Ezeket az érdekességeket biztosan nem tudtad III. Károly királyról

GettyImages-1396882258

II. Erzsébet királynő halálával mától fia, III. Károly – a korábbi walesi herceg – Nagy-Britannia királya: a 73 éves uralkodó a leghosszabb ideig trónörökösként szolgált személy az angol történelemben, de sok más érdekességet is említhetünk alakjával és életével kapcsolatban. Ezekből szedtünk össze néhányat.

9 éves korától volt walesi herceg

III. Károly, teljes nevén Károly Fülöp Artúr György 1948. november 14-én, a Buckingham-palotában látta meg a napvilágot a trónörökös Erzsébet királyi hercegnő, Edinburgh hercegnéje és férje, Fülöp edinburghi herceg legidősebb gyermekeként. Mindössze 3 éves volt, amikor nagyapja, VI. György király halála után édesanyja került a trónra, ezzel Károly trónörökössé vált, azonban csak 6 évvel később, 1958-ban nyerte el hivatalosan az öröklési sorrendben első helyen álló személyt megillető Wales hercege és Chester grófja címeket. Károlynak egyébként három fiatalabb testvére van, Anna királyi hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

Ő az első diplomás a családban

A 3 éves Károly húga, Anna és édesanyja társaságában 1952-ben.
A 3 éves Károly húga, Anna és édesanyja társaságában 1952-ben.Lisa Sheridan / Getty Images Hungary

Meglepő módon Károly az első személy a brit királyi családban, aki felsőoktatási diplomával rendelkezik, 1970-ben a Cambridge Egyetemen szerzett bölcsészettudományi BA-oklevelet. Egyetemistaként a herceg először régészetet és antropológiát, majd történelmet hallgatott és a királyi légierő pilótakiképzésén is részt vett, szabadidejében pedig tagja volt a híres Cambridge Footlights komikuscsoportnak.

Majdnem összejött az amerikai elnök lányával

Károly és húga, Anna hercegnő 1970 nyarán az Egyesült Államokban jártak, ahol hivatalos látogatáson és különböző programokon vettek részt az elnök, Richard Nixon és családja társaságában. A 21 éves trónörökös minden bizonnyal igen pozitív benyomást tett Nixonra, az elnök ugyanis megpróbálta összeboronálni őt idősebbik lányával, Triciával – a két fiatalt szándékosan egymás mellé ültette az étkezésekkor, közös programokat szervezett számukra, sőt, még arról is gondoskodott, hogy szobáik közel legyenek egymáshoz. Az érdekes brit-amerikai szövetség terve nem jött össze, az elnökcsemete mégsem maradt hoppon: egy évre rá Tricia kimondta az igent a gazdag üzletemberként és republikánus politikusként ismert Edward F. Coxnak.

Diana nővérével kavart

Károly herceg és a hoppon maradt apósjelölt, Richard Nixon.
Károly herceg és a hoppon maradt apósjelölt, Richard Nixon.Bettmann / Getty Images Hungary

A ’70-es években az ifjú walesi herceg kapós playboy hírében állt, aki szívesen csavarta el a hölgyek fejét; 1977 júliusában egy, a windsori kastélyban rendezett társasági összejövetelen ismerkedett meg Sarah Spencerrel, Althorp vikomtja, Edward John Spencer legidősebb lányával, akivel rövid ideig randizgatott. Sarah elvitte hercegi barátját szülei birtokára, Károly itt találkozott először a nő húgával, az akkor még csak 16 éves Diana Spencerrel – a többi, mondjuk így, történelem.

Gyerekkönyvet írt, csellózik és bioautót vezet

Károly kevésbé ismert tehetségei közé tartozik a csellózás: gyerekkorában szülei ösztökélésére több hangszeren, zongorán, trombitán és csellón is tanult játszani, azonban – saját bevallása szerint – csak az utóbbi esetében mutatta a tehetség legapróbb szikráját is. Valamennyi tudás megragadt rajta, egyetemi évei alatt ugyanis többször is szerepelt a hallgatói zenekarban. Az újdonsült király íróként is kipróbálta magát, 1980-ban egy gyerekkönyvet publikált A lochnagari öregember címmel, melynek alapjául az általa kitalált, kisebb testvéreinek mesélt történetek szolgáltak. A Skóciában játszódó mesekönyvből később animációs kisfilm is készült, melynek maga a szerző volt a narrátora (a filmet idehaza is vetítette a televízió a ’90-es évek első felében, jelen cikk szerzője ugyanis emlékszik rá óvodás korából...).

Néhai édesapjához hasonlóan Károly is igen szereti az autókat, de a környezettudatosságra is gondosan odafigyel: kedvenc autója, egy Aston Martin DB6 Volante, melyet 21. születésnapjára kapott ajándékba édesanyjától, benzin helyett angol fehérborból és sajtsavóból készített bioüzemanyaggal működik, Jaguarjait, Range Roverjeit és Audiját pedig elhasznált sütőolaj hajtja.

Károly és barátnője, Sarah Spencer egy lovaspóló-mérkőzésen 1977-ben.
Károly és barátnője, Sarah Spencer egy lovaspóló-mérkőzésen 1977-ben.Anwar Hussein / Getty Images Hungary

Igen válogatós, alvás közben nem szereti a ruhát, és az ajándékozásban is béna

A szakácsoknak nincs éppen könnyű dolguk, amikor az új uralkodót kell kiszolgálniuk: Károly közismerten válogatós az ételek terén és hihetetlenül szigorú előírásokat támaszt a felszolgált fogásokkal kapcsolatban. Minden reggel 4 és 5 óra között teát, muffint és pontosan 7 darab főtt tojást reggelizik, utóbbiakat szigorúan 7 percig kell főznie a személyzetnek; ebédjéből nem hiányozhat a buggyantott tojás, a zöldségek párolásához pedig kizárólag kedvenc ásványvízmárkáját használhatnak a szakácsok. A szeszes italok terén hasonló a szigor: a Károly által fogyasztott ízesített gint csakis a walesi herceg családi rezidenciája, a Highgrove House kertjében termett naranccsal és szilvával szabad készíteni.

Az új uralkodó korábban azt is elárulta, hogy szeret meztelenül aludni, az ajándékozáshoz viszont nem igazán konyít, gyakran követ el hibákat ezen a téren. 2003-ban például jobbulást kívánva egy üveg skót whiskyt ajándékozott a metálzene legendájának, Ozzy Osbourne-nak, azonban elfeledkezett róla, hogy a zenész éppen alkoholfüggőségéből gyógyult fel.

A walesi herceg és kedvenc Aston Martinja.
A walesi herceg és kedvenc Aston Martinja.Chris Jackson / Getty Images Hungary

Akár más nevet is választhatott volna

A hivatalos források már tényként közölték, hogy az új király III. Károly néven lép a trónra, azonban a szabályok szerint – ha úgy tartotta volna kedve – bármilyen más nevet is választhatott volna magának. Korábban többen is azt gondolták, az új király ódzkodik majd a Károly névtől, annak korábbi viselőit ugyanis balszerencse sújtotta: I. Károlyt árulás vádjával kivégezték, halála után pedig rövid ideig eltörölték az angol monarchiát, fia, II. Károly pedig 11 évig száműzöttként élt. A legvalószínűbb alternatív uralkodói névként egyébként a VII. György jöhetett volna szóba, mellyel Károly nagyapja előtt tisztelegne.

Az amerikai titkosszolgálat tengerentúli látogatásai alkalmával Unicorn, vagyis „Egyszarvú” kódnéven hivatkozik Károlyra – lehetséges, hogy ez a jövőben megváltozik –, a skót címerben szereplő és Skócia nemzeti jelképének számító mesebeli állat nyomán. Károly legelső, 5 évesen megszerzett címe a Rothesay hercege titulus: ebben a Bute-szigeti skót városban található II. Róbert skót király kastélya, melyet több helyen is unikornisok ékesítenek.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Érdekességek