Ma koronázzák III. Károlyt: kövesd élő közvetítésünket!

GettyImages-1487921813

III. Károly király fejére a Westminster apátságban kerül ma korona.

London már hajnal óta lázban ég: hatkor nyitották meg a Buckingham palotából a Westminster apátságig vezető ünnepi díszmenetet a helyszínről figyelemmel kísérők számára a bejutást az út menti kordonok mellé. A menet helyi idő szerint negyed 11 - Magyarországon negyed 12 - után néhány perccel induló menet úgy érkezik az apátsághoz, hogy III. Károly koronázása pontban 11 órakor - nálunk 12 óra - kezdődhessen.

12:05 A szertartás a milliók kórusának is nevezett résszel indul: ekkor a nép uralkodójának tesz szimbolikus hűségesküt. Ezt a programrészt királyi család kritikusai meglehetősen komoly ellenérzésekkel fogadták.

12:04 A király és a királyné is elfoglalták helyüket. A koronák is itt vannak. Vilmos herceg és családja ünnepi öltözetben áll III. Károly közelében.

12:01 Kamilla királyné is bevonul III. Károly mögött. Visszafogottan elegáns és ünnepélyes ruhát visel, az ajkán meghúzódó finom mosoly pedig egyértelműen jelzi, hogy átérzi, mit jelent a nap Károlynak. 

11.58 III. Károly bevonul. Az apátságba a nyugati kapun belépő király egészen az oltárig halad. Egyik palástvivője unokája, György herceg.

11:57 A korona is megérkezett az apátságba.

11:54 Vallási vezetők, a Nemzetközösség tagországainak képviselői, államfők és miniszterelnökök érkeznek. Rishi Sunak, az Egyesült Királyság miniszterelnöke is meghívott vendég, ő fel is olvas a szertartáson.

Az angolul jól tudó ínyencek az Anglikán Egyház weboldalán a koronázási mise liturgiájának pontos részleteiben is elmélyedhetnek. 

11:53 A királyt és a királynét, III. Károlyt és Kamillát a gyémántjubileumi hintó szállította az apátságba. A hatlovas fogat három lovassal közlekedik, a kellemes utazást pedig hidraulikus rugózás és légkondi biztosította.

A király nem katonai egyenruhát visel, bár korábban sokan ezt jelezték előre.

Később majd vállára kerül a szupertunikának nevezett, arannyal és ezüsttel díszített palást, valamint a koronázási, szintén arannyal szőtt palást.

Fanfárok szólnak, a szertartás indul.

11:49 A felvonulás a Buckingham palotából indult, majd a Saint James’ Park mentén, a The Mallon haladt végig egészen a Trafalgar Square-ig. Ott aztán a Whitehallra fordult rá, ami egészen a parlamentig és az annak közvetlen közelében található Westminster apátságig haladt. A király hamarosan belép az apátságba.

Szerencsére az internetnek hála bárki figyelemmel kísérheti a közvetítést, mely a királyi család hivatalos YouTube-csatornáján is követhető. A szertartás nemsoká kezdődik, tarts velünk!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra