Görögország és Bulgária között: a két nemzet már a balkáni háborúkban is torzsalkodott egymással, az első világháborúban pedig ellentétes oldalon – a görögök az antant, a bolgárok a központi hatalmak oldalán – harcoltak, és többször is összeütköztek. Mindkét konfliktusból a görögök kerültek ki győztesen, akik így megszerezték a régóta vitatottnak számító, többségében bolgárok lakta macedóniai és nyugat-trákiai területek többségét – a bolgár irredenták természetesen nem fogadták el a világháborút lezáró békeszerződésben foglaltakat, és továbbra is igényt tartottak a kérdéses részekre.

Görög katonák elfogott bolgár határőrökkel az első világháború idején
Görög katonák elfogott bolgár határőrökkel az első világháború idejénPhoto 12 / Getty Images Hungary

Ebben a nem éppen barátságos légkörben, 1925. október 18-án esett meg a különös incidens, hogy a napjainkban Észak-Macedóniához tartozó Demir Kapija község határszakaszán az egyik szolgálatot teljesítő görög határőr kutyája elkóborolt, és véletlenül a bolgár oldalon kötött ki. A gazdi kutyája nyomába eredve saját maga is átlépett a túloldalra, amit a bolgár őrség határsértésnek minősített, és lelőtte a vétkes katonát. A bolgárok igyekeztek véletlen félreértésként kimagyarázni a helyzetet, és megígérték, hogy vizsgálatot indítanak az ügyben, a görögöket azonban nem győzték meg a szép szavak.

Háborús cselekménynek kiáltották ki a határőr megölését, és ultimátumot adtak szomszédjaiknak: amennyiben két napon belül nem találják meg és vonják felelősségre az incidens felelőseit, kérnek hivatalos bocsánatot Görögországtól és fizetnek 2 millió francia frankot az áldozat családjának kártérítésként, támadást indítanak Bulgária ellen. A bolgárok megtagadták a kívánt pénzösszeg megfizetését, ezért 48 óra lejártával a görögök tartották magukat a szavukhoz, és fegyverrel átléptek a határon.

Tíz napig tartott és ötven áldozatot szedett a különös háború

A görög egységek különösebb nehézségek nélkül jutottak át a határon és törtek be bolgár területre, ahol több falut elfoglaltak, kifosztottak és felégettek. A bolgárok igyekeztek elkerülni a súlyosabb mészárlást, ezért ellentámadás helyett inkább visszavonták csapataikat, és hagyták, hogy az ellenség fokozatosan nyomuljon előre; a görögök sem voltak éppen csúcsformában, az 1919 óta tartó, Törökország ellen vívott háborújuk alaposan megfogyasztotta a hadsereg készleteit, és lefoglalta a fontosabb erőket, ezért inkább csak a fosztogatásra koncentráltak, mintsem a valódi háborúzásra.

A Népszövetség első közgyűlése 1920-ban
A Népszövetség első közgyűlése 1920-banA. R. Coster / Getty Images Hungary

A görög csapatok már a közeli Petrics városát ostromolták bombákkal, amikor a bolgárok úgy döntöttek, külső segítséget kérnek a konfliktus lecsillapításához: felkérték a Népszövetséget – az ENSZ elődjét –, járjon közbe az ügyben, és teremtsen békét. A Népszövetség által küldött nemzetközi vizsgálóbizottság azonnali tűzszünetet rendelt el, majd diplomáciai úton rendezték a problémás ügyet: Görögországnak minden harci cselekményt abba kellett hagynia és kivonulnia bolgár területről, később pedig 45 ezer font jóvátételt fizetnie az okozott károkért.

A feltételeket mindkét fél elfogadta, így mindössze 10 nap után véget ért a „kóbor kutya háborúja” néven ismertté vált határkonfliktus. A félreértés okozta rövidke háborúban így is legalább 50 ember lelte halálát, többségében az elfoglalt, lerombolt falvakban, városokban lakó bolgár civilek. Görögország később mégis elégedetlenségét fejezte ki a Népszövetség szerintük igazságtalan döntésével szemben, különösen annak fényében, hogy korábban az Albániával szembeni határvitájuk esetében is ellenük ítélt a brit, francia és olasz tisztviselőkből álló vizsgálóbizottság.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra