Gombás-aszalt szilvás karaj őszi hangulatban

Ha neked nem elég a gyorsan grillezett hússzelet, dobj ösze mellé egy különleges, fűszeres ragut. Ha pedig az egészet egy tökéletes körettel koronáznád meg, ne készíts semmi mást, csak egy forró burgonyapürét jó sok vajjal, egy kevés tejszínnel és szerecsendióval. Annyira finom, hogy még akár egy ünnepi asztalon is megállja a helyét.

Ha krémesíted a ragut, remek szósz lesz belőle.
Ha krémesíted a ragut, remek szósz lesz belőle.Ryzhkov

Hozzávalók 2 személyre

A húshoz

  • 4 közepes darab karajszelet
  • 2 ek. olaj
  • 1 nagy ek. puha vaj
  • ízlés szerint só, bors, zsályalevelek

A raguhoz

  • 30 deka csiperke gomba
  • 10 deka aszalt szilva
  • 10 deka vargánya (elhagyható)
  • 2 ek. olaj
  • 1 ek. barna cukor
  • ízlés szerint só, bors, gyömbér, fahéj, szerecsendió, római kömény
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 deci vörös bor
  • 1 kisebb fej vöröhagyma
  • 1 nagy ek. puha vaj
Recept idők

Elkészítés:

A raguhoz vágd apróra a zöldségeket és a szilvát. A forró olajon pirítsd üvegesre a hagymát, majd 5 perc után mehetnek hozzá az összevágott alapanyagok. Adj nekik is nagy lángon 3-4 percet, majd locsold meg a borral a keveréket, és a vajat és fokhagymát is add hozzá. Fedő nélkül főzd legalább 5 percen át, végül fűszerezd, és már el is készültél. Ha krémesen szeretnéd, adj még neki öt percet, egy deci tejszínben elkevert teáskanálnyi liszttel. 

A húshoz forrósítsd fel a zsiradékot, és melegítsd a húst szobahőmérsékletre. Sózd és borsozd ízlés szerint, majd mindkét oldalát süsd pirosra a zsályalevelek mellett. Az sem árt neki, ha időközben egy kicsit locsolgatod is a zsiradékkal a tetejét.

Ha a hús megpuhult, tálalad, majd kanalazd a tetejére a ragut. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek