Meglepő, de a királyi család karácsonyi vacsorája jó eséllyel egyszerűbb, mint a tied

Nem mintha lenne jobb karácsonyi fogás a halászlénél, a töltött káposztánál és a nagymama zserbójánál, de azért vessünk arra is egy pillantást, mit esznek azok az ünnep napjain, akiknek sokfős konyhai személyzet állítja össze a menüt.

A bennfentesek szerint a királyi család nagyon komolyan veszi a karácsonyt. A napoknak pontos forgatókönyve van, és naná, hogy a menü is hetekkel korábban összeáll, még pontosabb, évtizedekkel korábban, mivel a menün sohasem változtat a királynő.

Azt már régóta hallani, hogy a családnak hosszú ideje óta tartó, karácsonyi tradíciói vannak. A királyi család 1862 óta a Sandringham birtok tulajdonosa, az ünnepeket mindig itt töltik, ahová a királynő rendszerint vonattal érkezik. ll. Erzsébet minden évben megtartja a hagyományos ünnepi ebédjét, melyen általában a királyi család nagyjából 50 tagja vesz részt, beleértve Cambridge hercegét és hercegnéjét, György herceget és Sarolta hercegnőt, Lajos herceget, Károlyt, Kamillát, Eugéniát és Beatrixet, és persze párjaikat. Hogy Harry és Meghan részt vesznek-e, azt jó eséllyel csak utólag tudjuk meg.

Talán az egyik legkedvesebb ünnepi szokásuk, hogy Harry és Vilmos minden évben a birtokon focimeccset játszanak a személyzet tagjaival. A királyi családnak van egy hagyományos, nagy karácsonyfája, másrészt egy, kifejezetten az ebédlőbe szánt óriási ezüst műfenyőjük is, amit évtizedek óta felállítanak a helyiségben.

Fotózás után jöhet a vacsora
Fotózás után jöhet a vacsoraTim Graham / Getty Images Hungary

De vajon mit fognak enni, miközben mi a második rúd bejglit kóstolgatjuk?

Még a királyi család egykori szakácsa, Darren McGrady szerint is szigorúan hagyományos (kifejezetten unalmas) a királyi család menüje. Nem lesz 15 fogás, sem drága és különleges alapanyagok, csak egy egészséges vacsora egy remek angol desszerttel. 

A séf elárulta, hogy a királyi család évről évre ragaszkodik ugyanahhoz a menüsorhoz. McGrady szerint az ünnepi mise után valószínűleg egy hatalmas lakomát tartanak, de semmi olyan nem lesz az asztalon, amit ne készíthetne el egy átlagos színvonalon élő család ezekben a napokban.

A királyi család tagjai előbb garnélarákkal és homárral készült saláták esznek. A második fogás sült pulyka lesz hagyományos körettel. A desszert pedig a nemzetük ikonikus karácsonyi pudingja.

A pulykát burgonyapürével és sült krumplival, gesztenyés vagy zsályás-hagymás töltelékkel, áfonyaszósszal és mártással tálaljuk. A zöldségek között kelbimbó, sárgarépa és sült paszternák is szerepel 

– emelte ki a séf. 

„Valójában kissé unalmasak, ha az ünnepekről van szó. Nem igényelnek más húsfélét, csak a hagyományos pulykákat” – fűzte hozzá a közlékeny szakács. 

A hagyományos, házi készítésű karácsonyi pudingot a főétkezés után szolgálják fel, és díszítik, brandyvel locsolják meg, amit meggyújtanak, így viszik be a királyi ebédlőbe.

Oszd meg másokkal is!
Mustra